Hirdetés
Hirdetés

Kapós lett az ír útlevél

Fellegi Tamás, 2018. október 31., 06:06

Meredeken növekszik a beadott ír útlevélkérelmek száma. Persze csak ír állampolgárok igényelhetik, de ahogy a magyarra, úgy az írre is sokan jogosultak az országon kívül lakók közül. Normál körülmények között ez nem sokakat izgatna, de az uniós kilépéstől megijedve a britek szaladnak az ír útlevélért.

Most még ugyanolyan jók
Most még ugyanolyan jók

Visszautasítások

Míg 2016-ben mindössze egy kérelmet utasítottak vissza az ír hatóságok, tavaly már 15 ezret azok közül, melyeket brit állampolgárok adtak be. Azok a brit polgárok jogosultak ír állampolgárságra és útlevélre, akiknek szüleik vagy nagyszüleik Írországban születtek, már a nem ott születettek közül. Az északírek, noha brit alattvalók, automatikusan megkapják az ír útlevelet.

Hol egy ír nagymama?

Nos, a 2016-os népszavazás sokkjából felébredve a brit polgárok ír felmenők után kezdtek kutatni, hogy az Európai Unió elhagyása után ne legyenek bezárva szigetükre, vagy legalábbis ne legyen macerásabb a kiutazás Európa más részeibe, mint eddig volt. Uniós polgárnak lenni mégiscsak jó, gondolják sokan, az utazás szabadsága nagy dolog, persze, hogy nem akarnak lemondani róla.

Hirdetés

A londoni ír követség 2016 óta 176 ezer útlevelet bocsátott ki, de meredeken növekszik a visszautasított kérelme száma. Ennek oka a formai hibákon és a pontatlanságon kívül az is, hogy az igénylő nem tudja hitelt érdemlően igazolni ír állampolgárság iránti jogosultságát, sőt, sokszor nem is tudja, ki jogosult rá, és sok tévhit is előfordul, például van, aki azt gondolja, hogy Anglia minden lakosa ír polgár is lehet egyben.

Ki lehet ír?

A szabályok valóban kacifántosak: ír állampolgár lehet, aki 2005. január 1. előtt Írországban született, de ha utána született ott, akkor az is szükséges, hogy a szülei brit vagy ír polgárok legyenek. Aki nem Írországban született, annak pedig egy ír szülőt vagy nagyszülőt kell felmutatnia. Ezek pedig körülményes dolgok, és a derék britek hogy is igazodnának ki az útvesztőben, amikor soha ilyesmi fel nem merült, hisz brit polgárnak lenni mindig is jó volt, a brit útlevél tulajdonosa előtt évtizedekkel ezelőtt is tágra nyílt a legtöbb ország kapuja.

Sokan tervezik

A BBC szerint nem kevesebb, mint a brit lakosság 10 százaléka tervezi, hogy ír útlevelet próbál szerezni, főleg, ha nem lesz megegyezés országuk és az EU között a jövő márciusi kilépési időponthoz közeledve. Érdekes kérdés, hogy vajon a nagyjából 60 millió brit polgár közül hánynak lehet a feltételeknek megfelelő ír felmenője, és ezt hogy tudják igazolni. Persze próbálkozni nem nagy kockázat, az összes veszteség, ami a kérelmezőt érheti, a 80 eurós díj.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mekkorát bukik, aki 40 év után nyugdíjba megy? Attól függ, dolgozik-e mellette

Mekkorát bukik, aki 40 év után nyugdíjba megy? Attól függ, dolgozik-e mellette

Aki megteheti, hogy 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonul és csak a családi feladatainak él, annak jó lehetőség lehet a Nők40 program, aki azonban nem akar sok pénzt bukni, jobban teszi, ha pár évvel tovább dolgozik. A harmadik opció, hogy nyugdíjba vonulunk, de tovább dolgozunk mellette - ezt a megoldást most már akár úgy is intézhetjük, hogy nem szólunk róla előre a munkáltatónak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?