3p
Az az automata rendszer, amely a választási kampányban Trumpot támogatva Hillary Clinton-ellenes üzenetekkel árasztotta el a közösségi médiát, a berlini merénylet nyomán átállt Angela Merkel támadására. Most Merkelnek kell kiállnia azt, amit korábban Clintonnak. Tudtad, hogy 750 dollárért már lehet tízezer hamis Facebook-profilt kapni?

Vér tapad a kezeihez, Merkel nyitott határok-politikája felelős a Berlinben elkövetett kamionos merényletért – idézi a Bloomberg.com az egyik Twitter-felhasználó üzenetét. Az illető, vagy inkább az említett felhasználónév működtetője egy hamisított képet is mellékelt, amelyen Merkel a szóban forgó kamion mellett áll Berlinben, vérfoltos kézzel.

A kamionos merénylet óta tucatjával kezdtek el a Twitteren, Facebook-on olyan felhasználók, akik korábban Trump mellett kampányolva Clintont mocskolták, most pedig nagyon hasonló üzenetekkel Merkel ellen fordultak. Valószínűsíthető, hogy ezek robot-felhasználók, úgynevezett „botok”, amelyek egy nagyobb támadást indítottak – írják.

Botok és trollok

Emlékeztetnek arra, hogy jövő ősszel Németországban választások lesznek, és hogy a német társadalmat megosztotta Merkel azon döntése, amikor 2015 őszén a menekültek beengedéséről döntött. Merkel újabb győzelmét pedig főleg a biztonsági problémák veszélyeztetik. (Az ország gazdasága például meglehetősen jó helyzetben van, lásd erről például az Alapblog interjúját.)

Troll-ábrázolás

A cikk szerint Merkel ellenfelei abban reménykednek, hogy nála is beválik az a taktika, mint Clinton ellen: állandó kritikáknak és támadásoknak kitenni, amihez felhasználnak botokat és trollokat is. (Az utóbbiak a neten folyamatosan, naponta órákon keresztül gyűlöletet terjesztő valós személyek.)

Gyűlöletbeszéd és álhírek

A Bloombergnek ezt maga is volt alkalma tapasztalni, amikor egy Twitter-bejegyzést tett közzé Merkel véleményével kapcsolatban. Erre több tucatnyi hozzászólás érkezett, amelyek majdnem egységesen Merkel és az ő menekültpolitikájának lejáratásával foglalkoztak, részben trágár szavakkal.

A gyűlöletbeszéd és az álhírek uralják a kampányt, ezt már láttuk az USA-ban, és tennünk kell valamit ellene – mondta egy német kereszténydemokrata politikus. Merkel pártja, a CDU állítólag készül erre, növelni kívánja a gyűlölködő posztok monitorozására és megválaszolására szolgáló csapata létszámát. A német kormányt is foglalkoztatja a gyűlölet-hozzászólások és az álhírek szabályozásának kérdése.

Oroszok vagy az AfD?

Nem világos, ki áll a támadások mögött – állítja a Bloomberg. (Bár sokan egyből Oroszországra gondolnak, mint az EU legfőbb ellenlábasára, vagy az agresszív német szélsőjobboldali AfD pártra – a szerk.) Ezek az akciók azonban egyáltalán nem drágák és nem nehéz ilyet összehozni. Simon Hegelich müncheni egyetemi kutató szerint 750 dollárért lehet kapni 10 ezer hamis Facebook-profilt, a Twitteren ugyanez csak 500 dollár.

A Bloomberg továbbiakban hosszasan részletezi az AfD Merkel-ellenes megnyilvánulásait, például az egyik pártvezető nemrég kijelentette, hogy a berlini halottak Merkel halottai.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG