Hirdetés
Hirdetés

Már nem Castro Kuba elnöke

2018. április 21., 06:10

A rendszeralapító Fideltől öccse, Raul vette át a posztot, de most már ő is 86 éves lett, ideje volt egy ifjabb elnököt keresni. Már rég kijelölték Miguel Diaz-Canelt, aki most 58 éves, és tegnap előtt hivatalosan át is vette a posztot. A hatalom jó része azonban még a tervek szerint 3 évig Castro kezében marad, a kubaiak pedig arra kíváncsiak, élhetnek-e jobban.

Amikor a Castro fivérek vezetésével egy maroknyi csoport gerillaharcot kezdett Kuba hegyeiben, majd onnan kitörve és a nép jó részét maga mellé állítva megdöntötte az addigi diktátor, Batista uralmát, kevesen gondolhatták, hogy az új rendszer lényegében változatlan formában a Castro fivérek haláláig tart, ráadásul az ő vezetésükkel. Márpedig így lett: 59 éves a rendszer, az idősebb Castro, Fidel már meghalt 90 évesen, öccse, Raul pedig most adja át a hatalom egy részét.

Új elnök, régi rendszer

Azért csak egy részét, mert az elnök ugyan már nem ő, de még 3 évig megőrzi a pártfőtitkári posztot, ami a kommunista rendszerekben általában a legfontosabb rang. Ugyanakkor nyilván úgy gondolták, hogy a hatalomátadásnak fokozatosnak kell lennie, nem úgy, mint egykor a Szovjetunióban, ahol a pártfőtitkár halálakor indult a hatalmi harc a posztért. Kuba esetében már csak azért sem lenne ez szerencsés, mert a Castro fivérek voltak az alapító atyák, így utánuk olyan hatalmi űr alakulna ki, ami nagy bizonytalanságot okozna.

Hirdetés

Ennek persze sokan örülnének a világban, különösen Amerikában, ugyanakkor távolról sem biztos, hogy a kommunizmus bukása automatikusan fejlődést hozna magával egy idő után, ahogy ez régiónkban történt. A többi nagyobb Karib-szigeti állam ugyanis, noha rendszerük másmilyen, lényegében nincs előrébb, mint Kuba, kivéve a Dominikai Köztársaságot, amely az utóbbi évtizedben viharos gazdasági fejlődésnek indult.

Kettős valutarendszer

Ami Kubát illeti, a lakosságot leginkább a kettős valutarendszer zavarja, de egy kommunista országban, ahol bizonyos javakat az állam ingyen vagy olcsón próbál a lakosságnak biztosítani, másként megoldhatatlan a dolog. Ahogy eltér ugyanis valami a piaci viszonyoktól, felborul a kereslet és a kínálat, a kommunista rendszerekben ilyenkor mesterségesen alacsony árak mellett hiány alakul ki.

A kettős valutarendszer intézményesített formáját (helyi peso és konvertibilis peso) azért hozták létre, hogy a kubaiak bizonyos javakhoz hozzájussanak, minden máshoz csak akkor, ha képesek a keményvalutából szerezni. Ezen túlmenően volt még egy igen fontos szempont: fel akarták lendíteni az országban a turizmust, és ezt csak úgy lehetett kivitelezni, ha a külföldi turisták normális valutával bármilyen árut vagy szolgáltatást megvásárolhatnak, ahogy ezt kapitalista országokban tehetik.

Nincs alternatíva

A stratégia be is vált, a turizmus dinamikusan növekszik, immár évi 5 millió főnél tart, azonban a helyi lakosságot, pontosabban nagyobbik részét, aki munkabérét helyi pesoban kapja, nagyon zavarja. Ők csak nézik, hogy fogyasztanak a turisták és az ügyesebb helyiek, akik képesek valamilyen, a turistáknak nyújtott közvetlen szolgáltatással keményvalutát keresni. Nem véletlen, hogy már az Airbnb elterjedése előtt nagy arányban kínáltak kiadó magánlakásokat és szobákat, a szállodai áraknál olcsóbban.

A nép azt várná az új elnöktől, hogy ezen valamit változtasson, de lehetőségei korlátozottak. A gazdaságot gyökeresen átalakítani nehéz, különösen, amíg életben vannak az amerikai szankciók, márpedig Obama elnök nyitási politikája után Trump maximálisan bekeményített. A kettős valutarendszernek jelenleg nincs alternatívája, mert az erős valuta megszüntetése esetén a turizmus omlana össze, a gyenge valuta megszüntetése esetén pedig a lakosság nézne szembe mérhetetlen, hisz a fizetésként kapott néhány dollárból alig tudna venni valamit, míg most a legalapvetőbb javakat biztosítják neki.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Az amerikai gyógyszeripar kilóra vette meg a politikai osztályt, nem számít évi több tízezer ember halála sem. A túladagolásos halálesetek száma 2006 és 2016 között 400 százalékkal nőtt abban az Ohióban és Pennsylvaniában, amely két szövetségi államnak kulcsszerepe volt Trump két évvel ezelőtti győzelmében Hillary Clinton felett.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?