4p
A megkérdezett német polgároknak csak 36 százaléka véli úgy, hogy jó megoldás Ursula von der Leyen jelölése. A magyar miniszterelnöknek és a hazai jegybank elnökének kellemetlen hír, hogy von der Leyen álláspontja szerint Kína „gazdasági támadást” hajt végre Európa ellen. Káncz Csaba jegyzete.
Ursula von der Leyen német védelmi miniszter nyilatkozik az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 3-án, miután Európai Tanács őt jelölte az Európai Bizottság elnökének. MTI/AP

Mára tudjuk, hogy az EU-s csúcspozíciók leosztása Macron elnök elképesztő sikerét hozta. A francia elnök fő célja az volt, hogy az Európai Központi Bank élére francia politikus kerüljön, így tovább folytatódjon a laza pénzpolitika, ami nélkülözhetetlen a mediterrán térség gazdaságai számára. Sőt, Macronnak két embere, Christine Lagarde és Charles Michel (Európai Tanács) is befutó lett. Ő vetette fel von der Leyen jelölését is – ráadásul az új vezetők valamennyien folyékonyan tudnak franciául. A Visegrádi Csoport és a Balkán viszont összességében ki lett kosarazva.

Hol a program?

A játszma ezzel még nem ért véget, az indulatok tovább forrnak. Az osztrák konzervatívok régi-új strasbourgi frakcióvezetője, egyben az EP egyik újjáválasztott alelnöke azt nem érti, hogy a francia elnök miként bújhatott ágyba a jobboldali populistákkal. Othmar Karas nincs oda von der Leyenért sem, jelölését szükségmegoldásnak minősíti, akit addig nem lehet megszavazni, amíg nem terjeszti elő a programját. Szerinte a politikus mögött nincs meg a szükséges többség, mert az EP-ben nagy a felháborodás és a kiábrándultság.

De nemcsak Brüsszelben, hanem Berlinben is csak sokasodnak a kérdőjelek: képes lesz-e ez a hölgy – akit még saját pártjában sem igazán kedvelnek és aki súlyosan alulteljesített védelmi miniszterként – vezetni az Európai Bizottságot? Az SPD-ben is felrobbantak az indulatok a jelöléstől - ez azt is jelenti, hogy 52 év után először úgy lesz német jelölt a Bizottság élére, hogy még a saját kormánya sem támogatja egységesen. Jens Geier, az EP SPD frakciójának vezetője elmondta a Der Spiegelnek, hogy nemcsak a német SPD frakció, de a brit, az osztrák, a francia és a benelux baloldali frakciók is von der Leyen jelölésének vétóját tervezik.

Egy friss felmérés szerint a megkérdezett német polgároknak csak valamivel több mint harmada, 36 százaléka véli úgy, hogy jó megoldás Ursula von der Leyen jelölése. A német választópolgárok fele jobban örülne, ha a német Manfred Weber, az Európai Néppárt korábbi csúcsjelöltje, vagy a holland Frans Timmermans, az európai szocialisták indulója lenne a jelölt az Európai Bizottság elnöki posztjára. A német közvélemény megosztott von der Leyen alkalmasságával kapcsolatban. A megkérdezettek 47 százaléka helyezkedett arra az álláspontra, hogy a jelenlegi német védelmi miniszter alapvetően képes lesz ellátni a brüsszeli testület vezetésével járó feladatokat, 46 százalék szerint viszont nem.

Rossz hír Orbánnak és Matolcsynak

Káncz Csaba

Von der Leyen már 2005 óta szolgál Merkel oldalán, így van nemzetközi kitekintése. De milyen álláspontokat vett föl kritikus kérdésekben? A magyar miniszterelnöknek és a hazai jegybank elnökének kellemetlen hír, hogy von der Leyen szerint Kína „gazdasági támadást” hajt végre Európa ellen. Egyben kritikus Peking autoriter rendszerével szemben is és elítéli az orwelli megfigyelő-állam kiépítését.

Az EU keleti tagállamait különösen a NATO szempontjából tartja fontosnak – szimbolikusan Prágát és Bukarestet látogatta meg négy éve védelmi miniszterként. Az EU közös hadserege szerinte nem lehet a NATO kihívója. Elítéli a Krím-félsziget orosz annexióját, de nem akar katonai eszkalációt emiatt és ellenzi a hadianyagok szállítását Ukrajnának. Ez utóbbi kapcsán már mi tesszük hozzá, hogy a napokban az amerikai Szenátus jóváhagyta a jövő évi katonai költségvetést és Ukrajna katonai támogatását az idei évi 250 millió dollárról 300 millióra emelték.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG