Hirdetés
Hirdetés

Máris elmúlt a BMW-eufória - mi lesz a magyar iparral?

2018. augusztus 07., 10:01
Cimkék
ipari termelés
, ING
, ipar

Minden várakozást alulmúlt az ipar júniusi teljesítménye - a BMW-eufória elmúlt, az Audi mentheti a helyzetet, de így se nagyon valószínű, hogy összejön a 4 százalékos GDP-növekedés.

Forrás: KSH
Júniusban az ipari termelés naptárhatástól megtisztított volumene 3,1 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest - az adatokról itt számoltunk be a Privátbankár.hu-n. A KSH adatközlése ezzel alulmúlta mind a 4 százalékos piaci várakozást, mind az első félév átlagát. Úgy látszik a német ipar gyenge teljesítménye (erről itt írtunk) a magyar adatokban is éreztette hatását. A BMW bejelentése okozta eufória ezzel gyorsan szerte is foszlik, hiszen úgy látszik az ipar nemhogy nem képes magasabb sebességbe kapcsolni, de mintha motorfékkel lassulna - írja friss kommentárjában az ING.

Az Audi dobja majd a mentőövet?

A KSH előzetes kommentárjában kiemelte az elektronika és élelmiszer iparágak rendre átlag feletti és átlagos, míg az autógyártás átlag alatti teljesítményt hozott júniusban. A kisebb súlyú szektorok tehát nem tudták ellensúlyozni a meghatározó súlyú autógyártás gyenge teljesítményét. A következő hónapokban új kapacitások beindulásával (Audi) arra számítunk, hogy az autógyártás újból magára találhat és ezzel képes lehet a magyar ipar megtalálni a magasabb fokozatot - írja az ING.

Hirdetés

Ebből így nem lesz 4 százalékos GDP-növekedés

A második negyedéves GDP adatközlés közeledtével (augusztus 14.) azt mondhatjuk, hogy a lassuló kiskereskedelmi forgalom és a gyengülő ipari teljesítmény tükrében nem várhatjuk, hogy sikerül megismételni a kiugró első negyedéves növekedést, sokkal inkább lassulásra számíthatunk - véli az ING. Még pontosabb következtetések levonására a pénteki építőipari adatok fényében lesz lehetőségünk, de egyre valószínűbb, hogy csak 4 százalék vagy az alatti lehetett a második negyedéves GDP-növekedés.

A BMW-eufória: mit hoznak magukkal a németek?

Igazi fejlesztési dömping indul, a BMW új gyára ugyanis minden ágazatban bővülést hoz Debrecenben. A betelepülő munkások nem csak a lakóingatlan piacot, de az ipari területeket és a kiskereskedelmet is megmozgatják. Korábban Kecskemét és Győr is ebben a helyzetben járt, a létrejött gyárak ott látványos eredményeket hoztak a városok működésében. Részletek >>

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Mi lesz, ha teljesen összeomlik a nyugati világrend? Fenyeget-e globális háború, és milyen térben vívják majd meg? Hol a helye Magyarországnak, kiben bízhat, és mit rejthetnek a titkos moszkvai archívumok? A többi közt erre keresték a választ külpolitikai szakértők egy mai vitafórumon Budapesten, amely a pengeváltásoktól sem volt mentes.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?