Hirdetés
Hirdetés

Két próbatételt is túlélt az Orbán-kormány fontos szövetségese

Wéber Balázs, 2018. december 15., 12:50

Egy héten belül két bizalmi szavazást élt túl a lengyel kabinet: a kormányfő előbb a reformjai folytatására kapott felhatalmazást, majd egy korrupciós ügyben kezdeményezett voksolást is megnyert. A Jog és Igazságosság három éve került hatalomra Lengyelországban, és azóta – a magyar kormányhoz hasonlóan – rendszeres konfliktusban áll Brüsszellel. Legutóbb ugyanakkor engedett az uniós nyomásnak.

Poland's Prime Minister Mateusz Morawiecki (C) arrives with Polish Minister for European Affairs Konrad Szymanski (R) at the European Council in Brussels, Belgium, 13 December 2018. EPA/STEPHANIE LECOCQ
A lengyel kormányfő (középen) érkezik a brüsszeli EU-csúcsra. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Bizalmat szavazott a lengyel szejm Mateusz Morawiecki kormányának péntek éjjel.

A bizalmatlansági indítványt, azaz a kabinet leváltását mindössze 163 honatya támogatta a 460 fős szejmben, 20-an tartózkodtak. A kormány megbuktatásához 231 szavazatra lett volna szükség az MTI híradása szerint.

Hirdetés

Korrupciós ügy

A bizalmi szavazást a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) kezdeményezte még november végén a többi között a lengyel bankfelügyelet (KNF) nemrégen lemondott elnökével kapcsolatos bűnügyi eljárás miatt.

Marek Ch.-t korrupcióval gyanúsítják, és két hónapos előzetes letartóztatásba helyezték. A vezető vallomást tett, de nem ismerte el bűnösségét, és fellebbezett a bírósági döntés ellen.

A gyanú szerint a KNF elnöke idén tavasszal a hatodik legnagyobb lengyelországi pénzintézet, a Getin Noble Bank (GNB) tulajdonosának, Leszek Czarneckinek - az utóbbi által rögzített és az ügyészségnek átadott beszélgetés során - a KNF "jóindulatú hozzáállását" ígérte a nehézségekkel küszködő, átalakítás előtt álló banknak annak fejében, hogy a GNB egy, Marek Ch. által ajánlott jogászt alkalmaz.

A lengyel ügyészség szerint Marek Ch.-nek minden olyan lépéstől tartózkodnia kellett volna, amely megingathatja a bankfelügyelet iránti bizalmat. A gyanú szerint "egy másik személy anyagi haszonszerzése" érdekében túllépte hatáskörét. Ha bűnösnek találják, tíz éves börtönbüntetést is kaphat. Lemondását a kormányfő elfogadta.

"A KNF-ügy a kormány jelképe"

A szavazást megelőző vita során Grzegorz Schetyna, a PO elnöke több vonatkozásban is bírálta a kormány politikáját. Kitért arra is, hogy Lengyelország az első állam, amely ellen az EU elindította az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárást. Szerinte a KNF-ügy "a PiS-állam jelképe". (A PiS a kormányzó Jog és igazságosság rövidítése – a szerk.)

Mateusz Morawiecki kormányfő felszólalásában azt mondta: a PiS-kormány jól teljesíti választási programját. Egyúttal a reformok folytatását ígérte és kiemelte, hogy a kabinet célja az életszínvonal uniós szintre emelése.

A reformokról is szavaztak

Szerdán a képviselők szintén bizalmat adtak a kabinetnek. Akkor 231 képviselő szavazott a kormány mellett, 181 ellene, ketten tartózkodtak. Azt a bizalmi voksolást a lengyel kormányfő kezdeményezte arra hivatkozva, hogy szeretné kikérni a parlament véleményét a kabinet reformjairól.

Hozzátette: a szavazást megelőző parlamenti vita során tisztázhatják, hogy Lengyelország "valóban a korábban javasolt úton halad-e". Az EU-csúcs előtt biztos akart lenni abban, hogy a képviselők többsége támogatja kormányát.

Ez már a kampány

Elemzők szerint Schetyna és Morawiecki indítványa is összefügg a jövő májusi európai parlamenti választások, valamint a jövő őszi lengyel parlamenti választások előtti kampánnyal.

A jobboldali, nacionalista Jog és Igazságosság három évvel ezelőtt jutott hatalomra Lengyelországban, miután a szavazatok több mint 37 százalékát begyűjtve megnyerte a választásokat. A párt az Orbán-kormány egyik legfőbb európai szövetségese, és szintén rendszeresen "háborúzik" Brüsszellel.

Engedtek Brüsszelnek

Igaz, bizonyos ügyekben kompromisszumra is hajlandó: az Európai Bizottság nyomására például novemberben módosította a legfelsőbb bíróság tagjainak nyugdíjazásáról szóló, sokak által bírált törvényt. Ennek értelmében a legfelsőbb bíróság és a legfelsőbb közigazgatási bíróság nyugalmazott bírái igény esetén visszatérhetnek munkahelyükre.

Az Európai Bizottság az ügyben korábban kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen, a mostani módosítással viszont már elégedett.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?