Hirdetés
Hirdetés

Két hét múlva már szavazhat Magyarország a Sargentini-jelentés ellen

2018. szeptember 26., 12:30

Leghamarabb októberben szavazhatnak a jelentés elutasításáról.

Judith Sargentini (Forrás: Wikimedia Commons)
Judith Sargentini (Forrás: Wikimedia Commons)

Már október második hetében az Országgyűlés elé kerülhet a Sargentini-jelentést elítélő kormánypárti határozat – írja a Magyar Idők. A Magyarországot elítélő jelentésre, valamint a határőrizet nemzeti ellenőrzésének elvonását javasló európai bizottsági tervezetre reagáló határozati javaslat részletes vitára való előterjesztéséről tegnap szavazott az Országgyűlés igazságügyi bizottsága, a részletes vita a következő bizottsági ülésen lesz.

Nem zárják el a pénzcsapot?

A cikk szerint a parlamenti plenáris vitára bocsátást megelőzően az Országgyűlés igazságügyi, valamint az európai ügyek bizottsága tárgyal még a javaslatról. Duró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom független parlamenti képviselője elmondta: Magyarként pedig minden olyan külföldi jelentést a leghatározottabban vissza kell utasítani, amely egyetlen mondatban is hazudik a hazánkról.

Hirdetés

Orbánt ezért szúrta hátba az Európai Néppárt?

Megszólalt az Európai Néppárt egyik vezetője. Részletek >>>

Orbán Viktor levélben köszönte meg a támogatást annak a 197 EP-képviselőnek, akik a jelentés ellen szavaztak Brüsszelben, a kormányfő nagyra értékelte a képviselőknek a nemzeti szuverenitás melletti kiállásukat és szolidaritásukat. A miniszterelnök hozzátette: a jelentés gyanúsítgatásokra és ténybeli hibákra épül.

Cáfolták továbbá azokat a híreket, amelyek szerint Magyarország EU-s forrásokat veszíthet. A közleményben azt írják: a támogatások elszámolása és térítése folyamatos, a következő hónapokban további jelentős összeg folyósítására számítunk Brüsszelből. Az Európai Bizottsággal, ahogy eddig, most is folyamatosak az egyeztetések – tették hozzá.

Barátból áruló?

Bár a magyar kormány szerint az Európai Parlament bevándorláspárti politikusai szavazták meg a Sargentini-jelentést, az igennel voksolók között számos, a migrációt kifejezetten ellenző néppárti politikus is található. Sebastian Kurz például hasonló álláspontot képvisel a bevándorlással kapcsolatban, mint Orbán – az igennel szavazók között azonban ott volt az osztrák kancellár is.

Van olyan európai város, ahol Orbán Viktor mellett tüntetnek

Orbán értünk, mi Orbánért jelszó alatt tüntettek néhány százan csütörtök este Prágában, a magyar nagykövetség épülete előtt. További részletek >>>

Kurz azt mondta: a menekültek EU-n belüli elosztása nem működik, ehelyett az illegális migráció megállítására kell fókuszálni. Szerinte alapvetően azt kellene elérni, hogy a bevándorlók el se induljanak Európa felé, ezért erősíteni kell az együttműködést az észak-afrikai államokkal. Ha pedig mégis útnak indulnak, akkor meg kell állítani őket, és ennek érdekében meg kell erősíteni az unió határvédelmi ügynökségét, a Frontext.

Kurz azonban nem a magyar migrációs politika, hanem a magyar demokráciával kapcsolatos aggályai miatt szavazta meg a Sargentini-jelentést. Nyilvánvalóan hasonló okból tette ugyanezt pártjának, az Osztrák Néppártnak az összes EP-képviselője, valamint számos más kereszténydemokrata politikus, köztük Manfred Weber néppárti frakcióvezető is. Erről korábban már részletesen is beszámoltunk >>>

Sargentini megerőszakolásáról fantáziál Bayer Zsolt

Beindult a Sargentini-jelentés elleni kampány: a magyar kormány vicsorgó Verhofstadttal riogat, és azt sulykolja, hogy Magyarországot a bevándorlás elutasítása miatt akarják megbüntetni. Kormánypárti újságírók pedig felteszik a kérdést, hogy nem kellene-e a holland politikus ellen nemi erőszakot elkövetni. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

Ami mögött egyértelműen az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség áll. Ezzel magyarázható, hogy észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója több mint 3 százalékkal drágulva immár a 60 dolláros szintet közelíti, míg a Brent típusúé 2,6 százalékos szárnyalást követően a 67 dolláros szintet ostromolja. Ezek egy hónapja nem látott magasságok.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?