Hirdetés
Hirdetés

Hatályos a törvény: kevesebb fuvarozó lehet áfamentes

2019. augusztus 28., 10:43

Az áfatörvény módosításának 2019. augusztus 23-ai hatályba lépésével jelentősen szűkült a fuvarozó és szállítmányozó vállalatok adómentességi köre is.

Mostantól ugyanis kizárólag a megbízónak közvetlenül szolgáltató speditőr alkalmazhat áfamentességet, az általa igénybe vett alvállalkozók már nem. Fontos változásról van szó, hiszen korábban az importhoz kapcsolódó szolgáltatást nyújtó alvállalkozói lánc minden szereplője adómentesen számlázhatott – írja a Piac@Profit a MAZARS alapján.

Hirdetés

A változás hátterében az Európai Bíróság döntése áll, amely kimondta, hogy az adómentesség nem alkalmazható olyan, harmadik országba irányuló árufuvarozáshoz kapcsolódó szolgáltatás nyújtására, amelyet nem közvetlenül az áruk feladójának vagy címzettjének nyújtanak.

Az ítélet alapján a magyar Áfa-törvénybe is bekerült: az adómentesség alkalmazásának feltétele, hogy a terméket fuvarozó közvetlenül szolgáltasson az exportőrnek.

Már a januári törvénymódosításkor többen úgy értelmezték a változást, hogy az az importra is analóg módon vonatkozik, erre jutott például a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete is. Úgy indokoltak, hogy bár az alapügy tényállása miatt az EU Bíróság ítélete az exportra lett kihegyezve, a szóban forgó irányelvi rendelkezés az importra is ugyanúgy vonatkozik.

A nyári adócsomaggal módosított áfatörvény értelmében azonban már világos, hogy a továbbiakban tényleg nemcsak az exporthoz, hanem az importhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások esetében is az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlatának megfelelő, szűkebben értelmezett adómentességet kell alkalmazni.

Mivel ezúttal sincs külön átmeneti rendelkezés, így minden 2019. augusztus 23-át követően teljesített, importhoz kapcsolódó szolgáltatás esetében igaz, hogy kizárólag az importőrrel közvetlenül számlázási kapcsolatban álló szolgáltatónál alkalmazható az adómentesség.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?