Hirdetés
Hirdetés

Kína és Donald Trump együtt teszi tönkre a világot?

2016. március 19., 15:10

A legrosszabb félelmeink igazodnak be azzal, hogy Donald Trump egymásután aratja a sikereket az Egyesült Államokban, győzelme jelentősen visszavetné az USA külpolitikáját is. Az elemzők szerint 2016-ban Donald Trump lesz az egyik legnagyobb kockázat a világgazdaságra nézve, de Kína körül is gyülekeznek baljós árnyak.

 

 

Hirdetés

Van miért aggódni Kínában

Az Economist Intelligence Unit globális előrejelzésének tízes kockázati mezőnyében az első helyen, a legnagyobb - a cég zérótól húszig terjedő skáláján húszas - intenzitású rizikótényezőként a kínai gazdaság esetleges váratlan mértékű lassulása szerepel. A ház ezt nagy valószínűségű, nagyon nagy globális kihatású kockázatként azonosítja.

Az EIU elemzői szerint a hazai össztermék (GDP) 240 százalékához közelítő bruttó kínai adósságráta és a folytatódó tőkekivonás a kínai gazdaság szerkezeti gyengeségeit jelzi. Ráadásul a jüan annak ellenére is folyamatosan gyengül, hogy a kínai jegybank egyetlen hónap alatt 108 milliárd dollárt költött a devizakészletekből az árfolyam stabilizálására.

A kínai tőzsdék élénkítését célzó, balul sikerült hatósági kísérletek a gazdasági növekedés lassulási folyamatának megállítására tett kormányzati ígéretek hitelességét is kérdésessé teszik. Egyben jelzik azt is, hogy kormány nem eléggé elkötelezett a piaci erők érvényesülésének engedélyezése mellett.

Az olajár megint bezuhanhat?

Az EIU szerint, ha a kínai gazdaság növekedése a cég által jelenleg vártnál is nagyobb mértékben lassul, az további nyersanyagpiaci árzuhanásokhoz vezethet, különösen a nyersolaj és a fémek piacán, és ez hatalmas károkat okozhat azoknak a latin-amerikai, közel-keleti és afrikai nyersanyagexportőr gazdaságoknak, amelyek eddig a kínai kereslet által táplált nyersanyagpiaci fellendülés haszonélvezői voltak.

Mindemellett a nyugati ipari gazdaságok feldolgozószektorai is egyre nagyobb mértékben függnek Kína és más nagy feltörekvő gazdaságok keresletétől, így a kínai növekedés hosszasan elhúzódó gyengülési folyamata súlyos tovagyűrűző hatást gyakorolhat az EU és az Egyesült Államok gazdaságára. Jóval súlyosabbat, mint a korábbi évtizedekben.

Trump tönkretehet mindent

Az Economist Intelligence Unit kockázati listájának felső tízes mezőnyében szerepel az a lehetőség is, hogy Donald Trump az Egyesült Államok elnöke lesz.

Az EIU szerint ez főleg azért nagy kockázat, mert a milliárdos kifejezetten ellenzi a kereskedelemi megállapodásokat, különösen az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt. Az elemzők úgy vélik, hogyha Trumpot elnökké választják, ez az ellenséges hozzáállás gyorsan kereskedelmi háborúvá eszkalálódhat, különösen akkor, ha Trump magára haragítja Mexikót és Kínát.

Az EIU egyébként nem számol nem azzal, hogy Trump az elnökválasztáson vereséget mér legvalószínűbb demokrata versenytársára, Hillary Clintonra. A ház ugyanakkor kockázatokat lát erre az előrejelzésére, különösen abban az esetben, ha a választások előtt terrortámadás éri az Egyesült Államokat, vagy ha az amerikai gazdaságban hirtelen visszaesés kezdődne.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Várhelyi Olivér megígérte, hogy nem lesz Orbán Viktor bábja

Várhelyi Olivér megígérte, hogy nem lesz Orbán Viktor bábja

Minden kormány vagy intézmény befolyásától mentesen, az EU képviseletében és érdekében fogok dolgozni, és nem fogok eltűrni semmilyen beavatkozást a területemen – jelentette ki Várhelyi Olivér mai meghallgatásán. A magyar uniós biztosjelölt kritikus hangot ütött meg Törökországgal szemben, ugyanakkor nem határolódott el a magyar kormány vitatott intézkedéseitől.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?