Hirdetés
Hirdetés

Lassabban, de nőtt a GDP a második negyedévben

2019. augusztus 14., 09:01
Cimkék
KSH
, GDP
, növekedés
, lassulás

4,9 százalékkal nőtt a második negyedévben a GDP, bár kétségtelenül lassabban az első negyedévi ütemnél.

Az első negyedévi 5,3 százalékos növekedéshez a szolgáltatások 2,1 százalékponttal, az ipar 1,3, az építőipar 1,2 százalékponttal járult hozzá. A várakozások szerint a mezőgazdaság teljesítménye a második negyedévben is elmaradhat az egy évvel korábbitól.

A KSH havi jelentései alátámasztották a gazdasági növekedés második negyedévi lassulására vonatkozó prognózisokat. A kiskereskedelmi forgalom az első negyedévi 6,6 százalékos növekedés után az első fél évben 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az ipari termelés hasonlóképpen 6,2 százalék után az első fél évben 5,4 százalékkal nőtt, az építőipar termelése az első negyedévi 54,7 százalékot követően a félévben is 35,3 százalékkal meghaladta a múlt év azonos időszakáét. Valamennyi területen mérséklődött tehát a növekedés üteme, de elég magasak a féléves számok is, hogy ne kelljen drasztikus ütemvesztéstől tartani.

Hirdetés

A Portfolio számításai szerint az ipar és az építőipar az előző negyedévhez képest a második negyedévben már nem növekedett tovább, de éves összevetésben a két terület 1,5-2,0 százalékponttal járulhatott hozzá a gazdasági növekedéshez.

A korábban vártnál jobb második negyedévi adatok arra késztették az elemzők többségét, hogy felfelé módosítsák a GDP egész éves idei növekedésére vonatkozó prognózisaikat. A Portfoliónak nyilatkozó elemzők éves konszenzusa a májusban megfogalmazott 3,8 százalékról a mostani felmérésre 4,5 százalékra ugrott, ami a második fél évre erősen visszafogott lassulást jelent.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Miért nem gyengül az a fránya forint, ha mindenki azt várja?

Miért nem gyengül az a fránya forint, ha mindenki azt várja?

Miközben az MNB-nek hivatalosan nincs árfolyamcélja, a külföldiek már rég berendezkedtek arra, hogy a magyar jegybank folyamatosan a gyengébb szintek felé terelgeti a forintot. Mostanra úgy tűnik, belföldön is elfogadták az intézmények a folyamatot - ha azonban a grafikonok mögé tekintünk, azt látjuk, új szelek támadhatnak a devizapiacon. Külső szakértőnk jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?