Advertisement
Hirdetés
Hirdetés

Karácsony: létrejött az ellenzéki együttműködés - Tarlós nyugalmat kért, Orbán együttműködést ígért

2019. október 13., 23:42

Karácsony Gergely szerint hétfőn egy másik országban ébredünk; az új főpolgármester a történelmi győzelem után nem háborúra, hanem együttműködésre készül, de új alapokon. Zöld és szabad várost csinálnak Budapestről. Tarlós István röviden beszélt, gratulált utódjának. Orbán azt mondta, ilyen a demokrácia - együttműködést ígért Budapestnek.

Karácsony Gergely megválasztott főpolgármesternek gratulálnak a Kazinczy utcában, útban a fővárosi eredményváró rendezvényére.
MTI/Balogh Zoltán
Karácsony Gergely megválasztott főpolgármesternek gratulálnak a Kazinczy utcában, útban a fővárosi eredményváró rendezvényére. MTI/Balogh Zoltán

Karácsony Gergely: létrejött az ellenzéki egység - ezen az úton kell tovább menni

Történelmi győzelem született ma Budapesten. Ez azonban nem az én győzelmem, nem az ellenzéki pártok közös győzelme, hanem a budapestieké, akik visszaszerezték a városukat a hatalomtól. Ez a győzelem arról szól, hogy a hatalom emberénél mindig erősebb az emberek hatalma; a szeretet és az együttműködés mindig legyőzi a gyűlöletet, a hazugságot mindig legyőzi a valóság. Budapest zöld lesz és szabad, Budapestet a 20. századból átvisszük a 21. századba - visszavisszük Európába.

Az elmúlt évtizedek leggyomorforgatóbb kampánya volt ez - tette hozzá Karácsony Gergely. Mindenkinek megköszönte a segítséget, elsősorban az ellenzéki főpolgármester-jelölteknek, akik az előválasztás után beálltak mögé, és leckét adtak demokráciából. Megköszönte az összes ellenzéki pártnak a támogatást. "Létrejött az az ellenzéki egység, amit a szavazók már nagyon régóta vártak tőlünk. A mai eredmény azt mutatja, ezen az úton kell mennünk tovább, mert Budapest és a megyei jogú városok megváltoztatása az első lépés, hogy megváltoztassuk Magyarországot is" - mondta Karácsony Gergely.

Hirdetés

"Budapest mindannyiunk közös otthona lesz, és azokat is képviselni fogom, akik ma nem rám szavaztak" - fogalmazott. A kampány véget ért; most az a dolgom, hogy békét hozzak a felzaklatott városban és a feszültséggel és gyűlölettel teli országban - mondta Karácsony. Más alapokra, méltányos, egyenrangú felek együttműködésére, új alapokra szeretné helyezni a Budapest és a kormány közötti viszonyt, de nem háborúra készül, hanem közös építkezésre.

Tarlós Istvánról azt mondta: amikor felhívta, hogy gratuláljon győzelméhez, akkor a régi Tarlós István hangját vélte felfedezni. Megköszönte Tarlós eddig végzett munkáját.

Tarlós István: van ilyen

Szép sikereket, egy kis nyugalmat kérek, mindenki higgadjon majd le. Országosan az eredmény szép, Budapesten el kell gondolkodni. Budapest ma így döntött; éjféltől Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, gratulálok neki, sok szerencsét kívánok. Szép volt ez a 30 év számomra, nem feledem - van ilyen, 70 éves korban előfordul az emberrel - mondta Tarlós. Lesz még szebb is, sok sikert kívánok - zárta rövid beszédét az eddigi főpolgármester.

Tarlós István leköszönő főpolgármester a Fidesz-KDNP választási rendezvényén.
MTI/Koszticsák Szilárd
Tarlós István leköszönő főpolgármester a Fidesz-KDNP választási rendezvényén. MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán szerint ilyen egy demokrácia - a kormány készen áll az együttműködésre

Budapest vesztett egy polgármestert, én viszont nyertem egy kiváló tanácsadót - mondta Orbán. Megköszönte a választóknak, hogy szavaztak, és gratulált minden győztes polgármesternek, majd külön a Fidesz-KDNP színeiben indulóknak. Ez egy nehéz választási kampány volt, nagy és nyílt politikai csata, olyan, amilyennek egy pártok közötti versenyre épülő demokráciában lennie kell - fogalmazott.

Összegezte az országban leadott szavazatokat, ez alapján úgy számol, hogy 50 százalék fölött végzett a "Fidesz-lista". Köszönetet mondott Tarlós Istvánnak munkájáért, akinek köszönhető, hogy most "büszkék lehetünk a nemzet fővárosára". Az elmúlt 9 évben a kormánypártok adták a főváros vezetését, most a budapestiek máshogy döntöttek - a kormány készen áll az együttműködésre.

A megyei jogú városokat tekintve 13:10 az arány, a megyei közgyűléseknél 19-ből 19 esetben a Fidesz-KDNP nyert - összegezett Orbán, majd megköszönte a "vidéki Magyarország" támogatását. Az 5 ezer lakos feletti településeken 147 Fidesz-KDNP-s polgármester lesz, ami több mint 50 százalék. Továbbra is a Fidesz-KDNP a legerősebb politikai szövetség Magyaroszágon; Nekünk továbbra is Magyarország lesz az első - mondta Orbán.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Dark weben árult jelszavak, akadozó játékok – döcögve indul a nagy streaming-forradalom

Dark weben árult jelszavak, akadozó játékok – döcögve indul a nagy streaming-forradalom

Esnek a tőzsdék, köztük a BUX index is, és megint gyengébb a forint. Több cég indított streaming szolgáltatást, így online televíziót vagy játékplatformot az utóbbi hetekben, de eddig mindegyikkel van valami baj. A forradalom akadozva indul, ahogyan az animációk vagy filmek megjelenítése is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?