Hirdetés
Hirdetés

Fogy a brit képviselők türelme, még a végén nemzeti együttműködés lesz

Fellegi Tamás, 2019. január 08., 06:07

A londoni parlamenti képviselők felelősségteljesebb csoportja követelni kezdte a miniszterelnöktől, hogy most már tegyen meg mindent az Európai Unióval való megegyezés nélküli kilépés elkerülésére, mondván, így a polgárok nem azt kapnák, amire szavazták, hanem ellehetetlenülne az életük. A csoport 209 emberből áll, vannak köztük kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Két és fél éve zajlik a brit kilépés körüli huzavona, és mindössze két és fél hónap maradt arra, hogy megoldást találjanak egy rendezett kilépésre, vagy esetleg úgy döntsenek, hogy mégsem lépnek ki az Unióból, különben jön a rendezetlen kilépés, ami beláthatatlan következményekkel jár. Megakadhat az áruforgalom, az utasforgalom, rövid időre egy kvázi blokád jönne létre, mint Napóleon idején.

Miniszterelnöke fogságában az ország

Ezt a parlamenti többség nem akarja, de eddig mégis békésen tűrték, hogy egyre csak tolódjon a megállapodás tető alá hozása, majd annak elfogadása, míg most az említett csoport az asztalra csapott. Levélben hívják fel a miniszterelnök figyelmét a kockázatokra, melyekkel ő nyilván pontosan tisztában van, de kész az utolsó pillanatig hazardírozni, mondván, a legrosszabb esetben még elránthatja a kormányt, mielőtt falnak ütközik: például miniszterelnöki jogkörénél fogva lefújja a kilépést, és ezt meg is teheti, miután az EU jelezte, hogy ezt érvényesnek tekintené.

Hirdetés

Theresa May egyelőre győzködi a képviselőket, hogy fogadják el az általa az Unióval összehozott megállapodást, különben beláthatatlan következmények lesznek, de hogy ezek pontosak mi, arról többször eltérően nyilatkozott: míg korábban kizárt egy második népszavazást, most már nem tartja lehetetlennek. Ez érthető is, hisz ha a parlamenti szavazás sikertelen lesz, ez az egyetlen út, hogy mégiscsak legitimitást kapjon valamely elfogadható megoldás, ami feltehetően leginkább a már megkötött megállapodás lenne.

A szakadékba rohanáshoz is parlamenti jóváhagyás kellene

A parlamenti csoport a miniszterelnök meggyőzésén túl egy érdekes igényt is felvetett: azt szeretnék, ha a megállapodás nélküli kilépéshez is külön parlamenti jóváhagyás kellene. A rendezetlen kilépést biztosan nem szavazná meg a parlament, igen ám, de ha semmit nem szavaz meg a tisztelt ház, akkor mi lehet a megoldás? Ha nem érvényesíthető a May-féle megállapodás, sem a megállapodás nélküli kilépés, akkor marad a kilépés lefújása, vagy a második népszavazás.

A miniszterelnökhöz címzett levelet már december 17-én megírták, de csak tegnapelőtt került nyilvánosságra. Ráadásul komoly cégeket is megszereztek támogatónak: a Fordot, az Airbust vagy a Rolls-Royce holdingot. A miniszterelnök ma magához hívja az aláírók képviselőit, miközben ismét hangsúlyozta, hogy az általa kötött megegyezés alternatívája a megegyezés nélküli kilépés, vagy a kilépés (Brexit) lefújása.

Újra nekifutnak

A megállapodás parlamenti újratárgyalása szerdán kezdődik, a maga a szavazás a jövő héten lenne. Múlt hónapban a miniszterelnök lefújta a szavazást, mivel nem volt meg a szükséges támogatottság. Azóta az EU-t próbálta puhítani, de európai oldalról már jelezték, hogy nincs értelme tovább rágni a csontot, ha már bő másfél évig egyedül intézte az egészet May, legyen az ő gondja, hogyan fogadtatja el parlamentjével vagy akár népeivel.

Ami a szavazást illeti, csak akkor sikerülhet, ha lesznek támogatók az ellenzék sorából, hisz a keményvonalas konzervatívok és a szélsőségesen brit érzelmű észak-írországi DUP nemet fognak mondani. Korábban azon gondolkoztunk, hogy érdemes lenne a skótokat maga mellé állítania Maynek, és már nagyjából meg is lenne az igenek többsége. Úgy tűnik, ez valamiért nem működik, viszont kérdés, hogy azok a munkáspárti képviselők, akik most aláírták a levelet, nem lennének-e hajlandók megszavazni a megállapodást, és így a legegyszerűbben elhárítani a megállapodás nélküli kilépés veszélyét.

Pártok fölött

Az mindenesetre biztató, hogy egy ilyen nagy csoport már megelégelte a vég nélküli időhúzást. Kudarc esetén akár szélesedhet is a kör, és végül, ha többségben lesznek a parlamentben, összehoznak egy pártok fölötti nemzeti együttműködést, amiből gyorsan lehet megegyezés, még épp időben.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?