Hirdetés
Hirdetés

Itt az osztrákok hét pontja: milyen EU-ról álmodnak?

2017. július 04., 07:28

Hét pontban reformálná meg az uniót Christian Kern osztrák kancellár.

A kancellár egy bécsi vitaesten többek között a monetáris unió és a méltányos adóztatás megvalósítását, a bér- és szociális dömping elleni küzdelmet, az európai értékek védelmét, valamint a migráció terheinek elosztását említette.

Hirdetés

Az utóbbi években Ausztriában túl nagyot kortyoltunk a populizmusból, és a hazai bulvárújságok szalagcímei fontosabbak voltak annál a próbálkozásnál, hogy komolyan vehető szerepet játsszunk Európa színpadán - fogalmazott a kancellár.

Kern beszédében elsősorban az unió átalakítását szorgalmazta, főként a gazdasági és valutaunió megvalósítását, valamint az uniós államok adópolitikájának koordinálását. Kiállt a méltányos adóztatás mellett, és az adóparadicsomok, valamint a nagyvállalatoknak biztosított kedvezmények ellen foglalt állást.

Negyedik pontként azt szorgalmazta, hogy az uniós államokban egymáshoz hasonlatos jóléti szint valósuljon meg. Ötödik és hatodik javaslatként az igazságos kereskedelmi politika, valamint az európai értékek védelme mellett állt ki. Utóbbiban meglátása szerint a liberalizmus és a demokrácia elválaszthatatlan egymástól. A kancellár rövid távú megoldásként utolsóként említette a külső határok határozott védelmét, és a menekültútvonalak ellenőrzését.

Kern az uniót az eredeti valójához vezetné vissza. Mint mondta: meg kell újítani a biztonság és a jólét ígéretét. Cselekvő és védelmező Európát kell építeni, amely a béke, a biztonság, a közös jólét és az igazságosság színtere. Az értékeinket és az érdekeinket csak közösen tudjuk képviselni - hangsúlyozta Kern, aki szerint egy régiónak sem sikerült a demokráciát, a gazdasági dinamikát és a szociális igazságosságot olyan sikeresen egyesítenie, mint Európának.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A vártnál több befektetési jegyet cseréltek le a szuper államkötvényre?

A vártnál több befektetési jegyet cseréltek le a szuper államkötvényre?

Eddig is feltételezni lehetett, hogy részben befektetési alapok eladásából szabadítottak fel pénzt befektetők a kormányzat által ezerrel propagált Magyar Állampapír (MÁP) Plusz jegyzéséhez, de a ma közzétett legfrissebb adatok ezt a vélekedést megerősíteni látszanak. Az alapokból júniusban kivont 179 milliárd forint jelentős része az új szuper államkötvényben landolhatott.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?