Hirdetés
Hirdetés

Le se kell játszani a focivébét? Elárulták, ki nyeri meg az egészet

2018. május 18., 16:30

Alig egy hónap múlva kezdődik a labdarúgás legnagyobb ünnepe; az oroszországi focivébé nem csak a szurkolókat, hanem a befektetési bankárokat és az elemzőket is megmozgatja. A UBS csapata most is megjósolta, kinek van a legnagyobb esélye a végső győzelemre - nagy meglepetés nincs, de azért érdemes hozzátenni: akire legutóbb fogadtak, azt 7-1-es vereséggel küldték haza az elődöntőben...

Plakát a moszkvai német nagykövetség falán - a felirat szerint Németország várja a 2018-as labdarúgó világbajnokságot. Fotó: EPA / Maxim Shipenkov
Plakát a moszkvai német nagykövetség falán - a felirat szerint Németország várja a 2018-as labdarúgó világbajnokságot. Fotó: EPA / Maxim Shipenkov

Mintha a Plútón játszanák a focivébét

Alig egy hónap van hátra az oroszországi labdarúgó-világbajnokságig. A svájci UBS befektetési bank elemzői gárdája összeállítást készített a focitornával kapcsolatban, amelyben egyrészt érdekes tényeket szedtek össze a rendező Oroszországról. Ezek közt szerepel, hogy Oroszországban praktizál a világ legidősebb aktív sebésze (Iljinicsna Levuskina 90 éves, és nem készül nyugdíjba menni); hogy Oroszország területe majdnem megegyezik a Plútó felszínének területével (17 millió négyzetkilométer); hogy Oroszországban 150 etnikai csoport él és 100 nyelvet beszélnek; hogy a szentpétervári Ermitázs múzeumban 70 macska lakik; valamint hogy ivásnál mindig kötelező koccintani.

Azt is összeszedték, mit érdemes eltanulniuk a befektetőknek a focicsapatoktól: három alapértéket sorolnak itt fel, az agilitást, a kiegyensúlyozottságot és a higgadtságot, amelyek nem csak egy focicsapatot vihetnek sikerre, hanem a befektetőknek is hasznosak lehetnek. Megvizsgálták, hogy a 12 milliárd dolláros költségvetéssel szervezett világbajnokság hogyan hozhat gazdasági értelemben vett sikereket Oroszországnak.

Hirdetés

A lényeg: ki nyeri a vébét?

Emellett összeszedték a legfontosabb információkat arról, mire érdemes figyelniük azoknak, akik oroszországi befektetést terveznek. A lényeg azonban az, hogy megjósolták, ki fogja megnyerni a foci vébét. Az elemzést 18 fős szakértői gárda készítette el, akik 10 ezer darab számítógépes szimulációt futtattak le, hogy minél pontosabban jósolhassanak.

Eszerint 60 százalék az esélye annak, hogy a végső győztes Németország, Brazília és Spanyolország válogatottja közül kerül ki. A legnagyobb sansza a címvédő németeknek van: 24 százalékos eséllyel nyerik meg a vébét. A braziloknak 19,8 százalékos esélyt adnak, a spanyolok 16,1-et.

A németek és a brazilok elég könnyű csoportban kezdenek, a spanyoloknak a csoportjukban az Európa-bajnok portugálokkal is meg kell küzdeniük. Továbbjutás esetén a spanyolok és a brazilok is találkoznak már keményebb ellenfelekkel (jó eséllyel Argentínával és Angliával) a negyeddöntőben. A németek itt a belgákkal akadhatnak össze.

Azért persze nem tutifix, hogy a fentebb említett trióból kerül ki a győztes; a szimulációk alapján Angliának, Franciaországnak, Belgiumnak és Argentínának is valós esélye van arra, hogy a végén a magasba emelhesse a kupát.

Az alábbi táblázatban látható, hogy a UBS által futtatott szimulációk eredményeként mekkora az esélye az egyes résztvevő csapatoknak a végső győzelemre, az ezüstéremre, illetve az elődöntőbe, a negyeddöntőbe jutásra, a csoportelsőségre illetve a csoport második helyének megszerzésére:

Az ehhez hasonló jóslatok a befektetési bankok részéről ilyenkor megszokottak, a focivébé remek alkalom, hogy tesztelhessék modelljeiket különböző események várható jövőbeli kimenetelének megjóslására. A módszerek egyre szofisztikáltabbak, de természetesen nem mindenhatóak: legutóbb, 2014-ben például a UBS a házigazda Brazília győzelmét tartotta a legvalószínűbbnek, akik azonban az elődöntőben 7-1-es megsemmisítő vereséget szenvedtek a németektől. A németek végül meg is nyerték a tornát, címvédőként most is nekik adják a legnagyobb sanszot a győzelemre.

Legalábbis a matematika és Gary Lineker híres mondása alapján ennek van a legnagyobb esélye...

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az oroszok és Asszad halálos csapdába csalják a hazatérőket?

Az oroszok és Asszad halálos csapdába csalják a hazatérőket?

Vajon valóban hazavárja Szíria polgárait, vagy csak egy részüket? Mi történik azokkal, akiket valójában nem? Mitől félnek a menekültek, és mi az a tízes számú dekrétum? Miben készül Asszad utánozni török kollégáját?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?