3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Bizony Soros Györgyről van szó, akinek alapja beszáll egy lengyelországi rádió, mégpedig a második legnagyobb adó megvásárlásába. Mondani sem kell, hogy a vaskézzel kormányzó jobboldali Jog és Igazság párt hallani sem akar erről. Ugyanakkor esetleg még jól is jöhet nekik, hogy az eleve sok ország politikusai számára elsőszámú ellenség ellen lehet harcolni.

Soros György szinonimája lett a háttérhatalomnak, az összeesküvésnek, ő a tökéletes főgonosz sok ország kormánya számára, persze leginkább nálunk, hisz még magyar is. Jelenleg azonban épp Lengyelországban keltett indulatokat, ahol a nacionalista Jog és Igazságosság pártja van hatalmon, és számukra ugyancsak ideális ellenségkép az idős üzletember, talán csak azt sajnálják, hogy nincs lengyel őse.

Soros beszállt

Márpedig minden jel arra utal, hogy alapján keresztül megjelent a lengyel médiapiacon, és egy különösen erőskezű kormány számára, aki szereti birtokolni, de legalábbis befolyásolni a hazai médiát, ennél nagyobb csapás nem is jöhetne. Konkrétan arról van szó, hogy az Agora SA médiatársaság egy Soros által támogatott alappal közösen megvette az ország második legnagyobb rádióadóját, amely Eurozet névre hallgat.

Stróman vagy patás ördög?

Az eladó a prágai Czech Media Invest AS, az Agora 40 százalékos részesedést szerez, Soros alapja, az SFS Ventures pedig 60 százalékot. Az Agorának vételi opciója van, hogy 36 hónapon, azaz 3 éven belül kivásárolja Soros alapját. A vételár 131 millió zloty. A kormánypárt parlamenti képviselői arra kérték a kormányt, vizsgáltassa ki, hogy az ügylet nem kerülte-e meg a versenyszabályokat.

Érdekes módon nem is azzal vádolják Sorost, hogy bele akarna avatkozni a médiába, esetleg támogatná az egyébként nem meglepő módon eddig is ellenzéki rádióadót, hanem hogy gyakorlatilag strómanként vesz részt az ügyletben, hogy ezzel eltereljék a hatóságok, mint például a nemzeti médiahatóság vagy a versenyhivatal figyelmét. Az Agora ezek szerint a tényleges fő tulajdonos, erre utal az opció.

Fáj rá a kormánypárt foga

Ha viszont így van, akkor Soros csak átmeneti szereplő, bár ténykedésével egy ellenzéki adó tulajdonosváltását segíti. Hogy ez miért baj? Talán mert így lehetővé teszi, hogy nem kormányközeli tulajdonosokhoz kerül az adó, és erre lengyel újságok is utaltak: kormányközeli médiavállalkozók, akik hitelgaranciát kaptak volna állami bankoktól, érdeklődtek a rádióadó iránt. Őket preferálta volna a kormánypárt, mivel a média újralengyelesítését szeretnék elérni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Éles irányváltás Japánban, szigorúbbak lettek a feltételek
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:48
Mérföldkőhöz érkezett a japán gazdaság. A jegybank lezárta a negatív kamatok időszakát. 
Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG