Hirdetés
Hirdetés

India atomhatalom szomszédját szorongatja

Fellegi Tamás, 2016. október 03., 06:06

Múlt héten indiai különleges erők hatoltak be a senkiföldje Kasmír tartomány névleg pakisztáni oldalára, és ott terroristákon ütöttek rajta, akik szerintük India ellen terveztek támadást. A növekvő erejű India fokozott nyomást akar gyakorolni a belőle kivált, és azóta is ősellenségnek tekintett, de egyben atomhatalom országra.

Az akció India szerint válasz volt egy korábbi támadásra, melyben az indiai hadsereg egy bázisát támadták meg, India szerint Pakisztáni bázisú erők. Pakisztán a Reuters szerint cáfolta, hogy a területén támadás ért volna bárkit is, és azt is, hogy az ország érintve lenne bármilyen bajkeverésben az indiai Kasmír területén. India azt mondja, nem kíván további katonai akciókat indítani, pláne nem a hivatalos pakisztáni hadsereg ellen.

Senkiföldje

Elvileg követhetetlen, hogy mi történik, és bárkinek igaza is lehet, meg nem is. A terület ugyanis igazi senkiföldje: hegyes vidék, ahol határviták vannak évtizedek óta, így igazából senki nem tudja, melyik terület pontosan kié, és azon kik által támogatott erők tartózkodnak. Ez már évtizedek óta így megy, a totális összecsapástól persze ódzkodik mindkét ország, lévén szó két atomhatalomról. India azonban mintha most azt tervezné, hogy növekvő gazdasági és diplomáciai súlyára tekintettel egy kicsit mégis megszorongatja szomszédját. Pakisztán területe ötöde, gazdaságának mérete hetede Indiáénak.

Hirdetés

Megszorongatnák

Egy neve elhallgatását kérő indiai katonai alkalmazott szerint nem az volt csupán a cél, hogy átkeljenek a határon, és megöljenek 10-12 embert, miután az indiai laktanyát ért támadásban 18-an haltak meg. A cél az, hogy Pakisztán viselkedését, hozzáállását változtassák meg, és ehhez több szinten akarnak cselekedni. A stratégia az, hogy India növekvő hatalmát minden szinten kiaknázzák ebben, nem csak katonailag.

Az egyik lehetőség, hogy a két ország közti kereskedelmet korlátozzák, bár ez Indiának is kedvezőtlen. Azon is gondolkoznak, hogy a Pakisztán felé vizet szállító folyókra víztározókat és erőműveket építenek (bár ez kérdés, mennyiben rossz Pakisztánnak, talán a sivatagos országba jutó vízmennyiség korlátozása lenne a nyomásgyakorlás eszköze). Emellett diplomáciai eszközöket is bevetnének: bizonyítanák más országoknak, hogy a pakisztáni székhelyű félkatonai alakulatok milyen veszélyt jelentenek az egész világra nézve is. Mindemellett még a multinacionális vállalatokat is lebeszélnék arról, hogy Pakisztánnal üzleteljenek.

Mit nekik atombomba

Modi miniszterelnök nacionalista kormánya sokkal határozottabb a kérdésben, mint elődei. A korábbi kormányok tartózkodtak a Pakisztán elleni akcióktól, még 2008-ban is, amikor pakisztáni fegyveresek három napig randalíroztak Mumbaiban. Attól féltek, hogy Pakisztán visszavág, aztán előkerülnek az atomfegyverek, és jön a két ország teljes megsemmisülését hozó nukleáris Armageddon.

Egy másik indiai katonai alkalmazott szerint India most védekezőről a támadó stratégiára áll, kihasználva Pakisztán sebezhető pontjait – gazdaságát, belbiztonságát és hírnevét, mint megbízhatatlan ország, amely militáns iszlamista csoportokat rejteget. Hozzátette, hogy szerinte Pakisztán sokkal sebezhetőbb, mint India.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Az év kiugró emelkedéssel indult: a kereslet jelentősen erősödött az eladó és a kiadó lakásoknál egyaránt. A fokozódó kereslet és a lakások folyamatos drágulása azonban nem azt jelenti, hogy bármilyen ingatlant bármilyen áron lehet értékesíteni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?