Hirdetés
Hirdetés

Le se kell játszani a focivébét? Elárulták, ki nyeri meg az egészet

2018. május 18., 16:30

Alig egy hónap múlva kezdődik a labdarúgás legnagyobb ünnepe; az oroszországi focivébé nem csak a szurkolókat, hanem a befektetési bankárokat és az elemzőket is megmozgatja. A UBS csapata most is megjósolta, kinek van a legnagyobb esélye a végső győzelemre - nagy meglepetés nincs, de azért érdemes hozzátenni: akire legutóbb fogadtak, azt 7-1-es vereséggel küldték haza az elődöntőben...

Plakát a moszkvai német nagykövetség falán - a felirat szerint Németország várja a 2018-as labdarúgó világbajnokságot. Fotó: EPA / Maxim Shipenkov
Plakát a moszkvai német nagykövetség falán - a felirat szerint Németország várja a 2018-as labdarúgó világbajnokságot. Fotó: EPA / Maxim Shipenkov

Mintha a Plútón játszanák a focivébét

Alig egy hónap van hátra az oroszországi labdarúgó-világbajnokságig. A svájci UBS befektetési bank elemzői gárdája összeállítást készített a focitornával kapcsolatban, amelyben egyrészt érdekes tényeket szedtek össze a rendező Oroszországról. Ezek közt szerepel, hogy Oroszországban praktizál a világ legidősebb aktív sebésze (Iljinicsna Levuskina 90 éves, és nem készül nyugdíjba menni); hogy Oroszország területe majdnem megegyezik a Plútó felszínének területével (17 millió négyzetkilométer); hogy Oroszországban 150 etnikai csoport él és 100 nyelvet beszélnek; hogy a szentpétervári Ermitázs múzeumban 70 macska lakik; valamint hogy ivásnál mindig kötelező koccintani.

Azt is összeszedték, mit érdemes eltanulniuk a befektetőknek a focicsapatoktól: három alapértéket sorolnak itt fel, az agilitást, a kiegyensúlyozottságot és a higgadtságot, amelyek nem csak egy focicsapatot vihetnek sikerre, hanem a befektetőknek is hasznosak lehetnek. Megvizsgálták, hogy a 12 milliárd dolláros költségvetéssel szervezett világbajnokság hogyan hozhat gazdasági értelemben vett sikereket Oroszországnak.

Hirdetés

A lényeg: ki nyeri a vébét?

Emellett összeszedték a legfontosabb információkat arról, mire érdemes figyelniük azoknak, akik oroszországi befektetést terveznek. A lényeg azonban az, hogy megjósolták, ki fogja megnyerni a foci vébét. Az elemzést 18 fős szakértői gárda készítette el, akik 10 ezer darab számítógépes szimulációt futtattak le, hogy minél pontosabban jósolhassanak.

Eszerint 60 százalék az esélye annak, hogy a végső győztes Németország, Brazília és Spanyolország válogatottja közül kerül ki. A legnagyobb sansza a címvédő németeknek van: 24 százalékos eséllyel nyerik meg a vébét. A braziloknak 19,8 százalékos esélyt adnak, a spanyolok 16,1-et.

A németek és a brazilok elég könnyű csoportban kezdenek, a spanyoloknak a csoportjukban az Európa-bajnok portugálokkal is meg kell küzdeniük. Továbbjutás esetén a spanyolok és a brazilok is találkoznak már keményebb ellenfelekkel (jó eséllyel Argentínával és Angliával) a negyeddöntőben. A németek itt a belgákkal akadhatnak össze.

Azért persze nem tutifix, hogy a fentebb említett trióból kerül ki a győztes; a szimulációk alapján Angliának, Franciaországnak, Belgiumnak és Argentínának is valós esélye van arra, hogy a végén a magasba emelhesse a kupát.

Az alábbi táblázatban látható, hogy a UBS által futtatott szimulációk eredményeként mekkora az esélye az egyes résztvevő csapatoknak a végső győzelemre, az ezüstéremre, illetve az elődöntőbe, a negyeddöntőbe jutásra, a csoportelsőségre illetve a csoport második helyének megszerzésére:

Az ehhez hasonló jóslatok a befektetési bankok részéről ilyenkor megszokottak, a focivébé remek alkalom, hogy tesztelhessék modelljeiket különböző események várható jövőbeli kimenetelének megjóslására. A módszerek egyre szofisztikáltabbak, de természetesen nem mindenhatóak: legutóbb, 2014-ben például a UBS a házigazda Brazília győzelmét tartotta a legvalószínűbbnek, akik azonban az elődöntőben 7-1-es megsemmisítő vereséget szenvedtek a németektől. A németek végül meg is nyerték a tornát, címvédőként most is nekik adják a legnagyobb sanszot a győzelemre.

Legalábbis a matematika és Gary Lineker híres mondása alapján ennek van a legnagyobb esélye...

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Az év kiugró emelkedéssel indult: a kereslet jelentősen erősödött az eladó és a kiadó lakásoknál egyaránt. A fokozódó kereslet és a lakások folyamatos drágulása azonban nem azt jelenti, hogy bármilyen ingatlant bármilyen áron lehet értékesíteni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?