3p
Kicsit feldobta a hangulatot a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője a közelgő Trump-Hszi csúcs előtt.
Fotó: Shutterstock

Azonalli hatállyal törölje el a kínai vállalatok, köztük a Huawei elleni szankciókat az Egyesült Államok, és törekedjen a kínai-amerikai kapcsolatok egészséges fejlődésére - jelentette ki Kao Feng a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Kao hozzátette: amikor Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt héten telefonon beszélt Donald Trump amerikai elnökkel, szintén abbéli reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok igazságosan bánik majd a kínai vállalatokkal.

A két ország közötti kereskedelmi háború hevében az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva, de bizonyítékok előtárása nélkül kizárta a Huawei kínai telekommunikációs órásvállalatot az ötödik generációs mobilhálózati fejlesztésekből. Washington vádjai szerint a Huawei hálózati berendezései szoftveres hozzáférést tudnak nyújtani az adatforgalomhoz a kínai hírszerzés számára.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium május közepén ráadásul feltette a Huaweit és 68 leányvállalatát arra a feketelistára, amelyen az Egyesült Államok nemzetbiztonságára vagy külpolitikai érdekeire potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek. Ezek a vállalatok az amerikai kormányzat engedélye nélkül nem vásárolhatnak alkatrészeket vagy technológiát amerikai cégektől.

Az amerikai Bloomberg hírügynökség szintén csütörtökön jelentette, hogy információ szerint az elmúlt években a Huawei több alkalmazottja vett részt a kínai haderő fejlesztési projektjeiben. Szung Liu-ping a vállalat jogi főtisztviselője erre csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy reagált: a Huawei civil kommunikációs rendszerek, valamint információs és kommunikációs technológiai (IKT) megoldások fejlesztésével foglalkozik, és nem szolgáltat specifikus termékeket vagy végez kutatást a hadsereg számára".

A kínai kereskedelmi minisztérium az amerikai szankciókra válaszul május végén bejelentette, hogy listát fog kiadni a "nem megbízható" gazdasági szereplőkről, melyre olyan külföldi cégek, szervezetek és személyek kerülnek fel, akik a kínai vállalatok jogait és érdekeit, valamint a nemzetbiztonságot veszélyeztetik.

A kínai és az amerikai elnök szombaton Oszakában találkozik egymással, ahol mindketten a G20-as országcsoport csúcstalálkozóján vesznek részt. Sajtóértesülések szerint a két ország ideiglenes tűzszünetet kötött a kereskedelmi háborúban, melynek értelmében Trump elnök egyelőre várhatóan nem fogja bevezetni a fennmaradó 325 milliárd dollár értékű kínai importcikkre a büntetővámokat. A két vezető megbeszélése ugyan elemzők szerint nem kecsegtet megállapodással, de - amennyiben hajlandók kölcsönös engedményekre, - a májusban elakadt kereskedelmi tárgyalások újraindítását eredményezheti.

A Wall Street Journal csütörtökön kínai tisztviselőkre hivatkozva azt írta: Peking a Huawei elleni szankciók feloldása mellett a büntetővámok eltörlését várja Washingtontól, továbbá azt kívánja elérni, hogy az Egyesült Államok ne próbálja annál több amerikai termék behozatalára kötelezni Kínát, mint amennyiről a két elnök tavaly decemberi találkozóján megállapodott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG