Hirdetés
Hirdetés

Halott építőiparnak csok és az uniós pénzek – más nem is kell?

2016. október 17., 14:21
Cimkék
KSH
, építőipar
, csok

Lassult az építőipar visszaesése, jövőre már a termelés növekedésére számítanak a szakértők.

Miből finanszírozzam a cégem? Mitől lesz versenyképes egy magyar KKV és honnan szerezhet fejlesztési forrásokat? Ki viheti tovább a családi vállalkozást?
KKV-finanszírozás - égető tulajdonosi dilemmák konferencia - jelentkezzen most!

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: az építőipari vállalkozások szerződésállománya növekedni kezdett, ami folytatódhat a következő hónapokban is. A szakember szerint az idén összességében még csökken az építőipari termelés 2015-höz képest, de 2017-ben már ismét növekedést vár.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint augusztusban az építőipari termelés 9 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest, ami ebben az évben a legkisebb visszaesés, és jóval mérsékeltebb az előző havi 17,6 százaléknál. Részletek >>>>

A növekedésben jelentős szerepet játszik majd, hogy az uniós támogatásokat milyen ütemben hívják le és használják fel a kedvezményezettek, részben ez adhatja meg azt a lendületet az építőiparnak, amellyel jövőre folytatódhat a bővülés. Ürmössy Gergely jelezte azt is: a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) az idei negyedik negyedévtől kezd majd hatni az építőiparra, és lökést ad a lakások számának növekedéséhez.

Az elemző hangsúlyozta, a megkötött új építőipari szerződések volumene az év első nyolc hónapjában 4,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ez szintén alátámasztja a várható növekedést.

Hirdetés

Forrás: KSH / Privátbankár

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az épületberuházásoknál bekövetkezett szerződésállomány-bővülés pár hónap késéssel jelenik majd meg az építőipari statisztikákban. Ezért az épületépítési alágazat teljesítménye 2017-től kezdve javítja majd számottevően az adatokat, és jövőre már az uniós források beérkezésével az egyéb építmények alágazata is megkezdheti a felzárkózást - közölte.

A két fontos alágazat közül az épületépítés volumenében 7 százalékos volt a növekedés augusztusban, ez szerinte azt mutatja, hogy a statisztikában már megjelentek a lakásépítések is. A másik alágazatban, az egyéb építmények volumenében 23,9 százalékos volt az augusztusi visszaesés, ez az uniós beruházások befejeződésével magyarázható.
Forrás: KSH / Privátbankár

Kezdődő élénkülés

A szakember szerint a részletes adatokból kiderül, hogy az épületépítéseknél megkezdődött az élénkülés, augusztus végén ugyanis az épületépítések hó végi szerződésállománya 45,5 százalékkal volt magasabb, mint tavaly augusztusban. A másik alágazatban, az egyéb építményeknél a szerződésállomány 5,5 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban.

Földi Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója úgy látja, bár az épületek építésének növekedése továbbra is nagyrészt az ipari épületek, kisebb részben az oktatási épületek, illetve a sportlétesítmények építésének eredménye, lassan megjelennek majd az építőipari statisztikában az újlakás-építések is. Ennek erőteljesebb pozitív hatására azonban csak 2017-ben számít.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az állami beruházások - köztük a vizes világbajnoksághoz kötődő építkezések, illetve a stadionépítések - bizonyos alágazatokban jelentős kapacitásokat kötnek le. Ez érdemben hátráltathatja a kisebb és közepes méretű, megfelelő referencia nélküli lakásfejlesztők építkezéseit.

Az, hogy a statisztikában még nem érezhető a lakásépítések hatása, Földi Tibor szerint azzal magyarázható, hogy bár sokan meghirdették projektjeiket, csak kevesen kezdték el az építkezéseket, részben épp a kapacitáshiány miatt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bizonytalan nyugdíjas évek: a gyerek támogatása nélkül nem megy

Bizonytalan nyugdíjas évek: a gyerek támogatása nélkül nem megy

Ma már egyáltalán nem mondható, hogy a lakosság nyugodt lenne nyugdíja felől, amit az is mutat, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap a nyugdíjas szülők támogatása. Egy friss kutatás most arra világított rá, hogy a fiatal, 18-29 éves korosztály döntő többsége arra készül, hogy anyagilag segítse nyugdíjas szüleit.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?