Hirdetés
Hirdetés

Kellett ez nekünk? Seehofer megállapodott a menekültek visszaszállításáról

2018. szeptember 13., 14:31

A német belügyminiszter mai bejelentése szerint Németország és Olaszország megállapodtak abban, hogy visszaszállítják a német határról azokat a menekülteket, akiket Olaszországban már regisztráltak. Ez a harmadik ilyen jellegű megállapodás, amit Seehofer tető alá hoz. De most új vita fenyeget a nagykoalíció szétesésével.

Horst Seehofer - Forrás: de.wikipedia.org
Horst Seehofer - Forrás: de.wikipedia.org

Megszületett a megállapodás Olaszországgal a menekültek visszaszállításáról a német határról, már csak pár aláírás hiányzik a dokumentumról, amit az utazási költségek megspórolása érdekében postai úton gyűjtenek össze a következő napokban – jelentette be ma Horst Seehofer, a német belügyminiszter.

Olasz kormányforrások viszont a német Der Spiegel szerint azt hangoztatják, hogy amíg az aláírások nincsenek rajta a papíron, addig nem lehet a szerződést lezártnak tekinteni. Matteo Salvini, a jobboldali olasz Lega képviseletében pénteken Bécsben az EU belügyminisztereinek biztonsági és menekültügyi konferenciáján fog beszélni.

Hirdetés

Salvini egyébként nemrég értésére adta mindenkinek, hogy csak olyan megállapodást hajlandó aláírni, amelynek következtében egyetlen újabb menekültről sem kell Olaszországnak gondoskodnia.

A mesterterv része

Németország korábban a görögökkel és a spanyolokkal már aláírt hasonló megállapodást, amely értelmében a német határról visszatoloncolják azokat a menekülteket, akiket már ezekben az országokban regisztráltak.

Seehofer nyáron bemutatott “mesterterve” irányozta ezt többek között elő, közös európai megoldás híján kétoldalú megállapodásokat terveztek a menekültekről. Némileg hasonlóan a török-európai megállapodáshoz. (Erről itt írtunk.)

Újabb éles törésvonal

A mesterterv egyébként a nagykoalíció (kerszténydemokraták – azaz a CDU/CSU – és a szocialisták – az SPD) közötti nyár eleji kompromisszum eredménye volt, amivel egy több hetes éles vitának vetettek véget. Ez már-már a koalíció szétesésével fenyegetett és rombolta mindhárom fél népszerűségét. (A CDU és a CSU, Merkel és Seehofer között is éles viták voltak.)

Ám most Chemnitz vált az újabb törésvonallá. Horst Seehofer védelmébe vette Hans-Georg Maaßen titkosszolgálati főnököt, aki a napokban hatalmas belpolitikai vihart kavart, amikor azt állította, nem folyt hajtóvadászat a külföldiekre Chemitzben. Azóta sokan az eltávolítását követelik, mondván, hogy “relativizálta” az erőszakos szélsőjobboldali megmozdulásokat, a neonáci veszélyt.

Tovább esik a CSU népszerűsége?

A szociáldemokrata koalíciós partner, az SPD egyesen a koalícióból való kilépéssel fenyegetőzik, ma felszólította Merkel kancellárt is, hogy menessze Maaßent. Seehofer viszont kitartott mellette, az olasz megállapodás bejelentésével egy időben védelmébe vette.

Bajorországban pár hét múlva választások lesznek, Seehofer pártja, a bajorországi CSU az utóbbi időben sokat veszített népszerűségéből. A Bayerntrend közvélemény-kutatás szerint 35 százalékra számíthat, ez történelmi mélypont, 2013-ban még 47,7 százalékkal abszolút többséget szerzett a parlamentben.

Gödörben a jobb is, a bal is

Az SPD is újabb gödörben van 11 százalékkal, erősek a Zöldek 17 százalékkal. Az AfD és a “Freie Wähler” szintén 11 százalékot értek el. (Egy hasonló eredményeket mutató előző közvélemény-kutatásról itt írtunk.) A Tagesschau.de szerint azonban a választók 45 százaléka még bizonytalan.

Az AfD 11 százaléka egy százalékpontos csökkenést takar, az idegenellenes párt azokban a tartományokban kevésbé népszerű, ahol sok a bevándorló, Keleten szeretik inkább. Aláírva azt a megfigyelést, hogy minél több valahol az idegen, annál inkább elfogadják őket, és fordítva. (Erről itt írtunk.) A keletnémet, volt szocialista területekről viszont olyan hírek érkeznek, hogy az AfD egyes tartományokban a legerősebb párttá vált.

Szélre húzódni?

Mi lehet a magyarázata a menekültügyben kemény, Merkellel is szembeszálló CSU csökkenő népszerűségének? Egyes magyarázatok szerint az, hogy az AfD-hez közelít. Sokaknak pedig ez elfogadhatatlan, vagy már elegük van abból, hogy az AfD szinte egyetlen programja az idegenellenesség, másról kevés mondanivalója van. (Korábbi közvélemény-kutatások szerint az embereket sok minden más is legalább ennyire aggasztja, például nyugdíj, egészségügy, munkahelyek, közbiztonság.)

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mekkorát bukik, aki 40 év után nyugdíjba megy? Attól függ, dolgozik-e mellette

Mekkorát bukik, aki 40 év után nyugdíjba megy? Attól függ, dolgozik-e mellette

Aki megteheti, hogy 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonul és csak a családi feladatainak él, annak jó lehetőség lehet a Nők40 program, aki azonban nem akar sok pénzt bukni, jobban teszi, ha pár évvel tovább dolgozik. A harmadik opció, hogy nyugdíjba vonulunk, de tovább dolgozunk mellette - ezt a megoldást most már akár úgy is intézhetjük, hogy nem szólunk róla előre a munkáltatónak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?