Advertisement
Hirdetés
Hirdetés

Lesajnáló véleménnyel van az IMF Görögországról

2017. február 08., 07:43
Cimkék
imf
, görögország

Annyira nincsenek rendben a dolgok, hogy továbbra sem akarnak beszállni egy újabb mentőcsomagba.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) lassú, egy százalék körüli görög gazdasági növekedést várt a követező években – áll a nemzetközi pénzügyi szervezet igazgatótanácsának közleményében, amelyet a szokásos, évenkénti felülvizsgálat lezárásával hoztak nyilvánosságra kedden.

Az IMF vezető testületének többsége szerint 1,5 százalékos költségvetési többlet tartós fenntartása lenne kívánatos a görög gazdasági növekedés érdekében, néhányan azonban elképzelhetőnek tartják a 3,5 százalékos többletet, amit a mentőcsomag európai finanszírozói várnak el. (Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy ez utóbbi véleményt hányan képviselték az igazgatótanácsban.)

Hirdetés

Mentőcsomag? Az IMF-et felejtsék el

Christine Lagarde, a pénzügyi szervezet első embere úgy érvelt: túlságosan magasnak tartja a 3,5 százalékos többletcélt, mert az lefékezi a görög növekedést. Az európai finanszírozókkal szembeni, több más kérdésben is fennálló véleménykülönbség miatt az IMF egyelőre hezitál, hogy részt vesz-e egy újabb mentőcsomagban, amit várhatóan jövőre állítanának össze Görögországnak.

Az IMF vezetése további adósságkönnyítéseket támogat Görögország számára, mert szerinte a görög gazdaság nem bírná el az adósságterhet újabb költségvetési szigorítások nélkül. Az európai finanszírozók ezt határozottan ellenzik.

Görögország küladóssága a GDP 179 százaléka volt 2015 végén.

Az IMF szakértői egyebek között azt szorgalmazzák, hogy Görögország növelje az állami adóbevételeket, továbbá jelentősen csökkenteni kell a rossz banki hiteleket, hogy több vállalati hitelt tudjanak folyósítani. Legutóbb a thesszaloniki kikötőt kellett privatizálni.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Változnak a falusi CSOK szabályai

Változnak a falusi CSOK szabályai

Eszerint 2020. január 1-jétől 2486, úgynevezett preferált kistelepülésen már nemcsak használt, hanem új lakás vásárlásához, bővítéséhez is lehet igényelni Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK). Emellett módosultak az áfa-visszatérítési támogatásra való jogosultság feltételei.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?