4p
A szegénység Németországban még mindig egyenlőtlenül oszlik el. A német nagyvárosokban magasabb, mint az országos átlag, és itt a lakosság jobban észre is veszi. A városok vezetői azt mondják, hogy már számos intézkedést tettek a szegénység ellen, a szövetségi előírásokon túl is. Érdekes módon Kelet-Németországban javult a helyzet, míg a Ruhr-vidéken romlott.
Koldus Berlinben (Wikimedia Commons)

A német városokban a szegénységi ráta jóval magasabb, mint Németország egészében – írja a Bertelsmann Alapítvány tanulmánya. Míg 2016-ban a segélyezettek (úgynevezett “szociális juttatások kedvezményezettjei”) aránya Németországban 10,1 százalék volt, a több mint százezer fős lakosságú nagyvárosokban 14,0 százalék.

Tíz éves összehasonlításban a szegénységi ráta az egyes nagyvárosokban különbözőképpen alakult: 37 településen (ez 46 százalék) a segélyezettek aránya nőtt, 27-ben (34%) csökkent, a többinél nagyjából változatlan. (A tanulmányt az ENSZ 17 Fenntartható Fejlődési Célja /SDG/ alapján készítették.) Míg Németország egészében tíz év alatt 0,4 százalékponttal csökkent, addig az említett városokban 0,3 százalékponttal nőtt a szegénységi mutató.

Padlón a Ruhr-vidék

Rég látott szintre mélyült a szegénység Magyarországon

A 2017. évi adatokból az látszik, hogy Magyarországon ismételten nőtt a különbség az évek óta tartó csökkenés után. Nemcsak, hogy mélyebbé vált a szegénység az országban, a szegénységi küszöb alatt élők átlagjövedelme sem növekszik kellő ütemben – írtuk a napokban itt»»».

Mind a 13, százezer feletti Ruhr-vidéki település azok között van, ahol nőtt a szegénység. Ezzel szemben mind a tíz, ebbe a kategóriába tartozó keletnémet városban csökkent a szegénység a tíz évvel ezelőtti állapothoz képest. A szegénység növekedését az egykor oly dinamikusan fejlődő Ruhr-iparvidéken azzal magyarázzák, hogy hajtotta végre a térség teljesen a szükséges strukturális átalakításokat.

A kelet-németországi városokban ezzel szemben az életkörülmények az évek folyamán lassacskán felzárkóztak a nyugati szint közelébe. A jelentés megjegyzi, hogy jelenleg csak 2016-ig állnak rendelkezésre adatok, így az erős 2015-ös bevándorlás (menekülthullám) hatásait csak részben tartalmazzák.

A városlakók szegényedést látnak

A német városok lakossága nagyrészt úgy érzékeli, hogy a szegénység növekszik: 2018-ban a 46 százalékuk gondolta úgy, hogy az elmúlt tíz évben emelkedett. Az egész országban ez az arány csak bő egyharmad (34 százalék). Érdekes módon a szegénység problémáját annál nagyobbnak érzékelik, minél nagyobb az adott város lakossága. A válaszadók 27 százaléka számára a szegénység "nagy" vagy "nagyon nagy” probléma, a nagyvárosok válaszadói között ez már 51 százalék, közel kétszer olyan magas, mint az országos átlag.

Mi a helyzet a németországi bűnözéssel?

Németországban tavaly több mint 25 éves mélypontra csökkent a regisztrált bűnesetek száma: kevesebb például a lopás, a rablás és az erőszakos cselekmény. A külföldi bűnelkövetők száma és aránya ugyanakkor jelentősen nőtt az elmúlt tíz évben – írtuk nemrég itt»»».

A 80 német nagyváros közigazgatási vezetői is elismerik a szegénység problémáját, és intézkedéseket hoztak a leküzdésére – írja a Bertelsmann. Az összes településen a vezetők mindössze hat százaléka tartja ez nagy vagy nagyon nagy gondnak, a 100 000 fősnél nagyobb városokban 22 százalék. A nagyobb városokban a szövetségi törvények betartásán túl is segíteni iygekeznek a szegényeket, például gyermek- és ifjúsági létesítményekkel, sport-, kulturális és közlekedési szolgáltatásokkal.

Mit tegyenek a (nagy)városok?

A városoknak mindenekelőtt átláthatóvá kell tenniük, hogy a szegénység hogyan oszlik el a területükön, kistérségi szegénységi jelentések formájában – mondja Kirsten Witte, a Bertelsmann önkormányzati szakértője. Egyre gyakrabban kiderül, hogy egyes városnegyedekben koncentrálódnak a társadalmi, a gazdasági és környezeti problémák.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG