Hirdetés
Hirdetés

Húsvétra Merkel újra hatalomra kerül - vagy botrány lesz?

2018. január 22., 07:26

Sovány többséggel, de végül megszavazta Martin Schulz pártja is a nagykoalíciós tárgyalások elkezdését. Most kezdődhet az újabb huzavona.

Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke és Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke és Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Az SPD nagy nehezen rábólintott: indulhatnak a koalíciós tárgyalások

A német centrista pártok nagy öregjei (Merkel, Schulz, Seehofer) jó 10 napja egy hetes tárgyalás után ország-világ elé tártak egy 28 oldalas megállapodás-tervezetet, amely biztosítani hivatott a nagykoalíció további kormányzását. Ezt terjesztették a pártvezetők a pártjaik elé, és azt javasolták a tagságnak: adjanak felhatalmazást arra, hogy megkezdhessék a koalíciós tárgyalásokat,

A Martin Schulz vezette Német Szociáldemokrata Párt, az SPD utoljára adta be a derekát, de végül a hétvégén a párt bonni kongresszusán a küldöttek 56,3 százaléka megszavazta a koalíciós tárgyalások megkezdését. Persze a húzódozás érthető: az előző nagykoalícióból az SPD egyáltalán nem jött ki jól, támogatottsága szakadékba zuhant. Nem véletlen, hogy külpolitikai szakértőnk is arról írt: a nagykoalíciós megállapodástervezet sokkal inkább szól a vezetők túlélésének biztosításáról, mint a pártok érdekeiről - a tagságok körében éppen ezért egyre nő az elégedetlenség. Elemzésünk a helyzetről >>

Hirdetés

Messze még a vége: most indulhat az újabb alkudozás

Most, hogy megvan az SPD beleegyezése és megkezdődhetnek a tárgyalások, Merkel és Seehofer azonnal jelezte: a tárgyalás keretét a CDU/CSU és az SPD előzetes egyeztetésén kidolgozott megállapodás alkotja. Persze mindketten tudják, hogy az SPD várhatóan újabb követelésekkel áll elő, arra hivatkozva, hogy a koalíciós szerződést el kell fogadtatni a párttagsággal - de Seehofer közölze, a múlt héten kötött megállapodással lefektetett kereteket nem lehet tovább tágítani.

Martin Schulz, az SPD elnöke a kongresszus után a párttagoknak küldött körlevelében kiemelte: "intenzíven tárgyalunk majd azért, hogy még többet hozzunk ki az embereknek és országunknak". Az SPD a többi között a határozott időre szóló munkaszerződés alkalmazásának korlátozását igyekszik majd elérni a koalíciós tárgyaláson, és azt is, hogy kivételes esetekben, méltányosságból engedélyezzék a családegyesítést az oltalmazott státuszt szerző menedékkérőknek.

Húsvétra alakulhat meg a negyedik Merkel-kormány - ha megszavazzák

Angela Merkel a CDU berlini székházában tett nyilatkozatában kiemelte, hogy az SPD döntésével megnyílt az út a koalíciós tárgyalás előtt, amely egy stabil kormány megalakítását célozza. Horst Seehofer a CSU müncheni székházában tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy rövidesen el kell kezdeni a tárgyalást, és február első hetében el kell készíteni a koalíciós szerződést. Már hétfőn hozzáfognak a tárgyalások előkészítéséhez, és meglehet, hogy az első pártelnöki szintű találkozót is megtartják.

Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val.

Az új német szövetségi kormány így húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a harmadik nagykoalíció, és a negyedik kormány, amelyet Angela Merkel, a CDU elnöke vezet. A kormányalakítás minden eddiginél hosszabb, a koalíciós tárgyalás is csak a tavaly szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás utáni 120. napon kezdődhet el. Az eddigi rekordot 2013-ban állították fel, amikor a CDU/CSU és az SPD kormánya a választás utáni 86. napon alakult meg.

A január 12-én kötött megállapodással és hátterével itt foglalkoztunk bővebben >>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idegtépő napok jönnek: 108 ezer fiatal sorsa dől el

Idegtépő napok jönnek: 108 ezer fiatal sorsa dől el

Jövő szerda este 8 órakor hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Idén közel 108 ezren izgulhatnak, ugyanis ennyien jelentkeztek valamelyik hazai egyetem, főiskola szeptemberben induló képzésére. A legtöbben, a felvételizők kétharmada ezúttal is alapképzésre adta be jelentkezését.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?