Hirdetés
Hirdetés

Fontos szavazás lesz ma Olaszországban

2019. szeptember 03., 08:50

Ma voksolnak az Öt Csillag Mozgalom (M5S) regisztrált hívei arról, hogy kormánykoalícióra lépjenek-e a Demokrata Párttal (PD).

Luigi Di Maio és Matteo Salvini. (EPA/Riccardo Antimiani)
A felbomlott kormány: Luigi Di Maio, az Öt Csillag és Matteo Salvini, a Liga vezetője. (Archív) (EPA/Riccardo Antimiani)

Az M5S közölte: regisztrált szavazóik reggel kilenc órától este hatig szavazhatnak.

Az igen voksok nyerhetnek

A párt internetes felületén, az úgynevezett Rousseau-oldalon a következő kérdésre kell választ adniuk:

Hirdetés

Egyetért-e, hogy az M5S a PD-vel alkosson kormányt, Giuseppe Conte vezetésével?

Az M5S, amely mozgalomból lett párt, eddig minden jelentős kérdésben kikérte szavazóbázisának véleményét az interneten: tavaly májusban a Ligával alkotott kormány megszületése előtt is ezt tette.

A voksoláson több mint 115 ezer, legalább hat éve párttag M5S-szavazó vehet részt, ami töredék része annak a mintegy 11 millió olasznak, aki a tavalyi parlamenti választásokon az M5S-re adta szavazatát.

Az igen-szavazatok többsége elemzők szerint nem kétséges, bár egyes elemzők szerint meglepetés is előfordulhat.

Amennyiben az M5S szavazói támogatják a koalíciókötést, Giuseppe Conte miniszterelnök-jelölt szerdán találkozik Sergio Mattarella államfővel, akinek megerősíti, hogy elfogadja a miniszterelnöki megbízatást, egyben bemutatja kormánya minisztereinek névsorát.

Az M5S és a PD egy hete egyeztet a közös kormányról, és értesülések szerint a tárgyalások még mindig nem zárultak le.

Megállapodást sürget Conte

Eközben Giuseppe Conte hétfőn este végleges megállapodásra szólította fel a két pártot. Közösségi oldalán közölt videóüzenetében, amelyet az M5S és PD szavazóihoz intézett, "egyedüli lehetőségnek" nevezte az új kormány megszületését.

Elmagyarázta, hogy az M5S tavaly azért fogott össze a Ligával, most pedig azért a PD-vel alakít kormányt, mivel azt ígérte választóinak, hogy

ha nem bírna többséggel, akkor is megvalósítja programját az erre rendelkezésre álló politikai erőkkel.

Sajtóértesülések szerint Conte szerda estig egyezteti a két párttal a közös kormányprogramot, amelyről a kormányt támogatni készülő baloldali Szabadok és Egyenlők (LeU) párttal is konzultált hétfő késő este.

Eltaktikázta magát Salvini

A jogászprofesszor Conte, aki nemrég még az M5S és Matteo Salvini Liga pártjának koalíciós kormányát vezette, augusztus 20-án jelentette be lemondását. Korábban az elmúlt hónapokban jelentősen megerősödött Liga bizalmatlansági indítványt nyújtott be ellene, Salvini pedig előrehozott választásokat sürgetett, amelyet pártja valószínűleg fölényesen nyert volna meg.

Az M5S és a Demokrata Párt azonban meglepetésre összefogott, és amennyiben valóban sikerül megállapodniuk a koalícióról, és azt szavazóik is jóváhagyják, akkor Salvini ellenzékbe szorul.

Az Öt Csillag Mozgalom születése: Egy forradalom titkos története I.: a semmiből a csúcsra.

Miért volt az elmúlt egy év egy hatalmas kísérlet Olaszország számára? Miért fogott össze az Öt Csillag és a Liga? Miért sikeres Salvini pártja? És mi köze ennek Orbán Viktorhoz? Videókommentárunk:

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

400 ezer alvó számla lehet Magyarországon

400 ezer alvó számla lehet Magyarországon

Ezek tulajdonosai nem azonosították magukat az október 31-ei határidőig.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?