Hirdetés
Hirdetés

Ki állíthatja meg Trumpot?

Nagy Mariann, 2019. október 12., 09:15

Donald Trump amerikai elnököt aligha fogják tudni leváltani viselt dolgai miatt az amerikaiak – de választhatnak jövő ősszel demokratapárti elnököt. Önjelöltekből nincs hiány, közülük ketten látszanak esélyesnek. Elemzők szerint kevésbé a programjuk érdekli a demokraták híveit, a fő kérdés inkább az, hogy képes-e az adott jelölt legyőzni Donald Trumpot.

Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház rózsakertjében 2017. június 1-jén bejelenti, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a 2015 végén Párizsban aláírt nemzetközi klímavédelmi egyezményből.  Fotó: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais
Fotó: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

Eredetileg húsznál is többen próbálkoztak, míg október 15-én, a jelöltek negyedik országos televíziós vitáján, várhatóan 12-en próbálják meg vonzó fellépéssel, hatásos érveléssel megnyerni a vitákat figyelemmel kísérő 14-15 millió választót. Az országos reflektor-fénybe az állhat, akit reprezentatív közvélemény-kutatások legalább két százalékon mérnek és aki legkevesebb 130 ezer szavazótól kapott egyéni anyagi támogatást.

Elemzők szerint kevésbé szövegük, programjuk érdekli a demokraták híveit. A fő kérdés az, hogy képes-e az adott jelölt legyőzni Donald Trumpot.

Hirdetés

Biden vezet

Az október közepi felméréseken Joe Biden, Barack Obama egykori alelnöke vezetett szűken, 26 százalékos támogatottsággal Elisabeth Warren szenátor előtt, aki 24 százalékon állt. Ketten a párt két fő irányzatát képviselik: Biden, Obama sikeres kormányzásának részese, ismert, tapasztalt, középutas politikus. Nem ígér új, drámai programokat, hanem azt mondja, hogy Amerika Trump riasztó országlása után visszatér a megszokott, demokratikus gyakorlathoz, a most kettészakított társadalom ismét tud majd békében együttműködni.

Joe Biden, az Egyesült Államok korábbi alelnöke, demokrata elnökjelölt szelfizik egy szavazóval kampánykörútján. Fotó: EPA / CJ Gunther
Joe Biden, az Egyesült Államok korábbi alelnöke, demokrata elnökjelölt szelfizik egy szavazóval kampánykörútján. Fotó: EPA / CJ Gunther

Gond viszont, hogy Biden, aki korábban kétszer is sikertelenül pályázta meg az elnöki posztot, idén betölti a 77. évét, így fellépésein nem mindig azt és úgy mondja, amit és ahogyan kellene.

Trump nyilvánvalóan fő ellenfelének tekinti, azért indította meg ellene, remélt ukrán és kínai segítséggel is, eszközökben nem válogató hadjáratát. Nincs bizonyíték arra, hogy Biden fia, aki üzletelt mind Ukrajnában, mind Kínában, törvénysértést követett volna el – de Trump súlyos vádjai azért nem maradnak teljesen hatástalanul.

A progresszív szárny

Elisabeth Warren korábbi tekintélyes harvardi jogász-professzor hat éve szenátor. Bidennel ellentétben pártja progresszív szárnyát képviseli. Ő dolgozta ki Obama fogyasztóvédelmi jogszabályait, most átfogó reformokat hirdet a szociális egyenlőtlenségek csökkentésére, a korrupció leküzdésére. Kitűnő, hatásos szónok, 70 évnél jóval fiatalabbnak látszik.

A Demokrata Párt 2016-os elnökjelöltségére pályázó Bernie Sanders vermonti szenátor beszél egy kampányrendezvényen a New Hampshire állambeli Nashuában 2016. február 8-án, egy nappal az államban kezdődő hivatalos jelölőgyűlés előtt. (MTI/AP/John Minchillo)
Bernie Sanders egy kampányrendezvényen (MTI/AP/John Minchillo)

Nem mondható el ez utóbbi Bernie Sandersről, aki Warrentől is balra állva demokratikus szocialistaként határozza meg magát. Különösen sok fiatal támogatja, mert ígéretei között szerepel (Warren programjához hasonlóan) az átfogó egészségbiztosítás, az ingyenes közoktatás, amit a leggazdagabbakra kivetett különadóból finanszírozna.

Sanders betöltötte 75. évét és nemrég szívinfarktuson esett át. Jóllehet megígérte, nyílt kérdés, tudja-e majd folytatni kampányát. Sanders kiesése csökkentheti Biden esélyeit, hiszen a progresszív választók akkor Warrent fogják támogatni.

Futottak még...

A több reménybeli elnökjelölt között vannak törvényhozók csakúgy, mint milliárdosok. Lévén, hogy népszerűségüket tíz százalék alatt mérik, egyiknek sem látszik komoly esélye arra, hogy megszerezze a jelöltségét, bár népszerű Kamala Harris, Kalifornia volt főügyésze. Az indiai és Puerto Rico-i, tudós szülőktől származó jogász Trump egyik leghatásosabb bírálója.

A Demokrata Párt elnökjelöltjének kiválasztását továbbra is havonta megrendezett TV-viták segítik, majd a februárban kezdődő előválasztásokon dől el a kérdés. Négy állam szavazásai után a március eleji „szuper kedden” további 13 államban választanak, várhatóan akkor dől el, ki száll harcba Donald Trumppal.

A küzdelem különösen heves lesz, hiszen ezzel párhuzamosan folyik majd a demokraták által az elnök leváltására indított eljárás. Sikeréhez bizonyos számú republikánus szenátor támogatására is szükség van. Annak megszerzése nem valószínű – de Trump egyre képtelenebb kül- és belpolitikai lépéseinek tükrében nem is teljesen lehetetlen.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megizzaszthatják holnap Orbán Viktor bizalmasát Brüsszelben

Megizzaszthatják holnap Orbán Viktor bizalmasát Brüsszelben

Másfél hónapos késéssel hallgatja meg holnap a magyar uniós biztosjelöltet az Európai Parlament illetékes szakbizottsága. Az eredeti jelöltet, Trócsányi Lászlót már a nulladik körben elkaszálta az EP, a mostani jelölt, Várhelyi Olivér viszont relatív simán vette ezt az akadályt. Holnap azonban ő is kemény próbatételre számíthat a kiszivárgott hírek szerint.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?