Hirdetés
Hirdetés

Hátat fordít az EU a briteknek – csak jó pénzért hajlandóak megállapodni?

2017. szeptember 21., 15:29

Megmakacsolták magukat a tagországok, nem partnerek a „rugalmas” brit poltikában.

Az Európai Uniós tagországok továbbra is tartják kitartanak véleményük mellett, miszerint az Egyesült Királyságnak pénzügyi egyezségre kell jutniuk a blokkal, mielőtt tárgyalásba kezdhetnének a kereskedelmi megállapodásról – írja a Bloomberg. A cikk szerint a felmérés rávilágít azokra a komoly ellentétekre, amelyeket a tagországok tanúsítanak a rugalmasságot szorgalmazó brit politikával szemben.

Theresa May az olaszországi Firenzében frissíti álláspontját az Egyesült Királyság kilépéséről, a Bloomberg felmérése azonban rávilágít: a miniszterelnök asszonynak még komoly köröket kell járnia ahhoz, hogy a tervei szerint alakuljon Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolata az EU-val. A tárgyalófelek álláspontja szerint az eddigi tárgyalások kevés eredményt hoztak, a jövő hónapban Brüsszelben ülésező vezetők így nem tudnak zöld utat adni a kereskedelmi tárgyalások elindításához. Véleményük szerint a briteknek először megállapodásra kell jutniuk a blokkal fennálló kötelezettségekről, mielőtt szóba jöhetne a kereskedelem.

Hirdetés

Még mindig nem jutottak előrébb

A finn pénzügy miniszter szerint a pénzügyi megállapodás aláírása kulcsfontosságú a felek között, mielőtt belekezdhetnének az új kapcsolatok kialakításába. Hozzátette: tudomásom szerint eddig nem történ érdemi előrelépés a tárgyalások során, így nem tartom valószínűnek, hogy októberben már a kereskedelem lenne az asztalon.

Hat hónappal az kilépés bejelentése után Theresa May kormánya komoly ellenállásba ütközik a tagországok részéről. Az országok egységesen felsorakoztak az EU álláspontja mögé, sokan Michel Barnier, a Brexit tárgyalások vezetőjének hozzájárulását dicsérik. Sokak szerint a tagországok egységesen elutasítják a britek törekvéseit, hogy háttértárgyalásokon keresztül javítsák pozíciójukat a szövetségesekkel.

Nem a Brexit a legégetőbb kérdés

Az Egyesült Királyság számára az sem előnyös továbbá, hogy a megkérdezett tagországok nem helyeznek nagy hangsúlyt a Brexitre, figyelmük inkább Németország, Olaszország és Bulgária helyzetére terjed ki - részben a migrációs kérdéssel, részben az EU jövőjével kapcsolatban. A svéd uniós biztos Ann Linde elmondta: Bár a Brexit fontos kérdés minden tagország számára, nem ez a legnagyobb nemzetközi kockázat jelenleg.

Az Uniós kormányok továbbra is aggódnak az Egyesült Királyság jövőjével kapcsolatban. Franciaország szerint feltétlenül meg kell szüntetni a kockázatos kétoldalú kereskedelmet, főleg az agrárgazdaság és a repülőgép gyártással kapcsolatos kockázatokra hivatkozva. Athén hasonló aggodalommal tekint a hard-Brexitre, ami a Görög Nemzeti Bank becslései szerint a görög bruttó hazai termék 0,8 százalékának megfelelő összeggel is járhat. A spanyol miniszterelnök szerint mihamarabb tisztázni kell a több mint 130 ezer spanyol származású állampolgár státuszát a szigetországban – nem beszélve arról, hogy Spanyolországban több mint 300 ezer brit él.

Átmeneti időszak jó pénzért

Bár a tagországok nagyrészt egyetértenek egy átmeneti időszak létrehozásával, amivel elkerülhető a megállapodás nélküli kilépés, sokak szerint ezt világosan és egyértelműen kell megfogalmazni – és semmiképp sem ingyen.

Sandro Gozi európai ügyekért felelős miniszter elmondta: Olaszország támogatja az átmeneti időszak gondolatát, ami alatt az Egyesült Királyság egységes piacon tudna kereskedni a többi országgal. Lennének persze pénzügyi szabályozások, de először nézzük meg, működőképes-e az átmenet – tette hozzá. Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter kiemelte: Jó lenne, ha tisztán látnánk, mit akarnak a britek.

A magyar kormány álláspontja szerint a pénzügyi megállapodás fontos és érzékeny része a Brexit tárgyalásoknak, de a brit kormánynak mielőbb pontosítania kell a kilépéssel kapcsolatos álláspontját. A kormány szerint a kilépésnek a lehető legsimábban kell mennie a piaci kockázatok csökkentése érdekében. Hozzátették: fontos a britek és a tagországok között a lehető legszélesebb együttműködés, gazdasági, kereskedelmi és befektetési szempontból egyaránt.

Mondtak egy hatalmas összeget – ez nem lesz elég az EU-nak?

Theresa May brit miniszterelnök 20 milliárd eurós végső uniós befizetés felajánlását tervezi, abban a reményben, hogy ezzel London kitöltheti a brit kilépés által az Európai Unió költségvetésében keletkező kezdeti bevételi űrt, egyben rendezheti az EU által Nagy-Britanniával szemben támasztott pénzügyi követeléseket - írja bennfentes forrásokra hivatkozva a Financial Times. Tovább >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Merkel két és fél évvel a migránsválság elindulása után európai megoldásról prédikál, de a német közvélemény többsége már Seehofernek hisz. A migrációs válság mély politikai hasadáshoz vezetett, és ez könnyen az EU szétesését eredményezheti. Orbán az EU Bizottságot „fehérgalléros embercsempészeknek” nevezte.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?