Hirdetés
Hirdetés

Kirobbant az iráni-izraeli háború: jönnek a célzott gyilkosságok

Káncz Csaba, 2018. február 12., 08:35

Izrael nem tűri el Irán tartós katonai jelenlétét Szíriában és a Libanonban felépült iráni rakétagyár működését sem. Szíriában a hétvégén megindultak az összecsapások és a jelek szerint hamarosan Libanonban folytatódnak.

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Mi már január elején figyelmeztettünk egy küszöbön álló iráni-izraeli háború kitörésének lehetőségére.  Az azóta eltelt hetekben a két fél közötti politikai hőmérséklet ütemesen emelkedett mind a szíriai, mind a libanoni fronton.

A hétvégén pedig gyakorlatilag megindult a nyílt háború: az izraeli hadsereg lelőtt szombat hajnalban egy Szíriában üzemeltetett iráni bázisról küldött drónt, amely behatolt az ország területére, majd 12 iráni, szír és Hezbollah célpontot támadott Szíriában, egyben 1982 óta a legkomolyabb műveletet hajtva végre a szír légelhárítás ellen.  A szíriai légvédelem viszont lelőtt egy izraeli F-16-os harci repülőgépet, amely izraeli területen zuhant le.

Hirdetés

Izrael saját kezébe veszi a dolgokat

Izrael meggyőződése, hogy Irán és az általa finanszírozott Hezbollah növekvő befolyása Szíriában és Libanonban kritikus kihívást jelent a nemzetbiztonságára.

Érdekel, hogy működnek a nemzetközi likvidálási akciók? Korábbi videónkban erről beszélgettünk Káncz Csabával. >>>

A Közel-Kelet átalakult hatalmi viszonyait jó mutatja, hogy Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton elsőként nem a Fehér Házat, hanem a Kremlt hívta föl.  Putyin a maga részéről óvta Netanjahut a szír helyzet további eszkalálásától, miközben Netanjahu újonnan hangsúlyozta, hogy Izrael nem tűri el Irán tartós katonai jelenlétét Szíriában.

A telefonhívás előtt két héttel személyesen is találkozott a két vezető, amely már a hetedik találkozójuk volt az elmúlt két évben.  Az Egyesült Államok meggyengülése a térségben hatalmi vákuumot hozott létre, így a két félnek aktívan együtt kell működnie.  De Tel-Aviv tudja, hogy Putyin és Netanjahu jó viszonya ellenére Izrael nem számíthat Moszkvára, hogy képviselje az izraeli érdekeket ugyanúgy, ahogyan azt korábban Washington tette.

Az iráni rakétagyár Libanonban

Netanjahu az amerikai külügyminiszterrel is beszélt a hétvégén, aki ma kezdi meg régiós körútját Törökországba, Egyiptomba, Kuvaitba, Jordániába és Libanonba.  Eközben kiszivárgott információk szerint Washington már megadta az engedélyt ahhoz, hogy az izraeli légierő a közeljövőben iráni / Hezbollah rakétaállásokat és rakéta-üzemeket semmisítsen meg Libanonban, valamint célzottan likvidáljon vezető Hezbollah ügynököket.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az izraeli kabinet radikálisai már régóta követelik közvetlenül Irán megtámadását és az utóbbi napokban teljes hangerőre kapcsoltak.   Naftali Bennett oktatási miniszter – egyben a biztonsági kabinet tagja - szerint Izrael stratégiai hibát követett el, hogy hagyta 2006 és 2012 között az Irán által mozgatott Hezbollah megerősödését, amelynek keretében mára 130 000 rakétával rendelkeznek. Valóban, izraeli tisztviselők már hosszabb ideje figyelmeztetnek Irán növekvő jelenlétére a határainál és a fejlett fegyverek csempészetére Szírián keresztül a libanoni Hebollah számára, hangsúlyozva, hogy mindkét fejlemény elfogadhatatlan Izrael számára.

Egy másik keményvonalas, Avidgor Liberman védelmi miniszter két hete kijelentette, hogy „tudunk a libanoni rakáta-gyárakról és azokról az emberekről, akik gyártják ezeket.  Más módszerek is vannak, mint a bombák, hogy megállítsuk ezt a folyamatot”.  Ez volt az első alkalom, hogy Izrael nyilvánosan kijelentette: figyelik azokat a tudósokat és mérnököket Libanonban és Szíriában, akik a részt veszenk a rakéta-programban (Precision Project).   Szíriában tehát megindultak az összecsapások és a jelek szerint hamarosan Libanonban folytatódnak.

Káncz Csaba jegyzete

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Az ázsiai nagyhatalom gazdasága óriásit fejlődött az elmúlt évtizedekben, ám tavaly hirtelen úgy belassult a növekedés, amilyenre közel harminc éve nem volt példa. A hosszú ideig tartó dübörgés annak volt köszönhető, hogy a kínai munkások egy része mert váltani, kockáztatni, és miután kaptak némi teret az államtól a szabad mozgásra, megcsinálták a szerencséjüket: szalagmunkásból gyárigazgatókká váltak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?