Hirdetés
Hirdetés

Határozottabb fellépésre sarkallta a hongkongi kormányzót a kínai elnök

2019. november 06., 19:00

Először találkozott Hszi Csin-ping kínai államelnök a hongkongi kormányzóval a júniusban kitört demokráciapárti demonstrációk kitörése óta és arra ösztökélte Carrie Lam-et, hogy tegyen határozott erőfeszítéseket a megmozdulások elfojtására.

fotó: depositphotos.com

Fotó: depositphotos.com

Informális találkozó a vásárvárosban

Hirdetés

A két politikus találkozójára a sanghaji nemzetközi vásáron került sor, jelentette a kínai állami hírügynökség. A hongkongi kormányzó (képünkön) legutóbb október elsején járt Pekingben, ahol részt vett a Kínai Népköztársaság megalapításának hetvenedik évfordulóján, ám akkor – legalábbis hivatalos források szerint - nem találkozott „főnökével”, a kínai államelnökkel – írja a Financial Times internetes kiadás.

Röviddel aztán, hogy visszatért az addig is nyugtalan városállamba, megkerülve a helyi törvényhozást, önhatalmúlag betiltotta a maszkviselést mindenfajta utcai demonstráción. Az intézkedés olaj volt a tűzre, az elégedetlenkedő hongkongiakat a korábbiaknál is szélesebb körű és erőszakosabb tüntetésekre sarkallta; ekkor került sor arra, hogy a város teljes metróhálózatát le kellett zárni.

A legutóbbi erőszakos eseményre most vasárnap került sor, amikor is a tüntetők felgyújtották a kínai állami hírügynökség helyi irodáját. A támadás egy olyan intézményt ért, mely 1997-ig, azaz Hongkong angol gyarmati státuszának végéig Kína nemhivatalos (de facto) nagykövetségének számított a városállamban. A lassan fél éve tartó nyugtalanság miatt a gazdaság is kemény ütést kapott, gyakorlatilag recesszióba fordult, az üzleti aktivitás októberre az elmúlt két évtized leggyengébb teljesítményét nyújtotta, a beszerzési menedzser index pedig a 2008-as világgazdasági válság óta a legalacsonyabb szintre zuhant.

„Hongkong számára ma a legfontosabb feladat, hogy vége szakadjon az erőszaknak és a káosznak, és helyreálljon a rend a városállamban” – idézi a kínai állami hírügynökség Hszi Csin-ping államelnök szavait. „A kínai elnök azt is követelte, hogy történjenek ’tántoríthatatlan’ erőfeszítések a tüntetések megfékezésére, állítsák meg az erőszakot alkalmazó aktivistákat és  lépjenek fel ellenük kellő határozottsággal, mindezt a jog és a törvény eszközeivel”.

Szerdán lesz a hivatalos vizit, és a KB is a városállamról vitázik

Az államelnök és a kínai kormányzat bizalma ugyanakkor töretlen Lam iránt - áll a hírügynökség jelentésében.A Financial Times értesülései szerint ugyanakkor léteznek olyan elképzelések a kínai kormányzatban, hogy márciusban esetleg érdemes lenne lecserélni Carrie Lam-et; akit pedig az utódjául szánnak, mindössze 2022-ig maradna, azaz még kitöltené Lam asszony eredeti terminusát, és nem maradna öt évig a kormányzói pozícióban.A kínai külügyminisztérium tagadta az értesülést és az egészet a politikai szóbeszéd kategóriájába sorolta.

Carrie Lam szerdán utazik majd Pekingbe, hogy ott találkozzon Han Zheng első miniszterelnök helyettessel – jelentette be a kínai politikus titkársága még a hét végén. Han állami tisztsége mellett betölti az egyik legbefolyásosabb párttisztséget is, ő a Kínai Kommunista Párt politikai bizottság állandó bizottságának tagja (ez a korabeli magyar gyakorlat szerint valahol a KB titkári pozíciónak feleltethető meg), ő felel Hongkong, Makaó és a többi úgynevezett „speciális közigazgatási terület” sorsáért.

Hszi Csin-ping és Carrie Lam nemhivatalos találkozójára a sanghaji nemzetközi vásáron egy nappal azután került sor, hogy két év után először ült össze a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának (KB) plénuma, ahol is az egyik napirendi pont a hongongi helyzet megvitatása volt.

A 200 tagú KB, mely 2018 februárja óta nem ült össze, négy napon keresztül tanácskozott arról, hogyan is lehetne a leghatékonyabban érvényre juttatni Hongkongban Kína hosszútávú nemzetbiztonsági érdekeit.

A hongkongi kormányzat korábban nem tudta az úgynevezett mini-alkotmányába iktatni a nemzetbiztonsággal foglalkozó 23-as cikkelyt, a 2003. júliusában kitört tüntetések ugyanis ezt megakadályozták. Tung Csiva a városállam irányításáért felelő akkori kormányzó az események után két évvel le is mondott pozíciójáról, nem töltve ki második ötéves terminusát.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Havi 1250 euró fixszel – másfél millió német kaphat alapnyugdíjat

Havi 1250 euró fixszel – másfél millió német kaphat alapnyugdíjat

A német kormánykoalíció megegyezett a régóta vitatott alapnyugdíjról. A gordiuszi csomót úgy vágták át, hogy nem lesz ugyan rászorultsági vizsgálat, nem számít a vagyon, viszont vizsgálják a jövedelmet. Ez másfél millió embert érinthet. Mutatjuk, hol van még minimálnyugdíj vagy alapnyugdíj, és hol van a listán Magyarország.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?