Hirdetés
Hirdetés

Forradalmi dráma a tévében: Budapestre figyel a világsajtó

Wéber Balázs, 2018. december 18., 15:15

Német lapvélemények szerint a magyarországi tüntetések akár trendfordulót is hozhatnának, az ellenzék egysége azonban törékeny, a lakosság pedig szkeptikus. Az esetleges általános sztrájknak a német (és persze más külföldi) cégek nem örülnének, hiszen komoly összegeket fektettek be nálunk az elmúlt években.

Budapest, 2018. december 17. Kormányellenes tüntetés az MTVA székháza előtt 2018. december 17-én. MTI/Mohai Balázs
Sok a zászló, sok a tábor: tüntetők az MTVA előtt. MTI/Mohai Balázs

A mostani magyarországi tüntetések magukban rejtik a lehetőséget, hogy”trendfordulót” indítsanak el – írta véleménycikkében a Tageszeitung (TAZ).

Trendforduló lehetne, de...

A baloldali német lap szerint a sajtószabadság fokozatos felszámolása és a jogállam aláásása elleni korábbi demonstrációk nem ragadták magukkal a lakosságot, ezért kis hatásuk volt. Az új túlóra-szabályozás, amely anyagilag is érinthet minden ipari munkást, viszont politikai trendfordulót vezethet be. Most először dühös „a proletariátus egy nagy része” erre a kormányra, állítja a TAZ. (A demonstrációkon ugyanakkor nagyrészt fiatalok és diákok, nem pedig gyári munkások vesznek részt – a szerk.)

Hirdetés

A lap szerint az ellenzéki pártok most „szokatlan egységben” léptek fel, a liberális CEU hívei pedig hirtelen együtt tüntettek foci ultrákkal és (baloldali) autonómokkal.

„Az egyre rosszabbul működő egészségügyi rendszer, az oktatás elhanyagolása, a pofátlan korrupció és a jogállam elleni folyamatos támadások miatt felgyülemlett düh egy olyan kormánnyal szemben nyilvánul meg, amely egyre cinikusabban ténykedik, és minden, az övétől eltérő véleményt fenségsértésnek tekint.”

Az ellenzéknek most megvan az esélye, hogy konzekvens és közös politizálással növelje a hitelességét. Lehetséges azonban, hogy az  ideológiai árkok és a személyes konfliktusok miatt ez a kényszerszövetség rövid életű lesz, írja a TAZ.

Forradalmi dráma

Az osztrák Die Presse Forradalmi dráma a közmédiában címmel számolt be az eseményekről. Az osztrák lap szerint az ellenzék radikálisabb lett, a vasárnap esti történések képei pedig forradalomra emlékeztettek. Az ellenzék azzal számolt, hogy a kormány által a közelmúltban elfogadott törvények akkora haragot gerjesztettek, amelyből akár forradalmat is lehet csinálni.

A lap ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a demonstrációkon részt vevők száma korlátok között mozgott – a legtöbben, 10 ezren vasárnap voltak –, a lakosság „szkeptikus maradt.”

Állami szintű válság?

A legnagyobb német gazdasági lap, a Handelsblatt azt emeli ki, hogy a budapesti tüntetések jóval többről szólnak a túlóratörvénynél, és egyre inkább állami szintű válsággá alakulnak át.

Hozzáteszik: a „fenyegető általános sztrájk” komolyan érintheti a Magyarországon jelen lévő német cégeket, különösen az autóipari vállalatokat, amelyek hatalmas összegeket fektettek be az országban az elmúlt években. A Vasas szakszervezet például számos német cégnél (Mercedes-Benz, Continental, ZF, Schaeffler) jelen van.

A Handelsblatt emlékeztet arra, hogy a magyar szakszervezetek a legnagyobb német szakszervezettől, az IG Metalltól is támogatást kapnak, mivel az szintén kritikusan viszonyul a túlóraszám emeléséhez, és alacsonynak tartja a magyarországi béreket.

A tüntetésekkel napok óta foglalkozik a nemzetközi sajtó: a történések híre a világ számos távoli pontjára eljutott, még Argentínába és Ausztráliába is. Erről itt írtunk részletesen, jegyzetünket pedig itt olvashatja.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Németországban a jelenleg 55-65 éves generációnak megy a legjobban a sora. A következő években viszont nyugdíjba vonulnak a baby boomerek, és ezzel nem kis fejtörést okoznak majd az állami nyugdíjrendszernek. A Fidelity International megvizsgálta, milyen lehetőségeket kínál a demográfiai lavina a befektetők számára és hogyan készülhetünk fel rájuk okosan.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?