Hirdetés
Hirdetés

Ha az autógyárak pörögnek, szárnyal a magyar ipar

2019. február 07., 09:39

Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 5,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 5,7 százalékkal bővült. A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás kibocsátása nagyobb ütemben nőtt, mint az előző hónapban. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása jelentősen, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kismértékben bővült az egy évvel korábbihoz képest.

Forrás: KSH

Hirdetés

2018-ban a termelés volumene 3,6 százalékkal nagyobb volt, mint 2017-ben. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás decemberben az előző hónaphoz viszonyítva 2,5 százalékkal nőtt.

Meglepően jól sikerült

Virovácz Péter, az ING elemzője szerint az ipari teljesítmény folytatta a nyár óta tartó hullámmozgást, vagyis a gyenge novembert egy erős december követett. A szakember szerint az adat egyértelmű pozitív meglepetés, ráadásul ez a 2018-as év második legmagasabb növekedési üteme, ami mindenképpen szokatlan a szezonális leállásokkal terhelt decemberi hónaptól.

A rendkívül erős évzárásnak köszönhetően tavaly a termelés volumene összességében 3,6 százalékkal nagyobb volt, mint 2017-ben, ami így is 1 százalékpontos lassulást jelent. Az erős negyedik negyedév pedig mindenképpen jó előjel a jövő heti GDP adatközlés előtt.

A KSH szűkszavú kommentárja alapján a jó teljesítményért egyértelműen a két legnagyobb súlyú ágazat, a járműgyártás és az elektronikai szektor felelős. Ez is igazolja azon nézetünket, hogy amikor ez a két ágazat nem képes felpörögni, az az egész ipart visszafogja, míg egy-egy jó teljesítménnyel az összkép is kedvezőbben fest. A magyar ipar tehát továbbra is meglehetősen koncentrált, ami egy eljövendő válság esetén komoly gondokat okozhat. Egyelőre azonban úgy véljük, hogy az új kapacitások belépésével 2019-ben az ipar képes lesz ismét 4-5 százalékos növekedést felmutatni, habár kétségtelen, hogy a kockázatok inkább lefelé mutatnak. Ennek oka az egyre gyengébb német ipari teljesítmény, valamint a globális növekedés várható lassulása, de az erős belső értékesítés 2018-hoz hasonlóan idén is képes lehet húzni az ipari termelést – tette hozzá Virovácz Péter.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyurcsány tankolt, Orbán pózolt, és felrobbant az internet

Gyurcsány tankolt, Orbán pózolt, és felrobbant az internet

Most, hogy az EP-választások közeledtével gőzerővel folyik a virtuális valóságok konstruálása és a választók agyának megdolgozása, érdemes eltűnődni azon, hogy milyen álvilágban élünk, mi a hír valójában, és hogyan szabadulhatunk ki a mátrixból. Wéber Balázs jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?