Hirdetés
Hirdetés

Készülnek a választásokra – most te is tehetsz valamit az országért

2018. január 14., 11:11

Alakulnak a szavazatszámláló bizottságok, várják a lakosság jelentkezését.

Megkezdődött a nemzegyűlési választás első fordulója Franciaországban. Fotó: EPA/Guillaume Horcajuelo
Megkezdődött a nemzegyűlési választás első fordulója Franciaországban - nálunk is hamarosan felállítják a szavazófülkéket. Fotó: EPA/Guillaume Horcajuelo

Nem olyan meglepő, hogy a választásokkor kiemelt szerepet kapnak a szavazatszámláló bizottságok, hiszen lényegében rajtuk múlik, hogy végül ki kerül hatalomra a következő négy évben. Egyebek mellett feladatuk a szavazás lebonyolítása, a választás tisztaságának és törvényességének biztosítása, valamint a pártatlanság érvényesítése, és ha szükséges, a törvényes rend helyreállítása. Az, ha ezek bármelyike sérül, bőven láthattunk példát az amerikai választások során – most azonban a magyar emberek maguk is tehetnek a tiszta játékért.

A helyi választási irodák vezetői (a jegyzők) most várják a választókerületben élő választópolgárok jelentkezését a szavazatszámláló bizottságokba. Fontos előírás, hogy csak az adott országgyűlési egyéni választókerületben lakcímmel és választójogosultsággal rendelkező lakosok lehetnek a választási bizottság választott tagjai. A szavazatszámláló bizottságok legalább öttagúak, a testületek három tagját - és a póttagokat - a képviselő-testület választja meg a helyi választási iroda javaslatára, legkésőbb március 19-én 16 óráig. A megválasztott tagok oktatást és felkészítést kapnak, a munkájukért pedig 35 ezer forint díjazást, és másnap nem kell menniük dolgozni – vagyis egy bónusz szabadnap is jár.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?