3p
Előre kívánnak menekülni a nagy technológiai cégek, és a péntekre tervezett világméretű klímasztrájk előtt megpróbálnak olyan zöld vállalásokat tenni, mellyel talán elejét vehetik, hogy saját munkavállalóik is az utcára vonuljanak a megmozdulás részeként.
Fotó: depositphoto.com

Szabadnapot kaphatnak az alkalmazottak

Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója, aki a társaság seattle-i központja előtt komoly tiltakozásra számíthat, csütörtökön bejelentette a cég új éghajlat-célkitűzéseit: a társaság 2040-re el kívánja érni a nettó nulla kibocsátást, és 2030-tól már csak száz százalékban megújuló energiát használna fel. Ezek a vállalások azonban csupán célkitűzések, az Amazon nevében ugyanis Jeff Bezos  arra már nem volt hajlandó, hogy a követelések teljesítését írásba is adja - írja internetes kiadásában a Financial Times.

A kívánalmak között egyébként szerepelt még az is, hogy az Amazon minél hamarabb hagyjon föl az olaj- és gázipari társaságokkal a fosszilis tüzelőanyag-kitermelés terén folytatott együttműködéssel, illetve ne támogassa adományokkal azokat a csoportokat és egyéneket, akik tagadják az ember által okozta éghajlatváltozás tényét. Más cégek ennél sokkal tovább mentek.

Olyan márkák, mint a Patagonia, vagy éppen a Ben & Jerry’s pénteken az összes üzletüket be szándékoznak zárni, hogy alkalmazottaik részt vehessenek a pénteki rendezvényen, mely a legóvatosabb becslések szerint is milliókat fog vonzani világméretekben. A demonstrációt az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó jövő heti csúcsa elé időzítették a szervezők; a cégek pedig azzal a dilemmával szembesülnek majd, hogy adjanak e kimenőt azoknak az alkalmazottaiknak, akik vélhetően majd saját cégük ellen fognak – igaz klímaügyben – tüntetni.

100 reklámügynökség is csatlakozik

Különösen a technológiai cégek kényszerülnek szembenézni ezzel a kihívással, mivel a Google, a Microsoft, a Facebook és az Amazon alkalmazottai körében igen komoly aktivitás tapasztalható ezen a téren. A Google csütörtök este jelentette be, hogy végrehajtotta a történelem talán legnagyobb volumenű vállalati vásárlását megújuló energiából. Ez több mint 40 százalékkal fogja megnövelni a cég megújulóenergia-portfólióját.

A megmozdulás szervezői azért kívánják a nagy cégek munkavállalóit bevonni  a tiltakozásba, mert így gondolják elérni egyik legfőbb célkitűzésüket, azt, hogy a globális vállalatok minél hamarabb szüntessék meg az éghajlatváltozást tagadó lobbisták és politikusok finanszírozását.

A jövő héten az ENSZ New York-i csúcstalálkozóján több mint 60 ország vezetője körvonalazza majd az új éghajlati vállalásokat. A párizsi klímamegállapodás részeként az aláírók kötelezettséget vállaltak arra, hogy a globális felmelegedést jóval 2 Celsius-fok alá tartják - ezt az ígéretet az éghajlatváltozás legszélsőségesebb következményeinek elkerülése érdekében tették.

Több mint 100 reklámügynökség, köztük a Saatchi & Saatchi, valamint az Ogilvy az alkalmazottaknak szabadnapot biztosított a pénteki klímasztrájk idejére, és hasonló döntést hozott New York város az állami fenntartású iskolák esetében, ott a diákok hagyhatják ki ezt a napot.

Ezen a héten több vállalat sietett bejelenteni, hogy a jövőben gyártott termékeik nagy részét már a környezetbarát technológiával és alapanyagokból állítják majd elő. Az Apple például új iPhone-ját részben újrahasznosított anyagokból fogja gyártani, míg az OVO energiaügyi cég és a Nestlé azon legújabb vállalkozások közé tartozik majd, amely 2030-ra, illetve 2050-re elköteleződtek a nettó nulla kibocsátás mellett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG