Hirdetés
Hirdetés

Hadsereget akar Koszovó: a szomszéd már fegyverkezik

Fellegi Tamás, 2018. december 15., 06:20

A közel 20 éve Szerbiától független, és 10 éve magát államként kikiáltó, de nemzetközileg csak részben elismert Koszovó most ellenmondásos döntést hozott: saját hadsereget hoz létre. Szuverén állam esetén ez elvileg rendben lenne, de a rendfenntartást eddig nemzetközi erők végezték a speciális, és könnyen háborúhoz vezető miatt.

Az elszakadás és az állam kikiáltása

A konfliktus áttekintéséhez, a mostani döntés problematikus mivoltának megértéséhez 20 évet kell visszamenni időben. A többségében albánok lakta Koszovó Jugoszlávián belül Szerbia része volt, de mindig is menekült volna onnan. Jugoszlávia felbomlása után a szeparatizmus fokozódott, és lényegében brutális belső háborúvá alakult. A NATO 1999 elején beavatkozott Szerbia ellen: addig bombázta az országot, amíg az alá nem írt egy szerződést, miszerint kivonul a tartományból.

Igen ám, de ez a szerződés azt tartalmazta, hogy a terület elvileg Szerbia része, a valóságban nemzetközi felügyelet alá kerül, ahol a katonai rendfenntartást a NATO erre a célra létrehozott, Kosovo Force (Kfor) nevű békefenntartó ereje végzi, a polgári közigazgatást lassan átveszik a helyi szervek. 2008-ban azonban az ország egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, miközben ezt a szerződést nem módosították, így Szerbia ezt szerződésszegésként élte meg.

Hirdetés

Rendezési szándék

Az új országot az államok nagyobbik része elismerte, de sokan, köztük Oroszország és több EU-tagállam nem. Az új állam elfogadta, hogy a Kfor továbbra is részt vesz a rendfenntartásban a saját rendőri erők mellett, hadsereget azonban nem hoznak létre. Koszovó közben törekedett arra, hogy jó kapcsolatokat ápoljon az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval, mint felszabadítóival, ráadásul komoly gazdasági segítséget is kapott tőlük, hogy gazdaságilag talpra álljon.

Időközben a NATO-, és EU-csatlakozás is napirendre került, ami persze egy csak részben elismert ország esetében problematikus, de bármilyen lépés első feltétele az volt, hogy megpróbálják Szerbiával normalizálni a viszonyt. Erre EU-közvetítéssel az utóbbi években kísérletek is történtek, sőt pár hónapja olyan jól haladtak a tárgyalások, hogy még területcsere is felmerült a két ország között az etnikai határok elérése céljával.

Váratlan fordulat

A tárgyalások azonban váratlanul megszakadtak, a két ország újra ellenségesen kezdett viselkedni egymással, és bér az EU, sőt a NATO is csitítani próbálta a koszovói vezetést, és különösképpen attól óvta, hogy önálló haderőt hozzon létre, amivel Szerbiát felingerelheti, esetleg arra késztetheti, hogy bevonuljon a tisztán szerbek által lakott észak-koszovói területre. Ha ez történne, most már szinte kizárt, hogy a NATO újra katonailag fellépne ellene, ráadásul most már a 20 évvel ezelőttivel szemben egy erős Oroszország is támogathatja.

Koszovó azonban most úgy tűnik, nem törődött az EU-val, elégnek tartja, hogy Trump Amerikája feltételek nélkül mögötte áll, megtörve ezzel a NATO egységét. Az ország amerikai nagykövete tegnap történelminek nevezte a hadsereg létrehozásáról szóló parlamenti döntést és megerősítette Amerika teljes támogatását. A NATO-főtitkár szerint ugyanakkor az önálló koszovói hadsereg felállítása komoly akadályokat gördít Koszovó euro-atlanti integrációjának útjába.

Kardcsörtetés

Szerbia attól fél, hogy az új hadsereg egyik célja a szerbek kiűzése lehet az általuk lakott északi területekről, a szerb miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy meg kell fontolni a katonai beavatkozást, ha Koszovó folytatja a hadsereg felállítását. A szerb elnök pedig három napos szemlére vonul a koszovói határnál állomásázó katonákhoz, a Guardian szavaival élve mintegy kardcsörtetés gyanánt.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

Ami mögött egyértelműen az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség áll. Ezzel magyarázható, hogy észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója több mint 3 százalékkal drágulva immár a 60 dolláros szintet közelíti, míg a Brent típusúé 2,6 százalékos szárnyalást követően a 67 dolláros szintet ostromolja. Ezek egy hónapja nem látott magasságok.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?