Hirdetés
Hirdetés

Lengyelország elkergetett egy orosz hajót

2019. április 13., 11:55

Mateusz Morawiecki kormányfő döntése alapján Lengyelország nem engedi felségvizeire a Szedov nevű orosz oktató vitorláshajót - közölte a lengyel külügyi tárca szóvivője.

A Krím félszigeten működő tengerészeti akadémia hallgatóit szállító hajó kikötését korábban Észtország is elutasította. A hajó beengedése ellentétben lenne Ukrajna területi egységének tiszteletben tartásával, a Krím félsziget (Oroszország általi) elcsatolásának el nem ismerésével - magyarázta a döntést Ewa Suwara külügyi szóvivő a PAP hírügynökségnek. Elvárjuk Oroszországtól a hajózás visszaállítását a kercsi szorosban, a 2018 novemberi incidens során elkobzott hajók visszaadását és az akkor fogságba vett ukrán matrózok szabadon bocsátását - nyomatékosította Suwara.

A vitorlás a TASSZ hírügynökség korábbi értesülései szerint a Balti-tengeri Gdynia kikötőbe tartott, miután Észtország, szintén a Krím bekebelezésének el nem ismerésével érvelve, szerdán elutasította az orosz oktatóvitorlás hét végére tervezett behajózását.

Hirdetés

Moszkva ellenséges aktusnak nevezte, hogy Tallinn néhány nappal az észt elnök, Kersti Kaljulaid tervezett oroszországi látogatása előtt ilyen lépést tett.

A lengyel közszolgálati televízió szerint a Szedov hajót a világ legnagyobb vitorlásaként tartják számon, és jubileumi, 100. tengeri útján a krími Kercsben működő orosz Állami Tengeri Műszaki Egyetem hallgatói utaznak fedélzetén.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Itt a névsor: közülük kerül ki az új brit kormányfő

Itt a névsor: közülük kerül ki az új brit kormányfő

Folyamatosan bővül a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői posztjáért indulók névsora: szombaton kora délutánig öten jelezték, hogy megpályázzák a tisztséget. A nagy londoni fogadóirodák Boris Johnsont tartják az abszolút esélyesnek. A volt külügyminiszter tegnap azt mondta, hogy az Egyesült Királyságnak október végén ki kell lépnie az EU-ból - akár megállapodás nélkül is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?