Hirdetés
Hirdetés

Fontos szövetségest veszített az Orbán-kormány

Wéber Balázs, 2018. november 12., 13:05

Hamarosan távozik a CSU elnöki posztjáról Horst Seehofer. A bajor politikus tíz éven át vezette a pártot, és a német politika egyik legbefolyásosabb szereplője, valamint Orbán Viktor egyik legfőbb nemzetközi szövetségese volt. Németország korszakváltás előtt áll: a Merkel- és a Seehofer-korszak éppúgy a vége felé közeledik, mint a centrumpártok kvázi egyeduralma.

German Interior Minister and Christian Social Union (CSU) party chairman Horst Seehofer answers media questions as he visits joint tracking and competence center of the Federal Police and the Police of Saxony in Bautzen, Germany, 12 November 2018. According to media reports, Seehofer intends to step down as CSU party leader. EPA/FILIP SINGER
Egy korszak vége: Seehofer egy mai sajtóeseményen a szászországi Bautzenben. EPA/FILIP SINGER

Még ezen a héten lemond a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöki posztjáról Horst Seehofer, értesült a Frankfurter Allgemeine Zeitung, miután vasárnap este ülésezett a bajor párt vezetése. Az új elnököt legkésőbb januárban, soron kívüli kongresszuson választhatják meg. Seehofer pártelnöki megbízatása hivatalosan 2019 végéig szól.

A hírt hétfőn a politikus maga is megerősítette. A búcsú pontos időpontját még a héten közli. "A változás hozzátartozik az élethez, az enyémhez is" – mondta. Hozzátette: döntésével azt szeretné elérni, hogy 2019 a megújulás éve legyen a CSU-ban.

Hirdetés

Belügyminiszter még maradna

A bajor politikus a szövetségi belügyminiszteri posztot egyelőre megtartja. Ezzel főnöke, Angela Merkel taktikáját követheti. A kancellár a Kereszténydemokrata Unió (CDU) decemberi kongresszusán már nem indul újra a pártelnöki tisztségért, kancellári megbízatását viszont kitöltené 2021-ig.

A német konzervatív lap szerint Seehofert a négy órás ülésen sok kritika érte. A politikus azt kérte a jelenlévőktől, hogy úgy bánjanak vele, mint aki már tíz éve vezeti a pártot, és hadd búcsúzhasson el megfelelő módon a pártszervezetektől és párttársaitól. Ez nem hónapok, hanem már csak hetek kérdése, tette hozzá.

Leszerepeltek a választáson

A bajor politikus ugyanakkor visszautasította, hogy őt tegyék meg bűnbaknak az októberi bajorországi választási kudarcért. A CSU 37 százalékkal ugyan megnyerte a választást, de több mint tíz százalékot gyengült 2013 óta, és az elmúlt 65 év leggyengébb eredményét érte el. Elvesztette abszolút többségét, és végül a tőle jobbra álló Szabad Választók pártjával volt kénytelen koalícióra lépni.

A bajor miniszterelnöki tisztséget továbbra is Markus Söder tölti be – idén márciusban vette át Seehofertől ezt a posztot –, és messze ő a legesélyesebb jelölt a CSU elnöki székére is. Utóbbi tisztségre szóba jöhet még Manfred Weber, akit a múlt héten választott meg csúcsjelöltjének az Európai Néppárt.

Seehofer távozásáról már az elmúlt hetekben rendszeresen röppentek fel hírek a német sajtóban. A hivatalos bejelentést azonban addig nem akarták megtenni, amíg fel nem áll az új bajor kormány.

Korszakváltás előtt

A német politika tehát több szempontból is korszakváltás előtt áll. A két centrumpártra épülő politikai rendszer lassan véget ér: a CSU/CDU-szövetség és a szociáldemokrata párt jelentősen meggyengült, miközben a tőlük jobbra (Alternatíva Németországért) és balra (Zöldek) álló politikai erők jelentősen erősödtek. Ezzel párhuzamosan fokozatosan búcsúznak a hatalomtól a német politikát 15-20 éve meghatározó szereplők, köztük Merkel és Seehofer.

A bajor politikus távozása rosszul jön a magyar kormánynak, hiszen Seehofer köztudottan jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktor kormányfővel. Az egyik legfontosabb szövetségese például a migráció kérdésében, nemrég pedig védelmébe vette a magyar kormányfőt a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban is. A két politikus személyesen is rendszeresen egyeztetett egymással.

Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök és Orbán Viktor miniszterelnök a Keresztényszociális Unió (CSU) CSU parlamenti képviselői tanácskozásának második napján tartott sajtótájékoztatón a bajorországi Seeon kolostor udvarán 2018. január 5-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Egy oldalon: Horst Seehofer és Orbán Viktor a bajorországi Seeonban, 2018. január 5-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Mi várható Södertől?

Az egyelőre kérdés, hogy Seehofer legvalószínűbb utódja, Markus Söder milyen szövetségese lesz Orbán Viktornak. Ez attól is függ, hogy az új vezér hova pozícionálja majd a CSU-t.    

Söder idén januárban nem vett részt azon a kétnapos pártülésen Seeonban, amelyen Orbán Viktort is vendégül látták. Az Orbán-kormány tavaszi választási győzelmét pedig visszafogottan fogadta a Spiegel korábbi híradása szerint.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

A brit kormány három magas rangú tagja szerint el kell halasztani Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, ha a jövő héten nem sikerül áttörést elérni a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet megoldásában. A felhívás példátlanul nyílt szembefordulás a kormányon belül Theresa May Brexit-stratégiájával. A brit miniszterelnök ugyanis eddig elvetette a kilépés elhalasztásának gondolatát.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?