Hirdetés
Hirdetés

Lengyelország elkergetett egy orosz hajót

2019. április 13., 11:55

Mateusz Morawiecki kormányfő döntése alapján Lengyelország nem engedi felségvizeire a Szedov nevű orosz oktató vitorláshajót - közölte a lengyel külügyi tárca szóvivője.

A Krím félszigeten működő tengerészeti akadémia hallgatóit szállító hajó kikötését korábban Észtország is elutasította. A hajó beengedése ellentétben lenne Ukrajna területi egységének tiszteletben tartásával, a Krím félsziget (Oroszország általi) elcsatolásának el nem ismerésével - magyarázta a döntést Ewa Suwara külügyi szóvivő a PAP hírügynökségnek. Elvárjuk Oroszországtól a hajózás visszaállítását a kercsi szorosban, a 2018 novemberi incidens során elkobzott hajók visszaadását és az akkor fogságba vett ukrán matrózok szabadon bocsátását - nyomatékosította Suwara.

A vitorlás a TASSZ hírügynökség korábbi értesülései szerint a Balti-tengeri Gdynia kikötőbe tartott, miután Észtország, szintén a Krím bekebelezésének el nem ismerésével érvelve, szerdán elutasította az orosz oktatóvitorlás hét végére tervezett behajózását.

Hirdetés

Moszkva ellenséges aktusnak nevezte, hogy Tallinn néhány nappal az észt elnök, Kersti Kaljulaid tervezett oroszországi látogatása előtt ilyen lépést tett.

A lengyel közszolgálati televízió szerint a Szedov hajót a világ legnagyobb vitorlásaként tartják számon, és jubileumi, 100. tengeri útján a krími Kercsben működő orosz Állami Tengeri Műszaki Egyetem hallgatói utaznak fedélzetén.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Az ARD híradója, a Tagesschau tegnap este több mint két perces anyagban számolt be a Páneurópai Piknik 30. évfordulójáról, valamint Angela Merkel ez alkalomból tett soproni látogatásáról. Kiállás Európa mellett: igen. Egyezség a vitatott kérdésekben: nem. A két politikus ma igazából nem közeledett egymáshoz - vonta le a következtetést az ARD találkozójuk után.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?