Hirdetés
Hirdetés

Kulcsfiguráját veszítette el az Iszlám Állam – ezzel végleg végük?

2017. szeptember 08., 10:43

Az orosz légierő szerint végeztek a terrorszervezet „hadügyminiszterével”.

Az orosz vadászgépek elhagyják Szíriát. Forrás: EPA
Az orosz vadászgépek elhagyják Szíriát. Forrás: EPA

Ahogy arról már korábban írtunk, lebombázták Deir-ez-Zórt, az Iszlám Állam utolsó bástyáját, ahol az orosz légierő tájékoztatása szerint végeztek Gulmurod Halimovval, a szervezet „hadügyminiszterével”. A moszkvai bejelentés szerint az orosz harci gépek a szíriai város térségében megsemmisítették a terrorszervezet egy harcálláspontját, egy kommunikációs központját, valamint négy befolyásos harctéri parancsnokát, köztük Halimovot is. A légicsapásban összesen mintegy 40 terrorista vesztette életét.

A tádzsik Halimov, aki hazája rendőrségében a különleges egységek ezredese volt, Oroszországban és az Egyesült Államokban is kapott kiképzést. Washington "nemzetközi terroristának" minősítette, és 3 millió dollár jutalmat ajánlott fel annak, aki nyomára vezeti az amerikai hatóságokat. Halimov hat beosztottjával együtt 2015 májusában csatlakozott a terrorszervezethez, az Iszlám Állam hadügyeinek irányítását pedig az orosz védelmi minisztérium szerint azután vette át, hogy "hivatali elődjét", a georgiai csecsen Abu Omar as-Sisanit likvidálták.

Hirdetés

Nem csak ő volt az egyetlen fejes

A moszkvai katonai tárca szerint a Deir-ez Zórnál likvidált vezetők között volt a szaúdi Abu Muhammad as-Simali (eredeti nevén: Tarad Mohamed al-Dzsabr), "Deir-ez-Zór emírje", aki a terrorszervezet pénzügyeiért, logisztikájáért és a külföldi újoncoknak a kiképzőtáborokba való eljuttatásáért volt felelős. Az orosz titkosszolgálat szerint őt tartják a Párizsban 2015 novemberében elkövetett terrortámadás kiötlőjének.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Az üdülési szezon beindultával számos honfitársunk autóval utazik a szomszédos országokba, számukra hasznos információ, hogy a nyaralás célpontjai felé vezető úton mennyit és milyen módon fizethetnek az autópálya-használatért.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?