4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Izrael nem tűri el Irán tartós katonai jelenlétét Szíriában és a Libanonban felépült iráni rakétagyár működését sem. Szíriában a hétvégén megindultak az összecsapások és a jelek szerint hamarosan Libanonban folytatódnak.
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Mi már január elején figyelmeztettünk egy küszöbön álló iráni-izraeli háború kitörésének lehetőségére.  Az azóta eltelt hetekben a két fél közötti politikai hőmérséklet ütemesen emelkedett mind a szíriai, mind a libanoni fronton.

A hétvégén pedig gyakorlatilag megindult a nyílt háború: az izraeli hadsereg lelőtt szombat hajnalban egy Szíriában üzemeltetett iráni bázisról küldött drónt, amely behatolt az ország területére, majd 12 iráni, szír és Hezbollah célpontot támadott Szíriában, egyben 1982 óta a legkomolyabb műveletet hajtva végre a szír légelhárítás ellen.  A szíriai légvédelem viszont lelőtt egy izraeli F-16-os harci repülőgépet, amely izraeli területen zuhant le.

Izrael saját kezébe veszi a dolgokat

Izrael meggyőződése, hogy Irán és az általa finanszírozott Hezbollah növekvő befolyása Szíriában és Libanonban kritikus kihívást jelent a nemzetbiztonságára.

Érdekel, hogy működnek a nemzetközi likvidálási akciók? Korábbi videónkban erről beszélgettünk Káncz Csabával. >>>

A Közel-Kelet átalakult hatalmi viszonyait jó mutatja, hogy Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton elsőként nem a Fehér Házat, hanem a Kremlt hívta föl.  Putyin a maga részéről óvta Netanjahut a szír helyzet további eszkalálásától, miközben Netanjahu újonnan hangsúlyozta, hogy Izrael nem tűri el Irán tartós katonai jelenlétét Szíriában.

A telefonhívás előtt két héttel személyesen is találkozott a két vezető, amely már a hetedik találkozójuk volt az elmúlt két évben.  Az Egyesült Államok meggyengülése a térségben hatalmi vákuumot hozott létre, így a két félnek aktívan együtt kell működnie.  De Tel-Aviv tudja, hogy Putyin és Netanjahu jó viszonya ellenére Izrael nem számíthat Moszkvára, hogy képviselje az izraeli érdekeket ugyanúgy, ahogyan azt korábban Washington tette.

Az iráni rakétagyár Libanonban

Netanjahu az amerikai külügyminiszterrel is beszélt a hétvégén, aki ma kezdi meg régiós körútját Törökországba, Egyiptomba, Kuvaitba, Jordániába és Libanonba.  Eközben kiszivárgott információk szerint Washington már megadta az engedélyt ahhoz, hogy az izraeli légierő a közeljövőben iráni / Hezbollah rakétaállásokat és rakéta-üzemeket semmisítsen meg Libanonban, valamint célzottan likvidáljon vezető Hezbollah ügynököket.

Káncz Csaba

Az izraeli kabinet radikálisai már régóta követelik közvetlenül Irán megtámadását és az utóbbi napokban teljes hangerőre kapcsoltak.   Naftali Bennett oktatási miniszter – egyben a biztonsági kabinet tagja - szerint Izrael stratégiai hibát követett el, hogy hagyta 2006 és 2012 között az Irán által mozgatott Hezbollah megerősödését, amelynek keretében mára 130 000 rakétával rendelkeznek. Valóban, izraeli tisztviselők már hosszabb ideje figyelmeztetnek Irán növekvő jelenlétére a határainál és a fejlett fegyverek csempészetére Szírián keresztül a libanoni Hebollah számára, hangsúlyozva, hogy mindkét fejlemény elfogadhatatlan Izrael számára.

Egy másik keményvonalas, Avidgor Liberman védelmi miniszter két hete kijelentette, hogy „tudunk a libanoni rakáta-gyárakról és azokról az emberekről, akik gyártják ezeket.  Más módszerek is vannak, mint a bombák, hogy megállítsuk ezt a folyamatot”.  Ez volt az első alkalom, hogy Izrael nyilvánosan kijelentette: figyelik azokat a tudósokat és mérnököket Libanonban és Szíriában, akik a részt veszenk a rakéta-programban (Precision Project).   Szíriában tehát megindultak az összecsapások és a jelek szerint hamarosan Libanonban folytatódnak.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG