Hirdetés
Hirdetés

Már látni mit tett Trump kereskedelmi háborúja a világgazdasággal

2019. június 18., 07:41

Londoni pénzügyi elemzők friss előrejelzései szerint a kínai-amerikai kereskedelmi konfliktus a világgazdaság egészében jelentősen rontja a befektetői hangulatot, és emiatt az eddig vártnál lassabb globális növekedésre számítanak a következő két évben.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő hétfőn Londonban ismertetett 37 oldalas új negyedéves világprognózisa szerint a világgazdaság növekedési üteme az idén 2,8 százalékra lassul a tavaly mért 3,2 százalékról. Ez változatlan előrejelzés, de a cég a 2020-ra szóló globális becslését 2,8 százalékról 2,7 százalékra mérsékelte, és 2021-re is ugyanilyen ütemű növekedést vár.

A globális átlagon belül a hitelminősítő Kínában az általa eddig várt 6,1 százalék helyett 6 százalékos, az amerikai gazdaságban 1,9 százalék helyett 1,8 százalékos GDP-növekedéssel számol jövőre.

Hirdetés

A Fitch Ratings londoni elemzői hangsúlyozták: annak ellenére csökkentették a globális növekedésre szóló becsléseiket, hogy alapeseti forgatókönyvük nem számol újabb amerikai importvámok bevezetésével a kínai-amerikai kereskedelemben.

Ha azonban az Egyesült Államok mégis további vámokat vet ki a kínai importra, és Kína erre megtorló lépésekkel reagál, akkor a Fitch számítási modellje szerint a világgazdasági növekedés 2020-ban 2,4 százalékra lassul, még akkor is, ha a világ nagy jegybankjai monetáris enyhítési lépéseket tesznek.

A Fitch Ratings szerint ennek a negatív forgatókönyvnek a megvalósulása nem járna globális recesszióval, mégis a 2009-es recessziós év óta a leggyengébb világgazdasági növekedést jelentené, valamivel gyengébbet a 2012-ben - az euróövezeti szuverén adósságválság mélypontján - mért éves ütemnél is.

Lehet még rosszabb is

Ha mindezek mellé az amerikai kormány az európai autóimportra is pótlólagos vámokat vetne ki, és ha Nagy-Britannia rendezetlen módon, megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, ez együtt jelentősen erősítené a sokkhatást és még sokkal nagyobb ütést mérne az euróövezeti gazdaságra - áll a Fitch hétfői globális elemzésében.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics ugyanezekre a forgatókönyvekre kidolgozott előrejelzésében szintén 2,7 százalékra lassuló világgazdasági növekedést vár 2020-ra, de már az idei évre is ugyanilyen ütemű globális GDP-bővüléssel számol a tavalyi 3,2 százalékos növekedés után, hangsúlyozva, hogy a világgazdaság növekedése máris érezhetően lassul.

A ház a kínai gazdaságban is folyamatosan lassuló, a tavalyi 6,6 százalék után az idén 6,2 százalékos, 2020-ban 5,9 százalékos növekedést vár.

A cég számítási modellje szerint ha az amerikai kormány valóban 25 százalékos vámot vet ki 50 milliárd dollár értékű EU-autóimportra, ahogy azt korábban kilátásba helyezte, az - az Európai Unió várható ellenlépésének hatásával együtt - 2021-ben 0,2 százalékpontnyi negatív növekedési hatással járna az uniós gazdaságban.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Csúcson az OTP

Csúcson az OTP

Történelmi rekordon zárt a magyar bankpapír, amely a hétfői kereskedésben átlépte a 15 000 forintos szintet. Sőt kedden reggel kisebb mértékben, de tovább tudott erősödni a papír. Az elemzők továbbra is optimisták az OTP kapcsán, így az lehet a kulcskérdés, hogyan alakul a nemzetközi piacokon a hangulat. Kezdődik például a Fed ülése: az amerikai jegybank szerda este ismerteti majd monetáris döntését.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?