3p
Több mint háromszorosára emelkedhet a késedelmi pótlék jövőre. A parlament előtt lévő tervezet alapján a pótlék január 1-től a mindenkori alapkamat 5 százalékponttal növelt értéke, azaz 5,9 százalék lenne. A módosítás sokakat érinthet kellemetlenül. A magyar vállalkozások ugyanis hajlamosak a késedelmes fizetésre.

Háromszorosára emelkedhet a késedelmi pótlék január 1-től, ami sokakat érinthet kellemetlenül – hívta fel a figyelmet a Mazars. A pótlékot késedelmes adófizetés után számolja fel az adóhatóság, a mértéke pedig a hatályos törvények szerint a jegybanki alapkamat kétszerese, azaz jelenleg 1,8 százalék. A parlament előtt lévő tervezet alapján azonban a pótlék január 1-től a mindenkori alapkamat 5 százalékponttal növelt értéke, azaz 5,9 százalék lenne (feltéve, hogy a jegybank addig nem emel alapkamatot).

„Ugyan egyelőre még csak egy tervezetről beszélünk, a módosítás sokakat érinthet kellemetlenül. A magyar vállalkozások ugyanis hajlamosak a késedelmes fizetésre. Különböző felmérések szerint a cégek nagyjából fele szokott késni számlái kifizetésével, míg adóügyekben a gazdálkodók 17 százaléka fizet a megadott határidőkön túl. A késedelmes fizetések egyik meghatározó oka a forráshiány, így pedig az amúgy is anyagi nehézségekkel küzdő cégek január 1-től közel 3-szor nagyobb büntetésre számíthatnak majd” – emelte ki H. Nagy Dániel adóigazgató. A késedelmi pótlék emelése már tavaly szerepelt a tervek között, akkor azonban az utolsó pillanatban visszakozott a kormányzat.

A tervezetben a késedelmi pótlék emelésén túl sok egyéb változtatás is található, amelyek jelentős része az egyszerűsítés jegyében született. Vannak azonban olyan tervek, amelyek sokaknak nem nyerték el a tetszését. Ilyen például az is, hogy a SZÉP-kártya kivételével gyakorlatilag megszüntetik a cafeteria rendszerben adott juttatások kedvezményes adózását.

Visszavonulót fújt a kormány

„Annak sem örülhet minden érintett, hogy növelik a népegészségügyi termékadót – vagyis ismertebb nevén a csipszadót. Sokan attól tartanak, hogy ez rontja majd a gyártók versenyképességét. A törvényt eközben kiterjesztették a pálinkára és a gyógynövényes italokra is. Ennek egyik fő oka az Európai Bizottság döntése lehetett, amely kifogásolta, hogy az adót nem egységesen vetették ki az összes alkoholra. Ezzel a módosítással a kormány visszavonulót fúj” – mondta H. Nagy Dániel.

Mindezek mellett teljesen átalakítanák a munkáltatókat terhelő szociális hozzájárulási adót is, amelybe beleolvadna az egészségügyi hozzájárulás (Eho). A költségvetési tervezet értelmében ráadásul egységesen 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökkenne az adó mértéke. Átalakítanák a „munkahelyvédelmi akciótervet” is: a 25 évnél fiatalabb és 55 évnél idősebb munkavállalók helyett a szakképzettséget nem igénylő munkát végzőket, a mezőgazdasági szférában dolgozókat, a munkaerőpiacra lépőket, és a többgyermekes anyákat támogatnák.

A nyári adócsomag ezeken túlmenően is tartalmaz változásokat. Ilyen például, hogy év végétől fokozatosan kivezetik az egyszerűsített vállalkozói adót (Evát), illetve hogy az ESL és az UHT tej is 5 százalékos áfakulcs alá kerül majd. Egyelőre azonban minden esetben csak tervezetről van szó: a javaslatok elfogadásukig még változhatnak, ezért a jövő évi adózásról biztosat csak a törvények elfogadása után lehet mondani.

A jövő évi adóváltozásokról itt írtunk bővebben >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG