3p
Az Indokínai-félsziget egy viszonylag kis országával, Laosszal barátkozunk ezúttal, magas szinten. Az oda irányuló kivitelünk gyorsan növekszik, bár egész exportunkon belül szinte észre sem lehet venni. Vízum nélküli utazásról sajnos turisták számára nem született megállapodás, pedig az ország szomszédos a magyar turisták körében is népszerű Thaifölddel.

A két ország miniszterelnökének döntése alapján stratégiai megállapodást kötünk Laosszal, a részletekről itt olvashat. A miniszterelnök szerint a két ország között hosszú időre visszanyúló jó kapcsolat van, ez tulajdonképpen egész arra az időre nyúlik vissza, amíg mindketten a szocializmust építettük, akkor tanult nálunk sok laoszi és vietnami diák. Mi érdemes tudni erről a távoli országról?

Földrajz, gazdaság

Laosz az Indokínai-félszigeten található, Vietnam és Thaiföld között, de rövid szakaszon Kína, Mianmar és Kambodzsa is határolja. Népessége 7 millió körül van, így ebből a szempontból nálunk kisebb ország, területe ugyanakkor két és félszerese Magyarországénak: 236 ezer négyzetkilométer. Az ország meglehetősen szegény hozzánk viszonyítva: az egy főre jutó GDP 2600 dollár, míg nálunk 15 000.

Laosz trópusi ország bőséges csapadékkal a monszunnak köszönhetően, amely májustól októberig tart. Gazdaságában a mezőgazdaság a meghatározó, amely a GDP 50 százalékát adja és a munkaerő 80 százalékát foglalkoztatja. Legfontosabb terméke a rizs, emellett jelentős még a kávé-, és teatermesztés. Gyorsan növekszik az országba irányuló turizmus, az első számú látványosság Luangprabang városa, az ország régi fővárosa, amely a világörökség részét képezi.

Történelem

Ami az ország történelmét illet, az első laoszi királyság 1353-1707 között állt fenn, majd három részre bomlott fel. A három állam rövidesen sziámi fennhatóság alá került, az egyikük rövid ideig vietnami uralom alatt volt, majd 1893-ban jött a francia gyarmatosítás. A második világháborúban Japán foglalta el az országot, majd kikiáltották a függetlenséget, de a franciák visszatértek. Végül 1949-ben független lett az ország, de belesodródott a szomszédos Vietnam konfliktusaiba. 1975-ben az észak-vietnami hadsereg foglalta el az országot, és megalakult a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság, egy kommunista állam.

Nyitás és gyors növekedés

A 80-as években vietnami mintára nyitni kezdett az ország a piacgazdaság felé, 1986-tól magántőkét is beengedtek az országba. 1988-tól 6 százalékos ütemben növekedett a gazdaság, az a 2000-es évek elején tovább gyorsult, azóta is évről évre 7 százalék körüli a mérték. A bázis, ahonnan indultak, azonban olyan mély volt, hogy még nem tudtak kitörni a legszegényebb országok köréből.

Az ENSZ Fejlesztéspolitikai Bizottságának 2018. márciusi jelentése szerint Laosz tavaly először teljesített a „legkevésbé fejlett országok” (LDC) kategóriából történő kilépéshez szükséges előfeltételeket. A feltételek második alkalommal történő teljesülése esetén a Bizottság jelentést készít a fejlődés tendenciáiról az ENSZ Gazdasági és Szociális Bizottsága részére, amely a jelentés támogatása esetén az ENSZ taggyűlése elé terjeszti azt. A kormány célja, hogy az országnak 2020-ig sikerüljön kikerülnie a „legkevésbé fejlett ország” kategóriából.

Laoszi exportunk

Ami Laoszba irányuló exportunkat illeti, 2015-ben kezdett dinamikusan növekedni, az elmúlt három évben 88 millióról 1,9 milliárd forintra nőtt. Ez ugyan egész exportunkhoz képest elenyésző hányad, a dinamika folytatódása esetén idővel már számottevő lehet.

Laoszi exportunk és importunk

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG