Hirdetés
Hirdetés

Lesajnáló véleménnyel van az IMF Görögországról

2017. február 08., 07:43
Cimkék
imf
, görögország

Annyira nincsenek rendben a dolgok, hogy továbbra sem akarnak beszállni egy újabb mentőcsomagba.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) lassú, egy százalék körüli görög gazdasági növekedést várt a követező években – áll a nemzetközi pénzügyi szervezet igazgatótanácsának közleményében, amelyet a szokásos, évenkénti felülvizsgálat lezárásával hoztak nyilvánosságra kedden.

Az IMF vezető testületének többsége szerint 1,5 százalékos költségvetési többlet tartós fenntartása lenne kívánatos a görög gazdasági növekedés érdekében, néhányan azonban elképzelhetőnek tartják a 3,5 százalékos többletet, amit a mentőcsomag európai finanszírozói várnak el. (Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy ez utóbbi véleményt hányan képviselték az igazgatótanácsban.)

Hirdetés

Mentőcsomag? Az IMF-et felejtsék el

Christine Lagarde, a pénzügyi szervezet első embere úgy érvelt: túlságosan magasnak tartja a 3,5 százalékos többletcélt, mert az lefékezi a görög növekedést. Az európai finanszírozókkal szembeni, több más kérdésben is fennálló véleménykülönbség miatt az IMF egyelőre hezitál, hogy részt vesz-e egy újabb mentőcsomagban, amit várhatóan jövőre állítanának össze Görögországnak.

Az IMF vezetése további adósságkönnyítéseket támogat Görögország számára, mert szerinte a görög gazdaság nem bírná el az adósságterhet újabb költségvetési szigorítások nélkül. Az európai finanszírozók ezt határozottan ellenzik.

Görögország küladóssága a GDP 179 százaléka volt 2015 végén.

Az IMF szakértői egyebek között azt szorgalmazzák, hogy Görögország növelje az állami adóbevételeket, továbbá jelentősen csökkenteni kell a rossz banki hiteleket, hogy több vállalati hitelt tudjanak folyósítani. Legutóbb a thesszaloniki kikötőt kellett privatizálni.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mindenki tudta, hogy nagy bukás lesz Londonban - ütni kezdték a forintot

Mindenki tudta, hogy nagy bukás lesz Londonban - ütni kezdték a forintot

Mivel borítékolható volt, hogy elbukik a parlamentben a Brexit-megállapodás tervezete, inkább a várható kínai gazdaságélénkítő lépések mozgatják a piacokat - Londonban azért van egy kis hullámvasutazás, a brit fontot is megrángatták. Budapesten két papír is limittel emelkedik, a forint viszont határozottan gyengül az inflációs adatközlés óta.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?