Hirdetés
Hirdetés

Forradalmi dráma a tévében: Budapestre figyel a világsajtó

Wéber Balázs, 2018. december 18., 15:15

Német lapvélemények szerint a magyarországi tüntetések akár trendfordulót is hozhatnának, az ellenzék egysége azonban törékeny, a lakosság pedig szkeptikus. Az esetleges általános sztrájknak a német (és persze más külföldi) cégek nem örülnének, hiszen komoly összegeket fektettek be nálunk az elmúlt években.

Budapest, 2018. december 17. Kormányellenes tüntetés az MTVA székháza előtt 2018. december 17-én. MTI/Mohai Balázs
Sok a zászló, sok a tábor: tüntetők az MTVA előtt. MTI/Mohai Balázs

A mostani magyarországi tüntetések magukban rejtik a lehetőséget, hogy”trendfordulót” indítsanak el – írta véleménycikkében a Tageszeitung (TAZ).

Trendforduló lehetne, de...

A baloldali német lap szerint a sajtószabadság fokozatos felszámolása és a jogállam aláásása elleni korábbi demonstrációk nem ragadták magukkal a lakosságot, ezért kis hatásuk volt. Az új túlóra-szabályozás, amely anyagilag is érinthet minden ipari munkást, viszont politikai trendfordulót vezethet be. Most először dühös „a proletariátus egy nagy része” erre a kormányra, állítja a TAZ. (A demonstrációkon ugyanakkor nagyrészt fiatalok és diákok, nem pedig gyári munkások vesznek részt – a szerk.)

Hirdetés

A lap szerint az ellenzéki pártok most „szokatlan egységben” léptek fel, a liberális CEU hívei pedig hirtelen együtt tüntettek foci ultrákkal és (baloldali) autonómokkal.

„Az egyre rosszabbul működő egészségügyi rendszer, az oktatás elhanyagolása, a pofátlan korrupció és a jogállam elleni folyamatos támadások miatt felgyülemlett düh egy olyan kormánnyal szemben nyilvánul meg, amely egyre cinikusabban ténykedik, és minden, az övétől eltérő véleményt fenségsértésnek tekint.”

Az ellenzéknek most megvan az esélye, hogy konzekvens és közös politizálással növelje a hitelességét. Lehetséges azonban, hogy az  ideológiai árkok és a személyes konfliktusok miatt ez a kényszerszövetség rövid életű lesz, írja a TAZ.

Forradalmi dráma

Az osztrák Die Presse Forradalmi dráma a közmédiában címmel számolt be az eseményekről. Az osztrák lap szerint az ellenzék radikálisabb lett, a vasárnap esti történések képei pedig forradalomra emlékeztettek. Az ellenzék azzal számolt, hogy a kormány által a közelmúltban elfogadott törvények akkora haragot gerjesztettek, amelyből akár forradalmat is lehet csinálni.

A lap ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a demonstrációkon részt vevők száma korlátok között mozgott – a legtöbben, 10 ezren vasárnap voltak –, a lakosság „szkeptikus maradt.”

Állami szintű válság?

A legnagyobb német gazdasági lap, a Handelsblatt azt emeli ki, hogy a budapesti tüntetések jóval többről szólnak a túlóratörvénynél, és egyre inkább állami szintű válsággá alakulnak át.

Hozzáteszik: a „fenyegető általános sztrájk” komolyan érintheti a Magyarországon jelen lévő német cégeket, különösen az autóipari vállalatokat, amelyek hatalmas összegeket fektettek be az országban az elmúlt években. A Vasas szakszervezet például számos német cégnél (Mercedes-Benz, Continental, ZF, Schaeffler) jelen van.

A Handelsblatt emlékeztet arra, hogy a magyar szakszervezetek a legnagyobb német szakszervezettől, az IG Metalltól is támogatást kapnak, mivel az szintén kritikusan viszonyul a túlóraszám emeléséhez, és alacsonynak tartja a magyarországi béreket.

A tüntetésekkel napok óta foglalkozik a nemzetközi sajtó: a történések híre a világ számos távoli pontjára eljutott, még Argentínába és Ausztráliába is. Erről itt írtunk részletesen, jegyzetünket pedig itt olvashatja.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?