Hirdetés
Hirdetés

Közbelép az EU: ezzel próbálják megnyerni maguknak az embereket?

2017. november 17., 15:24

Az egyre erősödő ellenhangok miatt új alapelveket fogalmazott meg az EU.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Az uniós vezetők 20 társadalmi jogot fogalmaznak meg azzal a céllal, hogy vonzóbbá tegyék az Európai Unió működését a szavazók körében – ezzel szembeszállva a régióban terjedő euro szkepticizmusra – írja a Reuters. A felsorolt társadalmi jogokat az Unió minden kormánya és intézménye támogatja, ezzel is megerősítve a gondolatot, hogy az Európai Unió a méltányos , jól működő munkaerőpiacok és jóléti rendszerek alapja.

Az irat olyan elveket foglal magában, amelyek a munkahelyekhez való egyenlő hozzáférést, a méltányos munkahelyi körülményeket, a megfelelő fizetést, a munkanélküli segélyek és a képzési rendszert stabil működését kívánja biztosítani.

Hirdetés

A svéd miniszterelnök szerint itt az ideje, hogy az Európában az emberek legyenek az első helyen. Stefan Lofven hozzátette: számomra egyértelmű, hogy a közös piac nem jöhet létre addig, amíg a vállalkozásoknak és a munkáltatóknak a csökkenő bérekkel és romló munkakörülményekkel kell megküzdeniük.

Túl sok gazdaság, túl kevés társadalom

Beleköptek May levesébe: rajtuk akadt el a Brexit - További részletek >>>

A korábbi német, osztrák és cseh szavazásoknál előtérbe kerültek a populista nézetek, ami nyilvánvalóvá tette, hogy az emberek elfordulnak az EU-tól, erre pedig biztosan reagálni kell. Nagy-Britannia kiválás az EU-ból csak tovább erősíti, hogy előtérbe kell hoznunk a társadalmi kérdéseket – mondta az egyik uniós képviselő.

Az ír miniszterelnök szerint az utóbbi években sokkal erősebb figyelem került a gazdaságra és a bankszektorra, épp ezért fontos most olyan társadalmi kérdésekben előrejutni, mint az egyenlőség, a munkajogok és a juttatások. Az Európai Társadalmi Jogok Alappillére nevű dokumentum kimondja, hogy minden embernek joga van a minőségi oktatáshoz, továbbá, hogy nők és férfiak egyenlő esélyekkel rendelkeznek a munkaerőpiacon a fizetés tekintetében is.

Az uniós tisztviselők szerint ezeket a törvényeket az EU közvetlenül nem érvényesítheti, ezek csupán az Unió alapelveit foglalják írásba.

Milliók telepednének le az EU-ban

Az előző évekhez képest kimagaslóan sok tartózkodási engedélyt állítottak ki az Európai Unió tagállamaiban nem uniós állampolgárok részére. Az Európai Unió statisztikai hivatalának jelentése szerint főként ukránok, szíriaiak és amerikaiak voltak a kedvezményezettek. Tovább >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?