Hirdetés
Hirdetés

Közös hadsereg felállítására készül az EU?

2015. július 30., 08:15

Egyesül a német KMW és a francia Nexter Systems haddiipari cég. A vezetők szerint Európának erős hadiiparra van szüksége.

Egyesült hadiipari vállalatot alakít a páncélosokat gyártó német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) és francia konkurense, a Nexter Systems - jelentették be a cégek vezetői a szerződés aláírását követően Párizsban.

Hirdetés

Egy bandában

A KMW gyártja a német Leopard harckocsit, a Nexter pedig a francia Leclerc harckocsit. A két vállalat már 2014-ben bejelentette egyesülési szándékát. Az egyesülési szándékról szóló szerződést a cégek vezetői Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter és Markus Grübel német védelmi minisztériumi államtitkár jelenlétében írták alá.

Frank Haun, a KMW vezérigazgatója szavai szerint az egyesülés az európai hadiipari szektorban "már régen esedékes konszolidációt" valósítja meg. Philippe Burtin, a Nexter vezére pedig köszönetét fejezte ki a több mint egy éves tárgyalási folyamatban részt vevő kormányzati és privát partnereknek a "stratégiai jelentőségű európai projekt" megvalósításához nyújtott segítségért.

Ütőképes haderőre van szükség

Az egyesült hadiipari konszern hatezer alkalmazottal évi mintegy kétmilliárd euró forgalmat bonyolít. Az alapítók szigorúan egyenlő feladatmegosztásban vesznek részt a fejlesztésekben - hangsúlyozta Jean-Yves Le Drian. Markus Grübel pedig hangsúlyozta, hogy Európának saját ütőképes hadiiparra van szüksége és Németország és Franciaország meg is tette az ehhez szükséges lépéseket.

Az egyesült vállalatot az illetékes versenyhatóságok engedélyének megszerzése után valószínűleg "Newco" néven jegyzik be.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

17,16 százalék a részvételi arány, többen mennek el szavazni, mint legutóbb

17,16 százalék a részvételi arány, többen mennek el szavazni, mint legutóbb

Eljött az európai parlamenti választások napja, reggel hat óta már nyitva tartanak a szavazókörök. A részvételi arány egyelőre magasabb, mint a 2014-es EP-választásokon volt, hiszen reggel 7-kor 1,48 százalék, míg reggel 9-kor már 7,78 százalék volt a már szavazott állampolgárok aránya. Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc már túl van a voksoláson.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?