Hirdetés
Hirdetés

Komoly változtatás jön: még a kínainál is rosszabb a magyar levegő

2018. szeptember 25., 13:01

Holnaptól új szabályozás lép életbe, érdemes ellenőrizni a fűtőberendezéseket.

Továbbra is aggasztó a levegő minősége Magyarországon, a legfrissebb uniós jelentés szerint Kínát és Indiát is megelőzzük a sorban. A hagyományos energiahordozók kiváltása, a magasabb energiahatékonysági sztenderdek bevezetése, a fűtőkészülékek károsanyag-kibocsátásának csökkentése a takarékosságon túl a környezetvédelem és az egészségünk megóvásához is hozzájárul – írja a Magyar Energiahatékonysági Intézet közleményében.

Elavultak a fűtőkészülékek

A 2015-ös európai uniós rendelet hatására energiacímke került a kazánokra, bojlerekre: minél zöldebb a besorolás, annál energiatakarékosabb a készülék. Ma már csak olyan fűtőberendezések hozhatók forgalomba, amelyek elérnek egy adott szezonális hatásfokot: ez annak valós működési értékét tükrözi a teljes fűtési időszakban. Az új elvárásokat jellemzően a „B” energiaosztályú vagy annál jobb besorolású készülékek tudják teljesíteni.

Hirdetés

Az uniós rendelet által érintett másik területen most lép életbe az új szabályozás: 2018 szeptemberétől az Európai Unió tagállamaiban, így nálunk is a gázüzemű kazánok, illetve kombinált fűtő- és vízmelegítő készülékek esetén csökkenteni kell a nitrogénoxid-kibocsátást. A nitrogén-oxidok ugyanis károsak az emberi egészségre, és szerepet játszanak a savas esők kialakulásában is.

Szeptember 26-tól csak olyan fűtőkészülékek kerülhetnek forgalomba és helyezhetők üzembe, melyeknek NOx kibocsátása nem haladhatja meg az 56 mg/kWh értéket.

A felmérések szerint a lakások csupán egyharmadánál elégedettek a lakók az épületek állapotával, az energiahatékonyság javítása az elmúlt tíz évben központi kérdéssé vált a hazai ingatlanok megújítása során. A közleményből kiderül: a fűtőkészülék-állomány átlagéletkora meghaladja a 20 évet. Az elavult készülékek nemcsak jóval több energiát használnak fel, de a levegőt is jobban szennyezik.

Egyre rosszabb a levegő

Magyarországon a levegőminőség továbbra is komoly probléma: 2013-ban az Európai Környezetvédelmi Ügynökség becslése szerint Magyarországon mintegy 13 ezer olyan korai haláleset történt, amelyet a szállópor (PM2,5) és a nitrogén-dioxid koncentrációja váltott ki. A becslések szerint Magyarországon a légszennyezésből eredő egészségügyi költségek meghaladják az évi 5 milliárd Eurót. Hazánkban a szállópor kibocsátásához a legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá, közel 70 százalékkal – emellett eltörpül az ipar (kb. 7%) és a közlekedés (kb. 10%) részesedése. A szállópor mellett a nitrogénoxid-kibocsátás esetén is bizony a háztartások az egyik legnagyobb szennyezők – derült ki az Európai Bizottság 2017-es országjelentéséből.

Ahogy arról korábban már írtunk, az Európai Számvevőszék közleménye szerint az emberi egészség légszennyezéssel szembeni védelmére irányuló uniós intézkedések nem elégségesek, nem hozták meg a várt hatást. A luxembourgi központú uniós testület megállapítása szerint az elmúlt évtizedek uniós szakpolitikái hozzájárultak a károsanyag-kibocsátások csökkentéséhez, a levegőminőség azonban nem javult ugyanilyen ütemben, és továbbra is jelentős mértékben ártalmas a közegészségre.

Az unióban a légszennyezés évente 400 ezer korai elhalálozáshoz vezet, a megbetegedések kezelése pedig több száz milliárd euró költséggel jár. A korai elhalálozások többségéért az olyan légszennyező anyagok felelősek, mint a lebegő részecskék, a nitrogén-dioxid és a talajközeli ózon. A legnagyobb kockázatnak a városokban élők vannak kitéve.

Tarthatatlan irányba menetel az emberiség: máris kinőttük a Földet?

Évről-évre egyre hamarabb "ünnepeljük" a Túlfogyasztás Világnapját: ez az a nap, amikor a társadalom feléli a Föld által nyújtott éves kapacitásokat. Pár évtizede még szinte egész évre elegendő voltak a források, most egyes országokban már egy-két hónap alatt felélik ezeket. Az ügyben sürgősen lépni kell, sokáig ugyanis nem tartható fenn ez a tendencia. Tovább >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Új bizonyítékok kerültek elő? Elindult a Hernádi-per Horvátországban

Megkezdődött kedden a horvátországi egyesített per Ivo Sanader volt horvát kormányfő és az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, utóbbi távollétében a Zágráb megyei bíróságon. A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség azt állítja, hogy tárgyi és személyi bizonyítékok vannak Sanader és Hernádi ellen.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?