1p
Franco Frattini, volt olasz külügyminiszter mai, budapesti előadásában elmondta, hogy nem csak gazdasági, de politikai válság is zajlik jelenleg Európában. Hozzátette, hogy a tegnapi - többek között francia és görög - választások az egész unióra nézve nagy jelentőséggel bírnak. Frattini kiemelte, hogy a hosszadalmas tárgyalások és a megkésett reakciók spekulációs támadásoknak tették ki a görög állampolgárokat, akik nemtetszésüket a tegnapi választásokon nyilvánították ki.

Franco Frattini, Olaszország volt külügyminisztere a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott Gazdasági válság, az Európai Unió előtt álló kihívások című előadásán elmondta, hogy a tegnapi francia és görög választások, mind Európára, mind Magyarországra nézve nagy hatással vannak. Véleménye szerint a gazdasági válságra a társadalom válasza a tegnapi választások voltak, hozzátette, hogy a gazdasággal és az államadóssággal kapcsolatos problémák mellett politikai válság is zajlik Európában.

Az integráció erősíti a válságból való kilábalást

Frattini kiemelte, hogy a válság megoldása nem csak Európa, de az egész világ számára is kihívást jelent, véleménye szerint ugyanakkor erősebbé is teszi az uniót. A politikus elmondta, hogy a válság miatt a nyugat jelentős változtatásokat kell, hogy eszközöljön, véleménye szerint az segíti leginkább a válságból való kilábalást, ha az Európai Unióban erősödik az integráció.

Hozzátette, hogy a válság megoldásában nem csak az államadósság csökkentésére kell koncentrálni, hanem figyelmet kell fordítani a gazdasági növekedésre, a szavazókra, a társadalom tagjaira is.
Véleménye szerint nemcsak gazdasági de politikai változtatásokra is szükség van. Hozzátette, hogy Európának garantálnia kell a háztartások és a vállalatok védelmét, biztosítani kell számukra a biztos jövőt.

Franco Frattini Budapesten tartott előadást



Franco Frattini szerint Európa elvesztette vezető szerepét a technológiai innovációk és fejlesztések területén. Véleménye szerint változik a világ, új versenytársak jönnek és Európa fokozatosan veszíti el vezető pozícióit. Hozzátette, hogy mindezzel együtt a munkaerőpiac is változik.

Fiskális szigor mellett a növekedés is elengedhetetlen

Az olasz politikus ugyanakkor felhívta a figyelmet a fiskális szigor fontosságára is. Aranyszabálynak nevezte a zéró deficit szabályát, melyet nem csak az eurózóna tagállamainak, de az összes uniós államnak be kellene vezetnie. A fiskális szigor mellett ugyanakkor fontosnak tartja a növekedés és a fejlődés megteremtését is, melyek elengedhetetlen feltételei a magasabb foglalkoztatottsági szint megteremtésében, a fialok helyzetének javításában és a beruházások emelkedésében.

Franco Frattini elmondta, hogy mindezek mellett nem szabad megfeledkezni a kkv-k szerepéről sem. Véleménye szerint a gazdaságoknak támogatniuk kell a kkv-k működését kedvező gazdasági környezet biztosításával, többek között rugalmas munkaerőpiaci feltételeket, alacsony adókat, banki likviditást, hitelbőséget biztosítva számukra. Kiemelte, a banki hitelezés fontosságát, hiszen a vállalatok hitelekkel tudnak olyan fejlesztéseket eszközölni melyek még több profitot biztosítanak számukra.

Hozzátette, hogy a gazdaságpolitika irányítóinak minden eszközt meg kell ragadniuk a társadalommal való konzultációra. A volt olasz külügyminiszter kiemelte, hogy Európát nem csak a közös pénz, nem csak az unió köti össze, de a közös értékek is.

Mélyülő euroatlanti integráció

Frattini kiemelte, hogy a válság a rendszer kockázatait mutatta meg, ugyanakkor lehetőséget is teremtett egy szorosabb együttműködés kialakítására. Véleménye szerint a következő években jobban össze kell hangolni az európai és az amerikai érdekeket. Hozzátette, hogy az euroatlanti integráció mélyítése kiemelt szerepet kaphat, amely a globális gondolkodás irányába hat majd.

Magyarországgal kapcsolatban Franco Frattini elmondta, hogy Magyarország mélyen európai értékeket képviselő ország, hozzátette, hogy erősebben hozzá kell járulnunk a közös célokhoz. Kiemelte, hogy Magyarország számára az egyetlen járható út Európán keresztül vezet.

A görög válasz

Frattini a demokrácia válságával kapcsolatos kérdésre elmondta, hogy a politikusok nagy hibát követtek el, mikor nem reagáltak azonnal a válságra és annak következményeire, helyette hosszadalmas tárgyalásokba kezdtek a vezetők. Hozzátette, hogy az európai vezetők a késői reakciók miatt kitették a görög állampolgárokat különböző spekulációs támadásoknak, melynek az árát a görögök fizetik meg. Hozzátette, hogy a görög állampolgárok véleménye a rossz intézkedésekre jól látható a tegnapi választási eredményekben, abban hogy szélsőséges pártok erősödtek meg. Megoldásként említette Franco Frattini, hogy az uniónak ki kell mutatnia, hogy megvédi a közös értékeket és intézményeket, és konkrét eredményekre kell törekednie.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG