Hirdetés
Hirdetés

Forradalmi dráma a tévében: Budapestre figyel a világsajtó

Wéber Balázs, 2018. december 18., 15:15

Német lapvélemények szerint a magyarországi tüntetések akár trendfordulót is hozhatnának, az ellenzék egysége azonban törékeny, a lakosság pedig szkeptikus. Az esetleges általános sztrájknak a német (és persze más külföldi) cégek nem örülnének, hiszen komoly összegeket fektettek be nálunk az elmúlt években.

Budapest, 2018. december 17. Kormányellenes tüntetés az MTVA székháza előtt 2018. december 17-én. MTI/Mohai Balázs
Sok a zászló, sok a tábor: tüntetők az MTVA előtt. MTI/Mohai Balázs

A mostani magyarországi tüntetések magukban rejtik a lehetőséget, hogy”trendfordulót” indítsanak el – írta véleménycikkében a Tageszeitung (TAZ).

Trendforduló lehetne, de...

A baloldali német lap szerint a sajtószabadság fokozatos felszámolása és a jogállam aláásása elleni korábbi demonstrációk nem ragadták magukkal a lakosságot, ezért kis hatásuk volt. Az új túlóra-szabályozás, amely anyagilag is érinthet minden ipari munkást, viszont politikai trendfordulót vezethet be. Most először dühös „a proletariátus egy nagy része” erre a kormányra, állítja a TAZ. (A demonstrációkon ugyanakkor nagyrészt fiatalok és diákok, nem pedig gyári munkások vesznek részt – a szerk.)

Hirdetés

A lap szerint az ellenzéki pártok most „szokatlan egységben” léptek fel, a liberális CEU hívei pedig hirtelen együtt tüntettek foci ultrákkal és (baloldali) autonómokkal.

„Az egyre rosszabbul működő egészségügyi rendszer, az oktatás elhanyagolása, a pofátlan korrupció és a jogállam elleni folyamatos támadások miatt felgyülemlett düh egy olyan kormánnyal szemben nyilvánul meg, amely egyre cinikusabban ténykedik, és minden, az övétől eltérő véleményt fenségsértésnek tekint.”

Az ellenzéknek most megvan az esélye, hogy konzekvens és közös politizálással növelje a hitelességét. Lehetséges azonban, hogy az  ideológiai árkok és a személyes konfliktusok miatt ez a kényszerszövetség rövid életű lesz, írja a TAZ.

Forradalmi dráma

Az osztrák Die Presse Forradalmi dráma a közmédiában címmel számolt be az eseményekről. Az osztrák lap szerint az ellenzék radikálisabb lett, a vasárnap esti történések képei pedig forradalomra emlékeztettek. Az ellenzék azzal számolt, hogy a kormány által a közelmúltban elfogadott törvények akkora haragot gerjesztettek, amelyből akár forradalmat is lehet csinálni.

A lap ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a demonstrációkon részt vevők száma korlátok között mozgott – a legtöbben, 10 ezren vasárnap voltak –, a lakosság „szkeptikus maradt.”

Állami szintű válság?

A legnagyobb német gazdasági lap, a Handelsblatt azt emeli ki, hogy a budapesti tüntetések jóval többről szólnak a túlóratörvénynél, és egyre inkább állami szintű válsággá alakulnak át.

Hozzáteszik: a „fenyegető általános sztrájk” komolyan érintheti a Magyarországon jelen lévő német cégeket, különösen az autóipari vállalatokat, amelyek hatalmas összegeket fektettek be az országban az elmúlt években. A Vasas szakszervezet például számos német cégnél (Mercedes-Benz, Continental, ZF, Schaeffler) jelen van.

A Handelsblatt emlékeztet arra, hogy a magyar szakszervezetek a legnagyobb német szakszervezettől, az IG Metalltól is támogatást kapnak, mivel az szintén kritikusan viszonyul a túlóraszám emeléséhez, és alacsonynak tartja a magyarországi béreket.

A tüntetésekkel napok óta foglalkozik a nemzetközi sajtó: a történések híre a világ számos távoli pontjára eljutott, még Argentínába és Ausztráliába is. Erről itt írtunk részletesen, jegyzetünket pedig itt olvashatja.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

Ami mögött egyértelműen az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség áll. Ezzel magyarázható, hogy észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója több mint 3 százalékkal drágulva immár a 60 dolláros szintet közelíti, míg a Brent típusúé 2,6 százalékos szárnyalást követően a 67 dolláros szintet ostromolja. Ezek egy hónapja nem látott magasságok.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?