4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Egy héten belül két bizalmi szavazást élt túl a lengyel kabinet: a kormányfő előbb a reformjai folytatására kapott felhatalmazást, majd egy korrupciós ügyben kezdeményezett voksolást is megnyert. A Jog és Igazságosság három éve került hatalomra Lengyelországban, és azóta – a magyar kormányhoz hasonlóan – rendszeres konfliktusban áll Brüsszellel. Legutóbb ugyanakkor engedett az uniós nyomásnak.
A lengyel kormányfő (középen) érkezik a brüsszeli EU-csúcsra. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Bizalmat szavazott a lengyel szejm Mateusz Morawiecki kormányának péntek éjjel.

A bizalmatlansági indítványt, azaz a kabinet leváltását mindössze 163 honatya támogatta a 460 fős szejmben, 20-an tartózkodtak. A kormány megbuktatásához 231 szavazatra lett volna szükség az MTI híradása szerint.

Korrupciós ügy

A bizalmi szavazást a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) kezdeményezte még november végén a többi között a lengyel bankfelügyelet (KNF) nemrégen lemondott elnökével kapcsolatos bűnügyi eljárás miatt.

Marek Ch.-t korrupcióval gyanúsítják, és két hónapos előzetes letartóztatásba helyezték. A vezető vallomást tett, de nem ismerte el bűnösségét, és fellebbezett a bírósági döntés ellen.

A gyanú szerint a KNF elnöke idén tavasszal a hatodik legnagyobb lengyelországi pénzintézet, a Getin Noble Bank (GNB) tulajdonosának, Leszek Czarneckinek - az utóbbi által rögzített és az ügyészségnek átadott beszélgetés során - a KNF "jóindulatú hozzáállását" ígérte a nehézségekkel küszködő, átalakítás előtt álló banknak annak fejében, hogy a GNB egy, Marek Ch. által ajánlott jogászt alkalmaz.

A lengyel ügyészség szerint Marek Ch.-nek minden olyan lépéstől tartózkodnia kellett volna, amely megingathatja a bankfelügyelet iránti bizalmat. A gyanú szerint "egy másik személy anyagi haszonszerzése" érdekében túllépte hatáskörét. Ha bűnösnek találják, tíz éves börtönbüntetést is kaphat. Lemondását a kormányfő elfogadta.

"A KNF-ügy a kormány jelképe"

A szavazást megelőző vita során Grzegorz Schetyna, a PO elnöke több vonatkozásban is bírálta a kormány politikáját. Kitért arra is, hogy Lengyelország az első állam, amely ellen az EU elindította az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárást. Szerinte a KNF-ügy "a PiS-állam jelképe". (A PiS a kormányzó Jog és igazságosság rövidítése – a szerk.)

Mateusz Morawiecki kormányfő felszólalásában azt mondta: a PiS-kormány jól teljesíti választási programját. Egyúttal a reformok folytatását ígérte és kiemelte, hogy a kabinet célja az életszínvonal uniós szintre emelése.

A reformokról is szavaztak

Szerdán a képviselők szintén bizalmat adtak a kabinetnek. Akkor 231 képviselő szavazott a kormány mellett, 181 ellene, ketten tartózkodtak. Azt a bizalmi voksolást a lengyel kormányfő kezdeményezte arra hivatkozva, hogy szeretné kikérni a parlament véleményét a kabinet reformjairól.

Hozzátette: a szavazást megelőző parlamenti vita során tisztázhatják, hogy Lengyelország "valóban a korábban javasolt úton halad-e". Az EU-csúcs előtt biztos akart lenni abban, hogy a képviselők többsége támogatja kormányát.

Ez már a kampány

Elemzők szerint Schetyna és Morawiecki indítványa is összefügg a jövő májusi európai parlamenti választások, valamint a jövő őszi lengyel parlamenti választások előtti kampánnyal.

A jobboldali, nacionalista Jog és Igazságosság három évvel ezelőtt jutott hatalomra Lengyelországban, miután a szavazatok több mint 37 százalékát begyűjtve megnyerte a választásokat. A párt az Orbán-kormány egyik legfőbb európai szövetségese, és szintén rendszeresen "háborúzik" Brüsszellel.

Engedtek Brüsszelnek

Igaz, bizonyos ügyekben kompromisszumra is hajlandó: az Európai Bizottság nyomására például novemberben módosította a legfelsőbb bíróság tagjainak nyugdíjazásáról szóló, sokak által bírált törvényt. Ennek értelmében a legfelsőbb bíróság és a legfelsőbb közigazgatási bíróság nyugalmazott bírái igény esetén visszatérhetnek munkahelyükre.

Az Európai Bizottság az ügyben korábban kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen, a mostani módosítással viszont már elégedett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG