Hirdetés
Hirdetés

Hatalmas pakkot hoz a jövő hét - de mi lesz a legnagyobb durranás?

2017. október 22., 10:03

Ugyan rövidke hetünk lesz, azért most is becsúszik majd jó pár fontos adat a makronaptárba. Bár elemzők nem várnak változást az alapkamatban, a hosszú hétvége után a jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése lesz a hét egyik fontos eseménye, de a KSH közléseire és a csúcson járó gyorsjelentési szezonra is figyelni kell majd.

A hosszú hétvége utáni első napon tartja októberi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Augusztusban, az elemzői várakozásoknak megfelelően, nem változtatott a jegybanki alapkamaton a testület, az irányadó ráta változatlanul 0,90 százalék. A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott.

Mi újság a boltokban?

Szintén kedden jelenik meg az augusztusi kiskereskedelmi forgalom részletes adata. Az első becslés szerint augusztusban folytatódott a kiskereskedelmi forgalom növekedése, a bolti értékesítés változatlan áron számolva 4,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a júliusi 4,2 és a júniusi 5,2 százalékos emelkedés után.

Forrás: KSH/Privátbankár

Hirdetés

A naptárhatástól megtisztított adat augusztusban megegyezett a kiigazítatlan mutatóval. Továbbra is a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalma mutatta a legnagyobb, 7,7 százalékos növekedést, de az üzemanyag-eladások naptárhatástól megtisztított 2,6 százalékos emelkedése némileg elmaradt az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalmának 2,9 százalékos bővülésétől.

Hogy dolgoznak a magyarok?

Csütörtökön közli a Központi Statisztikai Hivatal a foglalkoztatottság-munkanélküliség július-szeptemberi alakulását.

Forrás: KSH / Privátbankár

Az előző, június elejétől augusztus végéig tartó három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 32 ezer fővel, 195 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 4,2 százalékra csökkent. A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 444 ezer volt, 58 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Forrás: KSH / Privátbankár

Ömlenek a gyorsjelentések

Külföldön továbbra is pörög majd a gyorsjelentési szezon, a Visa negyedik negyedéves jelentése a kivétel, a többiek a Q3-ra nézve adják ki az eredményeiket.

A sort hétfőn a Hasbro kezdi, amelyet kedden követ egyebek mellett az Eli Lilly, a Caterpillar, a Lockheed Martin, a McDonald’s, a Fiat Chrysler, és az AT&T.

Szerdán a napot a Lufthansa indítja, majd Amerikából érkezik a Coca-Cola Co, a Boeing és a T-Mobile USA. Másnap a finn Nokia indít, őket a spanyol Telefonica és a német óriás, a Bayer követi majd. Az EKB szokásos havi ülése után még a Deutsche Bank, az Intel, az Amazon.com, a Microsoft és az Alphabet (a Google anyacége) jelentéseire kell majd nagyon figyelnünk.

Néhány cég azért péntekre is jut, egyebek mellett a francia Total, az amerikai gyógyszeripari óriás Merck, és a Chevron is ekkor teszi majd közzé a számait.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Az internetes kereskedelem háromszor olyan gyors tempóban bővül, mint a hagyományos - egyre gyakrabban vásárolunk hazai és külföldi weboldalakról, online áruházakból. De honnan tudhatjuk, hogy nem vernek át? Miről ismerszik meg a csaló webshop, mobilapp, hamis reklám? Ha mégis horogra akadtunk, mi a teendőnk?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?