Hirdetés
Hirdetés

Kis országgal kezdünk stratégiai viszonyt a keleti nyitás jegyében

Fellegi Tamás, 2019. március 12., 06:07

Az Indokínai-félsziget egy viszonylag kis országával, Laosszal barátkozunk ezúttal, magas szinten. Az oda irányuló kivitelünk gyorsan növekszik, bár egész exportunkon belül szinte észre sem lehet venni. Vízum nélküli utazásról sajnos turisták számára nem született megállapodás, pedig az ország szomszédos a magyar turisták körében is népszerű Thaifölddel.

A két ország miniszterelnökének döntése alapján stratégiai megállapodást kötünk Laosszal, a részletekről itt olvashat. A miniszterelnök szerint a két ország között hosszú időre visszanyúló jó kapcsolat van, ez tulajdonképpen egész arra az időre nyúlik vissza, amíg mindketten a szocializmust építettük, akkor tanult nálunk sok laoszi és vietnami diák. Mi érdemes tudni erről a távoli országról?

Földrajz, gazdaság

Laosz az Indokínai-félszigeten található, Vietnam és Thaiföld között, de rövid szakaszon Kína, Mianmar és Kambodzsa is határolja. Népessége 7 millió körül van, így ebből a szempontból nálunk kisebb ország, területe ugyanakkor két és félszerese Magyarországénak: 236 ezer négyzetkilométer. Az ország meglehetősen szegény hozzánk viszonyítva: az egy főre jutó GDP 2600 dollár, míg nálunk 15 000.

Hirdetés

Laosz trópusi ország bőséges csapadékkal a monszunnak köszönhetően, amely májustól októberig tart. Gazdaságában a mezőgazdaság a meghatározó, amely a GDP 50 százalékát adja és a munkaerő 80 százalékát foglalkoztatja. Legfontosabb terméke a rizs, emellett jelentős még a kávé-, és teatermesztés. Gyorsan növekszik az országba irányuló turizmus, az első számú látványosság Luangprabang városa, az ország régi fővárosa, amely a világörökség részét képezi.

Történelem

Ami az ország történelmét illet, az első laoszi királyság 1353-1707 között állt fenn, majd három részre bomlott fel. A három állam rövidesen sziámi fennhatóság alá került, az egyikük rövid ideig vietnami uralom alatt volt, majd 1893-ban jött a francia gyarmatosítás. A második világháborúban Japán foglalta el az országot, majd kikiáltották a függetlenséget, de a franciák visszatértek. Végül 1949-ben független lett az ország, de belesodródott a szomszédos Vietnam konfliktusaiba. 1975-ben az észak-vietnami hadsereg foglalta el az országot, és megalakult a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság, egy kommunista állam.

Nyitás és gyors növekedés

A 80-as években vietnami mintára nyitni kezdett az ország a piacgazdaság felé, 1986-tól magántőkét is beengedtek az országba. 1988-tól 6 százalékos ütemben növekedett a gazdaság, az a 2000-es évek elején tovább gyorsult, azóta is évről évre 7 százalék körüli a mérték. A bázis, ahonnan indultak, azonban olyan mély volt, hogy még nem tudtak kitörni a legszegényebb országok köréből.

Az ENSZ Fejlesztéspolitikai Bizottságának 2018. márciusi jelentése szerint Laosz tavaly először teljesített a „legkevésbé fejlett országok” (LDC) kategóriából történő kilépéshez szükséges előfeltételeket. A feltételek második alkalommal történő teljesülése esetén a Bizottság jelentést készít a fejlődés tendenciáiról az ENSZ Gazdasági és Szociális Bizottsága részére, amely a jelentés támogatása esetén az ENSZ taggyűlése elé terjeszti azt. A kormány célja, hogy az országnak 2020-ig sikerüljön kikerülnie a „legkevésbé fejlett ország” kategóriából.

Laoszi exportunk

Ami Laoszba irányuló exportunkat illeti, 2015-ben kezdett dinamikusan növekedni, az elmúlt három évben 88 millióról 1,9 milliárd forintra nőtt. Ez ugyan egész exportunkhoz képest elenyésző hányad, a dinamika folytatódása esetén idővel már számottevő lehet.

Laoszi exportunk és importunk
Laoszi exportunk és importunk

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A Facebook már a jövő irodáján dolgozik

A Facebook már a jövő irodáján dolgozik

2050-re az irodai munka nagy részét már a mesterséges intelligencia vezérli majd, emberi agyba épített elektródák és apró számítógép-implantátumok küldik az e-maileket és osztják be a munkát. És ez már nem csak a távoli jövő, hiszen komoly cégek, így a Facebook vagy az Oracle is dolgoznak a fejlesztéseken.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?