4p
A Kínából indult koronavírus több mint 70 országban jelent meg világszerte eddig. Európában a legtöbb fertőzött Olaszországban van, ahol a halálos áldozatok száma száz fölé nőtt. A szomszédos Ausztriában eddig 37 fertőzöttet regisztráltak. Iránban – innen származnak a Magyarországon tanuló beteg diákok – mintegy háromezer fertőzöttet tartanak számon hivatalos adatok szerint. Több mint ötvenezren ugyanakkor már meggyógyultak.
Fertőtlenítés Szöulban, Dél-Korea fővárosában. EPA/KIM CHUL-SOO

Eddig összesen mintegy 95 ezer fertőzöttről tudnak, közülük több mint 80 ezren Kínában vannak. A halálos áldozatok száma meghaladja a háromezret. Többségük szintén a távol-keleti országban veszítette életét, több mint ötvenezren ugyanakkor meggyógyultak.

Összefoglaltuk, hogy mi a helyzet a legfontosabb gócpontokban.

Olaszország

A fertőzöttek száma 2700 fölé nőtt. 107-en életüket vesztették, 276-an viszont meggyógyultak. A vírus több mint 20 régióban van jelen.

A kormány tegnap jelentette be, hogy március 15-ig bezárja az összes iskolát és egyetemet, a nagyobb sporteseményeket pedig zárt kapuk mögött rendezik meg.

Németország

A betegek száma 349, halálos áldozat nincs. Szász-Anhalton kívül már az összes tartományból jelentettek fertőzöttet. Jens Spahn egészségügyi miniszter szerint ez a szám várhatóan növekedni fog.

A vírus terjedése miatt Németországban is megnőtt a recesszió veszélye.

Egyesült Királyság

A fertőzöttek száma 36-tal 87-re nőtt, ez az eddigi legnagyobb emelkedés napi szinten.  Az új betegek közül szinte mindegyik járt fertőzött országokban a közelmúltban, vagy olyan személyekkel érintkezett, akik ilyen térségekből jöttek.

80 fertőzött van Angliában, három-három Skóciában és Észak-Írországban, egy pedig Walesben.

Franciaország

Eddig 257 fertőzöttet találtak, a halálos áldozatok száma négy. A vírus eddig 13 régióban jelent  meg.

A párizsi repülőtereken ellenőrzik az érintett országokból érkezőket. Bár a párizsi félmaratont és a Párizs-Nizza kerékpárversenyt elhalasztották, a sportesemények többségét egyelőre megtartják.

Ausztria     

A fertőzöttek száma 37-re nőtt, miután tegnap nyolc új esetet találtak. A legtöbb beteg Bécsben (16) és Alsó-Ausztriában (12) van.

Többnyire ugyanakkor enyhe lefolyású a betegség, két fertőzött pedig már meg is gyógyult. Egy 72 éves bécsi férfi állapota viszont súlyos.

Eddig egyébként mintegy 3700 embert ellenőriztek.

Kína

A fertőzés „őshazájában” eddig több mint 80 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma pedig háromezer fölé nőtt. A halálesetek kivétel nélkül a fertőzés epicentrumában, Hupej tartományban történtek.

A  kezelés alatt állók száma meghaladja a 25 ezret, közülük csaknem 6 ezer beteg állapota súlyos. Több mint 52 ezren ugyanakkor már meggyógyultak.

Dél-Korea

A regisztrált fertőzöttek száma csaknem hatezerre emelkedett, egy nap alatt 438 új beteget fedeztek fel. A halálos áldozatok száma 35.

A dél-koreai kormány egyúttal megtiltotta a maszkok exportját.

Japán

A fertőzöttek száma ezer fölé nőtt – ebben benne van az a több mint hétszáz ember, akik az ország partjainál hajózó brit-amerikai üdülőhajón, a Diamond Princessen fertőződtek meg. A halálos áldozatok száma 12.

Az iskolák 99 százalékát bezárták, ami nehéz helyzetbe hozta a szülőket. A tokiói olimpiát viszont továbbra is szeretnék megtartani.

Irán

A hivatalos adatok szerint eddig csaknem háromezer fertőzöttet regisztráltak, a halálos áldozatok szám 92. Nyugati sajtóhírek szerint ugyanakkor a valós szám ennél jóval nagyobb lehet.

Az Egészségügyi Világszervezet szakértői csapatot küldött Teheránba, hogy segítse a vírus elleni küzdelmet.

Iránból származnak a Magyarországon tanuló fertőzött diákok.

Egyesült Államok

A fertőzöttek száma 150, a halálos áldozatok száma 11 – a legutolsó áldozat egy 71 éves férfi. Kalifornia, Washington és Florida is rendkívüli állapotot hirdetett a betegség terjedésének megakadályozására.

A Nemzetközi Valutaalap egyébként 50 milliárd dollárral segíti a koronavírussal sújtott országokat, jelentette be a szervezet. A pénzzel a szegény vagy közepesen fejlett, gyenge egészségügyi rendszerrel rendelkező országoknak nyújtanak támogatást.

A szervezet egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a fertőzés terjedése miatt idén a globális gazdasági növekedés szintje el fog maradni a tavalyitól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG