Hirdetés
Hirdetés

Kínai pénzből zöldülhet Magyarország

2017. május 15., 17:35

A kínai tulajdonban lévő Borsodchem beruházásainak refinanszírozásáról egyezett meg a két ország fejlesztési bankja.

Nemzetközi hitelmegállapodást írt alá az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a Kínai Fejlesztési Bank (CDB) Pekingben, a 79 millió euró kölcsönszerződés lehetőséget ad az MFB-nek a Borsodchem Zrt. magyarországi környezetvédelmi célú beruházásának refinanszírozására - közölte az MFB hétfőn.

Nyitva a kapu

Hirdetés

A közlemény szerint a megállapodást május 13-án az Egy övezet, egy út nemzetközi fórum alkalmából Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelenlétében írta alá Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója és Vu Li-cse, a CDB vezérigazgatója.

Az MFB közleményében felidézi, Orbán Viktor magyar és Ven Csia-pao kínai miniszterelnök még 2011 júniusában állapodott meg arról, hogy Kína egymilliárd euró összegű finanszírozást biztosít Magyarország számára a két ország gazdasági együttműködésének fejlesztésére.

A miniszterelnök kifejezetten harcos kedvében van Kínában: elege van, hogy kioktatnak minket demokráciából. Részletek >>>

Zöldül a Borsodchem

A rendelkezésre álló hitelkeret elsősorban kínai érdekeltségű magyarországi beruházások finanszírozását szolgálja, a tervezett tranzakciók lebonyolítására kínai részről a CDB, magyar részről pedig az MFB Zrt. kapott megbízást a kormányoktól.

Az MFB közölte, 79 millió euró fejlesztési hitelt nyújt a kínai Wanhua csoport tulajdonában álló Borsodchem Zrt. magyarországi környezetvédelmi célú beruházásához, amelyhez a CDB azonos összegben és futamidővel biztosít refinanszírozást. A CDB az MFB mellett a közép-kelet-európai térség más fejlesztési bankjaival is együttműködésre törekszik. Várhatóan 2017 végén, Budapesten írják majd alá a Kínai és Közép-Kelet Európai Bankszövetségi Együttműködési Megállapodást, amely a közép-kelet-európai régió 16 fejlesztési bankját tömöríti.

A magyar fél szándéka szerint az MFB látja majd el a szövetség létrehozandó közép-kelet-európai titkársági feladatait - írja közleményében az MFB.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Két próbatételt is túlélt az Orbán-kormány fontos szövetségese

Két próbatételt is túlélt az Orbán-kormány fontos szövetségese

Egy héten belül két bizalmi szavazást élt túl a lengyel kabinet: a kormányfő előbb a reformjai folytatására kapott felhatalmazást, majd egy korrupciós ügyben kezdeményezett voksolást is megnyert. A Jog és Igazságosság három éve került hatalomra Lengyelországban, és azóta – a magyar kormányhoz hasonlóan – rendszeres konfliktusban áll Brüsszellel. Legutóbb ugyanakkor engedett az uniós nyomásnak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?