Hirdetés
Hirdetés

Fogy a brit képviselők türelme, még a végén nemzeti együttműködés lesz

Fellegi Tamás, 2019. január 08., 06:07

A londoni parlamenti képviselők felelősségteljesebb csoportja követelni kezdte a miniszterelnöktől, hogy most már tegyen meg mindent az Európai Unióval való megegyezés nélküli kilépés elkerülésére, mondván, így a polgárok nem azt kapnák, amire szavazták, hanem ellehetetlenülne az életük. A csoport 209 emberből áll, vannak köztük kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Két és fél éve zajlik a brit kilépés körüli huzavona, és mindössze két és fél hónap maradt arra, hogy megoldást találjanak egy rendezett kilépésre, vagy esetleg úgy döntsenek, hogy mégsem lépnek ki az Unióból, különben jön a rendezetlen kilépés, ami beláthatatlan következményekkel jár. Megakadhat az áruforgalom, az utasforgalom, rövid időre egy kvázi blokád jönne létre, mint Napóleon idején.

Miniszterelnöke fogságában az ország

Ezt a parlamenti többség nem akarja, de eddig mégis békésen tűrték, hogy egyre csak tolódjon a megállapodás tető alá hozása, majd annak elfogadása, míg most az említett csoport az asztalra csapott. Levélben hívják fel a miniszterelnök figyelmét a kockázatokra, melyekkel ő nyilván pontosan tisztában van, de kész az utolsó pillanatig hazardírozni, mondván, a legrosszabb esetben még elránthatja a kormányt, mielőtt falnak ütközik: például miniszterelnöki jogkörénél fogva lefújja a kilépést, és ezt meg is teheti, miután az EU jelezte, hogy ezt érvényesnek tekintené.

Hirdetés

Theresa May egyelőre győzködi a képviselőket, hogy fogadják el az általa az Unióval összehozott megállapodást, különben beláthatatlan következmények lesznek, de hogy ezek pontosak mi, arról többször eltérően nyilatkozott: míg korábban kizárt egy második népszavazást, most már nem tartja lehetetlennek. Ez érthető is, hisz ha a parlamenti szavazás sikertelen lesz, ez az egyetlen út, hogy mégiscsak legitimitást kapjon valamely elfogadható megoldás, ami feltehetően leginkább a már megkötött megállapodás lenne.

A szakadékba rohanáshoz is parlamenti jóváhagyás kellene

A parlamenti csoport a miniszterelnök meggyőzésén túl egy érdekes igényt is felvetett: azt szeretnék, ha a megállapodás nélküli kilépéshez is külön parlamenti jóváhagyás kellene. A rendezetlen kilépést biztosan nem szavazná meg a parlament, igen ám, de ha semmit nem szavaz meg a tisztelt ház, akkor mi lehet a megoldás? Ha nem érvényesíthető a May-féle megállapodás, sem a megállapodás nélküli kilépés, akkor marad a kilépés lefújása, vagy a második népszavazás.

A miniszterelnökhöz címzett levelet már december 17-én megírták, de csak tegnapelőtt került nyilvánosságra. Ráadásul komoly cégeket is megszereztek támogatónak: a Fordot, az Airbust vagy a Rolls-Royce holdingot. A miniszterelnök ma magához hívja az aláírók képviselőit, miközben ismét hangsúlyozta, hogy az általa kötött megegyezés alternatívája a megegyezés nélküli kilépés, vagy a kilépés (Brexit) lefújása.

Újra nekifutnak

A megállapodás parlamenti újratárgyalása szerdán kezdődik, a maga a szavazás a jövő héten lenne. Múlt hónapban a miniszterelnök lefújta a szavazást, mivel nem volt meg a szükséges támogatottság. Azóta az EU-t próbálta puhítani, de európai oldalról már jelezték, hogy nincs értelme tovább rágni a csontot, ha már bő másfél évig egyedül intézte az egészet May, legyen az ő gondja, hogyan fogadtatja el parlamentjével vagy akár népeivel.

Ami a szavazást illeti, csak akkor sikerülhet, ha lesznek támogatók az ellenzék sorából, hisz a keményvonalas konzervatívok és a szélsőségesen brit érzelmű észak-írországi DUP nemet fognak mondani. Korábban azon gondolkoztunk, hogy érdemes lenne a skótokat maga mellé állítania Maynek, és már nagyjából meg is lenne az igenek többsége. Úgy tűnik, ez valamiért nem működik, viszont kérdés, hogy azok a munkáspárti képviselők, akik most aláírták a levelet, nem lennének-e hajlandók megszavazni a megállapodást, és így a legegyszerűbben elhárítani a megállapodás nélküli kilépés veszélyét.

Pártok fölött

Az mindenesetre biztató, hogy egy ilyen nagy csoport már megelégelte a vég nélküli időhúzást. Kudarc esetén akár szélesedhet is a kör, és végül, ha többségben lesznek a parlamentben, összehoznak egy pártok fölötti nemzeti együttműködést, amiből gyorsan lehet megegyezés, még épp időben.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Németországban a jelenleg 55-65 éves generációnak megy a legjobban a sora. A következő években viszont nyugdíjba vonulnak a baby boomerek, és ezzel nem kis fejtörést okoznak majd az állami nyugdíjrendszernek. A Fidelity International megvizsgálta, milyen lehetőségeket kínál a demográfiai lavina a befektetők számára és hogyan készülhetünk fel rájuk okosan.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?