6p
A közelgő brit választások több évtizedes vitákat élesztenek újjá az angol gazdaságról. A Munkáspárt államosítást és adóemelést belengető programja ki is verte a biztosítékot a piacpárti angol üzleti köröknél, a Financial Times pedig egy szerkesztőségi cikkben állt ki egy „felelősségteljes középbal” politika mellett.
Fotó: depositphotos.com

Miután megjelent a brit Munkáspárt választási programja, a Labour manifesto, az üzleti élet nagyágyúi, tulajdonosok, befektetők azonnal meg is kongatták a vészharangot. Szerintük Jeremy Corbyn pártjának elképzelései, a tervezett államosítások, a kötelező munkavállalói tulajdonrész biztosítása, valamint a magasabb a társasági és vagyonadó komoly aggodalomra ad okot - írja a Financial Times.

A pártvezető Corbyn most csütörtökön ismét éles kirohanást intézett az adócsalók, a gonosz főnökök és a gaz környezetszennyezők ellen, dörgedelmeit alátámasztandó egyszersmind ígéretet tett arra, hogy a multinacionális cégek megadóztatásával évente mintegy 6,3 milliárd fontot kíván a költségvetésbe terelni, a társasági adó mértékét pedig a jelenlegi 19-ről 26 százalékra kívánja növelni, amivel további 23,7 milliárd fontnyi bevételhez juttatná a büdzsét.

A tervek szerint jövedelemadó-kulcsokkal adóztatnák meg a tőkenyereséget, nem vezetnék be öröklési adó korábban tervezett csökkentését, ÁFÁ-t vetnének ki a magániskolák díjaira és bevezetnék a második lakás utáni adófizetést.

Ezekkel az adófajtákkal – a párt állítása szerint – elsősorban azokat a szupergazdagokat, cégeket, multinacionális vállalatokat, vagyis összeségében a City-t sújtanák, melyek a 2010 óta folytatott adócsökkentési politika egyértelmű haszonélvezői voltak, és amelyeknek lehetőségük volt adóparadicsomokba menekíteni bevételeik jelentős részét.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a tervezett intézkedések elriaszthatják a befektetőket, léteznek ugyanis olyan, egészen radikális gazdaságpolitikai intézkedések, melyek automatikusan váltanak ki ilyen hatást.

Adam Marshall a Brit Kereskedelmi Kamara általános igazgatója a tervezett változtatásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy szervezetük nem utasít el semmiféle olyan reformkezdeményezést, mely a brit üzleti élet megújítását célozza, ám a parancsolgatás és a szoros ellenőrzés, vagyis, ahogy a Munkáspárt megközelíti az egész kérdést, egyáltalán nem célravezető. A túlzott beavatkozás, valamint az extrém mértékben megemelt adóterhek visszavetik az innovációt és lelassítják a gazdaság növekedését.

A multinacionális cégek, köztük a nagy amerikai technológiai vállalatok tervezett megadóztatása révén például a brit állam mintegy 7 milliárd angol fonthoz juthatna hozzá, melyből harminc éven keresztül lehetne fedezni az országos optikai hálózat üzemeltetésének költségeit – vázol fel egy merész elképzelést a Labor Party. A British Telecom (BT) bizonyos részeit is államosítanák, hogy a befolyó összegek egy részéből 2030-ig minden egyes brit háztartást rá lehessen kötni az ultra nagy sebességű széles sávú internetre.

A tervek között szerepel még a Margaret Thatcher idejében magánosított brit közszolgáltató cégek - a Posta, a vasút, valamint a víz- és energiaágazat újra állami kézbe adása is.

Az egyik, magát megnevezni nem kívánó távközlési cég ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hogy a BT elleni intézkedések egyfajta „buldózerként” tarolnák le a fejlődő szélessávú piacot, amely most szinte éhezi a magánbefektetők milliárdjait; ha pedig mindez állami tulajdonba kerülne, úgy nem csak a reménybeli invesztíciók maradnának el, de sérülnének a fogyasztók alapvető érdekei is, többe között a választás szabadsága a szolgáltatók között.

A Munkáspárt azt is javasolja, hogy az igazgatóságban a helyek egyharmadát tartsák fent a munkások választott képviselőinek, hogy az alkalmazottaknak nagyobb lehetőségük legyen az ügyvezetők járandóságát ellenőrizni. Ezentúl a nagyobb cégeknek biztosítaniuk kell azt is, hogy a részvények tíz százaléka a munkavállalók kezébe kerüljön. A részvényesek osztalékhoz való hozzájutását is limitálnák, évi 500 angol fontban, az ezen felüli összeget pedig be kellene fizetniük valamilyen klímavédelmi alapba.

A tíz százalékos munkavállalói részvény tulajdonlásról egy befektetési szakértő úgy nyilatkozott, ez már egy akkora mértékű részesedés, mely komoly beavatkozást jelent a piac életébe.

Hamish Sandison, a párthoz a tagságán keresztül kapcsolódó munkaügyi bizottság elnöke szerint a munkáspárti kormány „tisztességes árat” fog fizetni államosítási programja keretében, és hozzátette, hogy a munkavállalói tulajdonosi program még csak a tervezés fázisában van.

A tervezett államosításokkal kapcsolatban a nyugdíjasok angliai szervezete attól tart, hogy az intézkedések veszélyeztethetik az eddigi nyugdíj megtakarításokat.

A City képviseletében megszólalók különösen aggályosnak tartják az üzleti természetű pénzforgalmat megadóztató úgynevezett tranzakciós adó tervezetét. Ez az adófajta rossz lenne a piac, a befektetők, a megtakarítók, de legfőképpen a teljes brit gazdaság számára – mondja Miles Celic, a TheCityUK lobbiszervezet képviseletében.

Edwin Morgan, a nagy angliai cégek igazgatóit tömörítő szervezet képviselője úgy fogalmazott, hogy a Munkáspárt programjában túl sokszor használnák azt a bizonyos korbácsot és a madzagon is igencsak kevés lenne a méz - utalva az ismert szállóigére.

Szocializmus egy országban 2.0

Szerkesztőségi véleménycikkben fejtette ki álláspontját a Munkáspárt választási programjáról a Financial Times. A lap egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Labour manifesto nem más, minta a „szocializmus egy országban” már egyszer elvetélt programjának megismétlése. A büntető adók bevezetése, a tervezett nagymértékű államosítások, és a Margaret Thatcher utolsó időszakában bevezetett szakszervezeti reform semmissé tétele a történelem kerekét mintegy 40 évvel vissza fogja forgatni. Az állam gazdaságban betöltött szerepének növelése és a gazdasági hanyatlás kéz a kézben jár – fogalmaznak.

Míg a Munkáspárt korábbi vezetői, Tony Blairtől Gordon Brownig mind tiszteletben tartották a piacgazdaság törvényeit, addig a keményvonalas baloldali politikát követő Corbyn megválasztása esetén az állam szerepét növelné meg egészségtelen mértékben. A szerkesztőség szerint ez sokkal jobban hasonlít a néhai francia elnök, François Mitterrand 1981-es politikája, mint egy ésszerű reformpolitikára.

Corbyn Munkáspárjának ugyanaz a tragédiája, mint a legtöbb populista mozgalomnak, jelesül, hogy pontosan látják azokat a területeket a társadalomban és a gazdaságban, melyek változásért kiáltanak, csökkenő reálbérek, növekvő lakhatási válság, az államilag finanszírozott közszolgáltatások lepusztulása.

A Munkáspárt diagnózisa még lehet helyes, mint ahogy jól is érzékelik a megoldandó problémákat, de az általuk javasolt recept félrevisz – olvasható a szerkesztőség állásfoglalásában.

Az írásban ezt követően részletes indoklását adják annak, hogy a tervezett munkáspárti intézkedések miért is ártanának a gazdaságnak.

A szerkesztőségi cikk azzal zárja sorait, hogy a brit gazdaság egyáltalán nincs rossz bőrben mindössze egy felelősségteljes közép-bal politikára lenne szüksége; Corbyn úr elmulasztott egy nagy lehetőséget - fogalmaznak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG