Hirdetés
Hirdetés

Forrnak az indulatok – ki is lesz végül Európa vezetője?

Káncz Csaba, 2019. július 08., 06:04

A megkérdezett német polgároknak csak 36 százaléka véli úgy, hogy jó megoldás Ursula von der Leyen jelölése. A magyar miniszterelnöknek és a hazai jegybank elnökének kellemetlen hír, hogy von der Leyen álláspontja szerint Kína „gazdasági támadást” hajt végre Európa ellen. Káncz Csaba jegyzete.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter nyilatkozik az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 3-án, miután Európai Tanács őt jelölte az Európai Bizottság elnökének.
MTI/AP
Ursula von der Leyen német védelmi miniszter nyilatkozik az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 3-án, miután Európai Tanács őt jelölte az Európai Bizottság elnökének. MTI/AP

Mára tudjuk, hogy az EU-s csúcspozíciók leosztása Macron elnök elképesztő sikerét hozta. A francia elnök fő célja az volt, hogy az Európai Központi Bank élére francia politikus kerüljön, így tovább folytatódjon a laza pénzpolitika, ami nélkülözhetetlen a mediterrán térség gazdaságai számára. Sőt, Macronnak két embere, Christine Lagarde és Charles Michel (Európai Tanács) is befutó lett. Ő vetette fel von der Leyen jelölését is – ráadásul az új vezetők valamennyien folyékonyan tudnak franciául. A Visegrádi Csoport és a Balkán viszont összességében ki lett kosarazva.

Hol a program?

A játszma ezzel még nem ért véget, az indulatok tovább forrnak. Az osztrák konzervatívok régi-új strasbourgi frakcióvezetője, egyben az EP egyik újjáválasztott alelnöke azt nem érti, hogy a francia elnök miként bújhatott ágyba a jobboldali populistákkal. Othmar Karas nincs oda von der Leyenért sem, jelölését szükségmegoldásnak minősíti, akit addig nem lehet megszavazni, amíg nem terjeszti elő a programját. Szerinte a politikus mögött nincs meg a szükséges többség, mert az EP-ben nagy a felháborodás és a kiábrándultság.

Hirdetés

De nemcsak Brüsszelben, hanem Berlinben is csak sokasodnak a kérdőjelek: képes lesz-e ez a hölgy – akit még saját pártjában sem igazán kedvelnek és aki súlyosan alulteljesített védelmi miniszterként – vezetni az Európai Bizottságot? Az SPD-ben is felrobbantak az indulatok a jelöléstől - ez azt is jelenti, hogy 52 év után először úgy lesz német jelölt a Bizottság élére, hogy még a saját kormánya sem támogatja egységesen. Jens Geier, az EP SPD frakciójának vezetője elmondta a Der Spiegelnek, hogy nemcsak a német SPD frakció, de a brit, az osztrák, a francia és a benelux baloldali frakciók is von der Leyen jelölésének vétóját tervezik.

Egy friss felmérés szerint a megkérdezett német polgároknak csak valamivel több mint harmada, 36 százaléka véli úgy, hogy jó megoldás Ursula von der Leyen jelölése. A német választópolgárok fele jobban örülne, ha a német Manfred Weber, az Európai Néppárt korábbi csúcsjelöltje, vagy a holland Frans Timmermans, az európai szocialisták indulója lenne a jelölt az Európai Bizottság elnöki posztjára. A német közvélemény megosztott von der Leyen alkalmasságával kapcsolatban. A megkérdezettek 47 százaléka helyezkedett arra az álláspontra, hogy a jelenlegi német védelmi miniszter alapvetően képes lesz ellátni a brüsszeli testület vezetésével járó feladatokat, 46 százalék szerint viszont nem.

Rossz hír Orbánnak és Matolcsynak

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Von der Leyen már 2005 óta szolgál Merkel oldalán, így van nemzetközi kitekintése. De milyen álláspontokat vett föl kritikus kérdésekben? A magyar miniszterelnöknek és a hazai jegybank elnökének kellemetlen hír, hogy von der Leyen szerint Kína „gazdasági támadást” hajt végre Európa ellen. Egyben kritikus Peking autoriter rendszerével szemben is és elítéli az orwelli megfigyelő-állam kiépítését.

Az EU keleti tagállamait különösen a NATO szempontjából tartja fontosnak – szimbolikusan Prágát és Bukarestet látogatta meg négy éve védelmi miniszterként. Az EU közös hadserege szerinte nem lehet a NATO kihívója. Elítéli a Krím-félsziget orosz annexióját, de nem akar katonai eszkalációt emiatt és ellenzi a hadianyagok szállítását Ukrajnának. Ez utóbbi kapcsán már mi tesszük hozzá, hogy a napokban az amerikai Szenátus jóváhagyta a jövő évi katonai költségvetést és Ukrajna katonai támogatását az idei évi 250 millió dollárról 300 millióra emelték.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Van, aki 168 ezres nyugdíjkorrekciót kaphat novemberben

Van, aki 168 ezres nyugdíjkorrekciót kaphat novemberben

Ez több mint 14-szerese (!!!) annak, amiben az átlagos összegű nyugellátásban részesülő személy reménykedhet. Persze, a sor másik végén több tízezren vannak olyanok is, akiknek még 5000 forint, vagyis havi 500 forint sem jár.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?