Hirdetés
Hirdetés

Fogy az optimizmus a magyar iparban

2018. december 03., 09:16
Cimkék
feldolgozóipar
, BMI

Továbbra is kedvező folyamatokat látnak a feldolgozóiparban dolgozó cégek, de a lendület megtört novemberre.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 53,5 pont lett. Az index 50 pont feletti bővülése a feldolgozóipar fellendülésére utal - ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be.

Az év első felében a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2018 második felében is - az ősszel megszokott ütem viszont lassult, az előző hónapban még 57,1 pontot mért a felmérést készítő MLBKT. A november egyébként átlag alatti értékeket szokott hozni, de az elmúlt két évben a mostaninál nagyobb optimizmus uralkodott ebben a hónapban a menedzserek körében.

Hirdetés

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent októberi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár harminckilencedik alkalommal.

Az új rendelések indexe gyengült, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva.

A novemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett októberhez képest, de az ütem némileg lassult.

A vásárolt készletek harmadik alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, de enyhe ütemben.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt időszakhoz hasonlóan novemberben is növekedésre utal, negyedik alkalommal két hónap szűkülés után. Az index értéke magasabb lett októberhez képest, és ezzel a második legmagasabb novemberi 1995 óta.

Hiánycikk a csirkemell, olcsóbb az üzemanyag

Novemberben acél, acéllemez, akác, alumíniumtermékek, bányagép-alkatrészek, csirkecomb, csirkemell, csirkeszárny, gyümölcsök, idomacél, kábel, kondenzátorok, passzív elektronikai alkatrészek, réz, síklemez, tej és tölgy kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést.

Jelentősebb árcsökkenésről alumínium és üzemanyag esetében számoltak be a válaszadóink.

Hiány volt csirkemellből, elektronikai komponensekből, fűrészporból, műanyaggranulátumból, papíripari alapanyagból (rostból), passzív elektronikai alkatrészekből, speciális laprugóból és vasanyagból.

Mi az a BMI?

Az indexet a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság számítja ki nemzetközi módszertan alapján. Az egyik legfontosabb gazdasági indikátor, nagy előnye, hogy nem a múltbeli folyamatokra ad rálátást, hanem a jövőbeli kilátásokra. Minden hónapban a feldolgozóipari vállalatok beszerzési vezetőt kérdezik meg a várakozásaikról; ez a tapasztalatok szerint jó alapja a gazdasági konjunktúra vagy recesszió jelzésének, mivel a vállalatok először beszerzési döntéseikkel reagálnak a piaci környezet változásaira. A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik.

Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív válaszok százalékos arányához hozzáadják a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100 százalékos értéke azt jelezné, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be. A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Megfúrnák az EU egyik legdemokratikusabb vívmányát

Az EU azért vezette be a csúcsjelölti rendszert 2014-ben, hogy demokratikusabbá tegye az Európai Bizottság vezetőjének megválasztási folyamatát. Az volt a cél, hogy az új elnök személye ne csupán hatalmi alkuk eredménye legyen, hanem az uniós polgárok is beleszólhassanak a választásba. Ezt a rendszert rúgná fel most az Európai Tanács egy része.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?