5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egy friss bejelentés szerint ezentúl szabadon utazhatnak külföldre a szaúdi nők, és az útlevélkérelemhez sem kell már a legközelebbi férfirokon engedélye. A változtatásra számítani lehetett már egy ideje, de most Szaúd-Arábia hivatalosan is egy újabb lépést tett a nemek közti brutális egyenlőtlenségek elsimítása felé.
(EPA/AHMED YOSRI)

A rendelkezést szerdán hagyta jóvá Szalmán szaúd-arábiai király. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az új törvény mikor lép hatályba. Az országban korábban annyira korlátozták a nők önállóságát, hogy saját személyes iratokkal sem rendelkezhettek, hanem a legközelebbi férfirokon igazolványaiban voltak külön rubrikák a feleség, az anya, a leánytestvér, a leánygyermek adatai számára.

Amióta a forrófejű koronaherceg, Mohamed bin Szalmán megindította grandiózus tervét a nagy nyugati nyitásról (Saudi Vision 2030) sok minden változott a királyságban. Az egyébként erősen vitatható, hogy összességében ezek a változások pozitívnak vagy negatívnak tekinthetőek-e, hiszen például a herceg utasításának köszönhetően tartóztatták le korrupció vádjával a királyi család több tagját, valamint egyes feltételezések szerint Dzsamal Hasogdzsi újságíró meggyilkoltatása mögött is ő állhatott.

Ezzel együtt a szaúdi nők helyzete sokat javult az elmúlt időszakban, hiszen végre lehetőséget kaptak arra, hogy jogosítványt szerezzenek, és több stadionba és közösségi rendezvényre is beengedik őket. A mostani bejelentés is a folyamat következő állomásának tekinthető, csakhogy az ide vezető út elég göröngyös volt. Sőt, mondhatjuk úgy is, hogyha a sorozatos, nemzetközi figyelmet kapó botrányok nem történtek volna meg, akkor a szaúdi nők szinte biztos, hogy nem kapják meg a szabad utazás jogát.

Rahaf menekül

Rahaf Mohammed neve már a Time legbefolyásosabb internetes személyiségeit összesítő listáján is szerepelt – egyáltalán nem véletlenül, hiszen többek közt az ő ügye indította el a szabad utazási jog megadásához vezető folyamatot.

A tinédzser éppen egy nyaralásból tartott haza, mikor elszökött a családjától Bangkokban, a Twitteren nyíltan beszélve arról, hogy milyen pocsék helyzetben vannak az arab királyságban a nők. Az útlevelétől megfosztott tinédzser a deportációtól való félelmében elbarikádozta magát egy thai szállodában, mivel ha a családja visszavitte volna Szaúd-Arábiába, akár ki is végezhették volna. Egy nap alatt 45 ezer követőt szerzett, és a #SaveRahaf hashtag olyannyira népszerűvé vált, hogy az ENSZ menekültügyi ügynökségének is felkeltette a figyelmét az ügy, és végül ennek köszönhetően kapott menedékjogot Kanadában.

Rahaf története ugyan jó véget ért, de messze nem ő volt az egyetlen szaúdi nő, aki a menekülést választotta – a szökésben levő asszonyok és lányok nem csak a családjuk, hanem az ország rendőrsége elől is bujkálnak, mivel akit elfognak a hatóságok, azt mindenképpen hazakényszerítik, nem törődve az esetlegesen rájuk váró büntetéssel.

Jócskán van hová fejlődni

A most elfogadott törvények mellett a nők lehetőséget kapnak arra is, hogy saját maguk jegyeztessék be a házasságukat, és intézhessék ezentúl a gyerekeik ügyeit is.  A ma elfogadott rendelkezésekkel azonban még mindig nem sikerült elérni a teljes egyenlőséget: a leánygyerekeknek például továbbra is szükségük van az apjuk (vagy - amennyiben ő már nem él - a legközelebbi férfirokon) beleegyezésére, ha férjhez akarnak menni.

A szaúd-arábiai állampolgárság szintén csak apai ágon jár a gyerekeknek, tehát ha egy szaúd-arábiai nő külföldihez megy férjhez, gyerekei nem kapják meg automatikusan az állampolgárságot, és az ezzel járó privilégiumokat sem.

Egy sötét ügy

A szaúdi változtatás intő jel lehet a térség többi arab országának is, köztük az Egyesült Arab Emírségeknek is, ahonnan 2018-ban egy magas rangú hercegnő, Latifa al Maktoum, aki egyébként a dubaji sejk lánya, menekült el. A most 33 éves nőt szállító hajót végül az indiai partok mentén tartóztatták fel, a hajó legénysége, valamint a hercegnő francia és finn barátai néhány napra nyomtalanul eltűntek. Miután Finnországban is kiadták a hivatalos körözést az eltűnés miatt, a legénységet és a hercegnő barátait szabadon engedték, ám Latifát azóta gyakorlatilag nem látta senki. Az Emírségek hivatalos álláspontja az, hogy a nő otthon van Dubajban. A hercegnő szökésekor egy videót is készített arról, hogy miért döntött így:

Mary Robinson, volt ír elnök és az ENSZ egykori emberi jogi biztosa a sejk egyik feleségének (Haja hercegnő) meghívására az országba látogatott, és találkozott Latifával. Erről rossz minőségű fényképek is készültek, Robinson pedig arról beszélt, hogy „a fiatal nő megbánta a szökést, és miután ’problémái’ vannak, szerető családja gondozza.”

Ez a látogatás és a nyilatkozat azonban nem oszlatta el a kételyeket afelől, hogy a hercegnő milyen állapotban van, mivel egyrészt Robinson a mai napig jó barátságban van a sejk őt látogatóba hívó feleségével, másrészt a nő szökését segítő Tiina Jauhiainen nyíltan kijelentette, hogy a találkozó megrendezett volt. Ráadásul a hercegnő testvére, Samsa 2000-ben szintén megszökött, őt az Egyesült Királyságból kényszerítették haza, és azóta nem látták nyilvánosan.

Az ehhez hasonló ügyek egyre nagyobb visszhangot kapnak a nemzetközi sajtóban, így idő kérdése, hogy Szaúd-Arábia után a térség más országai is lépésre kényszerüljenek – ez pedig nők millióinak hozhat megnyugvást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG