Hirdetés
Hirdetés

Lázár János elmondta, mit gondol Juncker követeléséről

2018. január 09., 07:09

Kiszáll az egyik legfőbb befizető, mindenki másnak növelni kell az uniós tagállami hozzájárulását Juncker szerint.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Jean Claude Juncker Fotó: europa.eu
Jean Claude Juncker Fotó: europa.eu

Azt már lehet egy ideje tudni, hogy az Egyesült Királyság távozása nagyjából 10 milliárd eurós lyukat fog égetni az unió közös költségvetésén, ennek pótlására azonban arra van szükség, hogy növeljék a tagállami hozzájárulásokat, jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben. Meglátása szerint ha az Európai Unió fenn akarja tartani a közös intézkedéseket, valamint ezek finanszírozását, úgy az európai GDP 1 százalékánál nagyobb hozzájárulásra lesz szükség.

A Brexittel kapcsolatos korábbi cikkeinket itt olvashatod. >>>

Mielőtt mindenki a szívéhez kap, Juncker elvégzett egy gyors számítást: jelenleg az Európai Unió fenntartása most naponta körülbelül egy csésze kávé árába kerül az európai adófizetőknek. Az EB elnöke leszögezte: "Európa ennél többet ér". A befizetésék növelését sürgette Günther Oettinger uniós költségvetési biztos is, hozzátéve, hogy nem 2-3 százalékról beszél, csak a jelenlegi 1 helyett mondjuk 1,1 százalékról. Aláhúzta: emellett ugyanakkor a költségcsökkentés és a hatékonyság növelése is elengedhetetlen.

Hirdetés

Lázár: készek vagyunk emelni

A felhívásra reagált Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki mindenekelőtt rámutatott, hogy az EU-nak úgy kell megoldania az előtte álló súlyos kihívásokat, hogy közben távozik a közösség egyik legfontosabb országa, és így több feladat fog jutni kevesebb befizetőre, ehhez pedig a tagállami hozzájárulások fokozására van szükség. Magyarország ebben partner lesz, Lázár elmondása szerint készek vagyunk akár a bruttó nemzeti jövedelem 1,2 százalékát is befizetni a közös kasszába – mint egyébként a kelet-közép-európai régió több tagállama is.

Lázár arról is beszélt, hogy "offenzív, bátor, kezdeményező" költségvetési javaslatot vár az Európai Bizottságtól a következő ciklusra, a mostani büdzsé ugyanis "defenzív" volt, amely egy válságra reagált. Elmondta, az uniós alapszerződés által meghatározott célok mellett erősebb Európát kell létrehozni, amihez a biztonság és a versenyképesség fokozására van szükség. Emellett pedig hangsúlyozta, a költségvetést egyszerűbbé, átláthatóbbá kell tenni, eltörölve például a britek által korábban kiharcolt visszatérítéseket. Az Európai Bizottság várhatóan májusban nyújtja be a következő hétéves költségvetési ciklusról szóló javaslatát.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kemény vád Putyin ellen – folytathatja-e a kormányzást az orosz elnök?

Kemény vád Putyin ellen – folytathatja-e a kormányzást az orosz elnök?

A brit külügyminiszter igen súlyos váddal illette az orosz elnököt, mégpedig azzal, hogy személyesen ő rendelte el az Angliában elkövetett idegméreg támadást egy volt orosz kettősügynök és lánya ellen. Putyin közben a vasárnapi elnökválasztásra készül, ahol népe jó eséllyel megjutalmazza egy újabb ciklussal az elmúlt tizennyolc év után.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?