4p
Sovány többséggel, de végül megszavazta Martin Schulz pártja is a nagykoalíciós tárgyalások elkezdését. Most kezdődhet az újabb huzavona.
Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke és Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Az SPD nagy nehezen rábólintott: indulhatnak a koalíciós tárgyalások

A német centrista pártok nagy öregjei (Merkel, Schulz, Seehofer) jó 10 napja egy hetes tárgyalás után ország-világ elé tártak egy 28 oldalas megállapodás-tervezetet, amely biztosítani hivatott a nagykoalíció további kormányzását. Ezt terjesztették a pártvezetők a pártjaik elé, és azt javasolták a tagságnak: adjanak felhatalmazást arra, hogy megkezdhessék a koalíciós tárgyalásokat,

A Martin Schulz vezette Német Szociáldemokrata Párt, az SPD utoljára adta be a derekát, de végül a hétvégén a párt bonni kongresszusán a küldöttek 56,3 százaléka megszavazta a koalíciós tárgyalások megkezdését. Persze a húzódozás érthető: az előző nagykoalícióból az SPD egyáltalán nem jött ki jól, támogatottsága szakadékba zuhant. Nem véletlen, hogy külpolitikai szakértőnk is arról írt: a nagykoalíciós megállapodástervezet sokkal inkább szól a vezetők túlélésének biztosításáról, mint a pártok érdekeiről - a tagságok körében éppen ezért egyre nő az elégedetlenség. Elemzésünk a helyzetről >>

Messze még a vége: most indulhat az újabb alkudozás

Most, hogy megvan az SPD beleegyezése és megkezdődhetnek a tárgyalások, Merkel és Seehofer azonnal jelezte: a tárgyalás keretét a CDU/CSU és az SPD előzetes egyeztetésén kidolgozott megállapodás alkotja. Persze mindketten tudják, hogy az SPD várhatóan újabb követelésekkel áll elő, arra hivatkozva, hogy a koalíciós szerződést el kell fogadtatni a párttagsággal - de Seehofer közölze, a múlt héten kötött megállapodással lefektetett kereteket nem lehet tovább tágítani.

Martin Schulz, az SPD elnöke a kongresszus után a párttagoknak küldött körlevelében kiemelte: "intenzíven tárgyalunk majd azért, hogy még többet hozzunk ki az embereknek és országunknak". Az SPD a többi között a határozott időre szóló munkaszerződés alkalmazásának korlátozását igyekszik majd elérni a koalíciós tárgyaláson, és azt is, hogy kivételes esetekben, méltányosságból engedélyezzék a családegyesítést az oltalmazott státuszt szerző menedékkérőknek.

Húsvétra alakulhat meg a negyedik Merkel-kormány - ha megszavazzák

Angela Merkel a CDU berlini székházában tett nyilatkozatában kiemelte, hogy az SPD döntésével megnyílt az út a koalíciós tárgyalás előtt, amely egy stabil kormány megalakítását célozza. Horst Seehofer a CSU müncheni székházában tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy rövidesen el kell kezdeni a tárgyalást, és február első hetében el kell készíteni a koalíciós szerződést. Már hétfőn hozzáfognak a tárgyalások előkészítéséhez, és meglehet, hogy az első pártelnöki szintű találkozót is megtartják.

Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val.

Az új német szövetségi kormány így húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a harmadik nagykoalíció, és a negyedik kormány, amelyet Angela Merkel, a CDU elnöke vezet. A kormányalakítás minden eddiginél hosszabb, a koalíciós tárgyalás is csak a tavaly szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás utáni 120. napon kezdődhet el. Az eddigi rekordot 2013-ban állították fel, amikor a CDU/CSU és az SPD kormánya a választás utáni 86. napon alakult meg.

A január 12-én kötött megállapodással és hátterével itt foglalkoztunk bővebben >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG