3p
Kína jelenleg a világ legnépesebb országa, ahol évtizedekkel ezelőtt meg kellett fékezni a népességnövekedést, hisz így is túlnépesedett az ország lakható része. Most viszont már a népességcsökkenéstől tartanak, pedig még 10 évig nőni fog a népesség. Hol gond a népességnövekedés, és hol okoz problémát a fogyás?

Egyre többet foglalkoznak azzal az egyes országok, hogy népességük alakulása kedvező vagy kedvezőtlen: korábban a túlnépesedéstől féltek, most sok helyen a népesség fogyásától. A világon összességében a túlnépesedés a probléma, egyes országokban pedig, mint Japánban, vagy akár nálunk is, az ellenkezője. Most Kína, az 1,4 milliárd lakosú gigantikus ország is attól fél, hogy 30 év múlva csökkenni fog a népessége.

A legnépesebb országok és a népességnövekedés mértéke. Forrás: worldometers.info

Nagyot fékeztek

Kína a világ legnépesebb országaként érkezett a népesség alakulásának második szakaszába, amikor a gyermekhalandóság már lecsökken, a születésszám azonban igen magas, így népességrobbanás zajlik. Miután már akkor több százmilliós volt a lakosság, nem volt nehéz kiszámolni, hogy ha a folyamat nagyon elhúzódik, több milliárdra is nőhet a népesség, nagyjából annyira, mint akkor az emberiség létszáma volt.

Kína ugyan nagy ország, de a fele lakhatatlan: Tibet egy több ezer méter magas jeges fennsík, ezen kívül sivatagok is vannak és rengeteg magashegység, így csak az ország keleti fele lakható. Gyors döntést hoztak: egy párnak egy gyereke lehet. Ezt 2016-ben feloldották, most kettő a gyerekszám, és tervezik a korlátozás további csökkentését, esetleg teljes feloldását.

Rengetegen vannak

A népesség azonban még mindig nő, miközben a termékenységi ráta 1,6-1,7. Ez elsőre ellentmondásnak tűnik, de mivel a ráta csak a szülők arányához képest mutatja a gyerekekét, a valóságos népességalakulás az idős nemzedék és az újszülöttek arányán alakul, ez pedig Kínában még bő 10 évig növekedést fog jelenteni.

A jelenlegi népességszám 1 417 000 000, számokkal leírva még elolvasni is nehéz, kevésnek igazán nem mondható. Az éves növekedés, 0,4 százalék, a tetőzés 2030-ban várható, 1,44 milliárd fővel, és az ENSZ becslése szerint 2050-ig 1,365 milliárdra csökken a népességszám, a CNN szerint a kínai társadalmi tudományok akadémiája szerint 2065-re 1,17 milliárd lesz a szám, annyi, mint a 90-es években volt. A jelentés hangsúlyozza a népességcsökkenéssel járó társadalmi veszélyeket, mint az egy dolgozóra jutó inaktívak számának csökkenése, de hát ez már most is sok helyen van így.

De miért éppen Kína?

Kína esetében azért figyelhet fel a világ jobban a jelenségre, ami ráadásul csak 30-40 év múlva aktuális, mert általános vélekedés szerint Kína a maga gazdasági növekedésével és gigantikus, fogyasztását növelő népességével a világgazdaság motorja. Igen ám, de 30 év múlva már elméletben sem lehetne Kína ez a hajtóerő, hisz addigra óhatatlanul lelassul a gazdasági növekedése, ahogy minden más országé, ahol „gazdasági csoda” zajlott (az 50-es, 60-as években Nyugat-Európa és Japán, később Dél-Korea) és magas szintet értek el, ugyanez történt.

Az igazi probléma

A világ szintjén egyelőre még mindig a népességnövekedés okoz problémát. 40 éve úgy becsülték, hogy 9 milliárd körül tetőzhet a világ népessége, most azonban 7,7 milliárdos jelenlegi szám mellett 11 milliárd a becslés. A helyzet már most is kezelhetetlen például Egyiptomban, és egyelőre ijesztő a 3 százalék feletti éves népességnövekedés a világ legszegényebb országaiban, mint Afganisztán, a Szaharától délre fekvő Afrika nagy része, vagy az etnikai problémáktól sújtott Irak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG